
5 idei de depozitare pentru apartamente
Un sondaj pe care l-am văzut de curând, bazat pe un eșantion de la noi din țară, spunea că prioritar în viața românilor când ajung acasă este să se relaxeze, să se odihnească, să doarmă bine și să mănânce sănătos. Acesta era top 4.
Trendurile în designul de interior ne conduc către spații interioare amenajate cât mai aerisit, cu vitraje generoase și natura adusă în interior, culori calde, pământii și accente glam. Focusul de câțiva ani este pe feeling, cum te simți efectiv în spațiul tău de acasă, te poți relaxa, poți practica un sport sau hobby, ai confortul să lucrezi remote, să aduni prietenii și familia la masă și să te bucuri de aceste momente?
Cum se îmbină această direcție spre care se îndreaptă amenajările rezidențiale cu nevoia permanentă de spațiu pentru depozitare?
Am adunat în acest articol de blog câteva soluții de depozitare smart pe care le-am aplicat, testat, știm sigur că funcționează în spațiile rezidențiale și le-am detaliat mai jos în ordinea funcțiunilor, încăperilor pe care le deservesc.
HOL INTRARE
Vibe-ul casei îl simți de aici.
Nu vrei să vezi încălțări aruncate, un cuier plin de haine și genți sau ghiozdane stivuite. În orice colț sau nișă oricât de mică poți integra un dulap custom pentru haine și încălțări. Dacă spațiul nu îți permite o adâncime standard de 58 cm, optează pentru dulapuri cu bară de haine extensibilă, ce variază ca dimensiune între 26-40 cm și pe care vei putea ascunde umerașele cu haine.
Spațiile din partea de jos gândește-le pentru încălțămintea de sezon, iar cele din partea de sus pentru pantofii pe care nu îi porți foarte des. Producătorii specializați de sisteme și accesorii pentru mobilier au o gamă variată de rafturi în care poți așeza eficient încălțămintea. Dacă ai posibilitatea, include și o băncuță sau taburet, și un spațiu de tip sertar sau etajeră pentru depozitat chei și obiecte pe care să le ai mereu la îndemână – telecomenzi, baterii, ruletă etc.
Placarea fronturilor cu oglinzi, cum se observă în imaginile de mai jos din proiectele noastre, va transforma total holul, oferind spațiului amploare.
Imagini Proiect din arhiva MiSo Architects Brașov
Imagine hol proiect Sahara Noir
BAI / GRUPURI SANITARE
În ultimii ani am observat că una dintre cele mai mari provocări în amenajarea spațiilor rezidențiale a devenit proiectarea zonelor pentru depozitare acolo unde ele nu au fost gândite din compartimentarea inițială.
Într-o baie sau grup sanitar ni se cere de cele mai multe ori să integrăm mașina pentru spălat rufe, eventual și un uscător, dulapuri pentru prosoape și cosmetice, coș pentru rufe. Baia ajunge să fie o cameră multifuncțională, deși lipsită de generozitatea spațiului.
Așa cum povesteam și mai sus, pentru spațiile restrânse, oglinzile sunt o alegere smart, deși greu de menținut curate. Dar un compromis trebuie făcut astfel încât să simți totuși că respiri într-o încăpere mică.
Imagini băi din proiecte MiSo Architects București
Imagine baie proiect Sahara Noir
Dulapurile până în tavan, care să ascundă mașina de spălat rufe, de preferat și cu uscător încorporat, sau cu unul așezat deasupra ei, pe verticală, reprezintă soluția cea mai compactă. Unii producători de electrocasnice au scos pe piață modele slim care ocupă doar 48-50 cm adâncime, versus 65-70 cm cât este standardul unei mașini de spălat rufe. Astfel, poți integra mai ușor aceste piese într-o baie de apartament.
Depozitările sub lavoar care să mascheze scurgerea și să permită ascunderea cosmeticelor și consumabilelor, cât și cele de deasupra rezervorului de WC, sunt necesare pentru a folosi la maxim spațiul existent, fără să încarce imaginea finală. Cu scenarii de lumini integrate, benzi led sau lumini ambientale, se poate obține o atmosferă foarte plăcută.
Imagine baie proiect Blue Velvet
DORMITOR
Multe dintre apartamentele nou construite, indiferent de buget sau locație, nu beneficiază de un spațiu dedicat pentru dressing. În acest caz, ne lovim iar de provocarea integrării mai multor funcțiuni într-un singur spațiu, limitat, acela fiind dormitorul.
Practica ne-a învățat că nimic nu este imposibil și totuși, toate au o limită. Într-un dormitor cu pereți fragmentați de uși și ferestre, provocarea se intensifică. Poți profita de înălțimea spațiului și construi pe verticală – chiar și deasupra ușii, creând efectul de portal. Poți obține astfel o depozitare generoasă pentru obiecte pe care nu le folosești în mod curent.
Din nou, oglinzile pot fi de ajutor. Știm că ele nu se recomandă în spațiul de dormit, conform teoriilor feng shui, însă poziționate corect, pot face minuni într-o cameră mică.
Placările de pereți ce continuă linia și finisajul dulapurilor vor uniformiza compoziția și vor masca fronturile clasice de dressing, făcându-le parte componentă din întreg ansamblul de design. Dacă renunți și la mânerele aparente și optezi pentru fronturi frezate sau sistem de deschidere cu push, chiar poți creea senzația de perete continuu.
Compartimentarea interioară a dulapurilor este foarte importantă. Fă un calcul de câți metri liniari de bare de haine ai nevoie. Sunt șanse să descoperi că o bară de haine standard de 1 metru nu îți va fi suficientă, sau că polițele la care te-ai gândit vor sta pe jumătate goale. Optează atunci pentru un corp dedicat doar pentru umerașe, cu bare de haine suprapuse, și adaptează numărul polițelor din restul dressingului la nevoile tale reale. Înălțimea la care le așezi este și ea de luat în calcul pentru a nu pierde mult spațiu în partea de sus sau de jos a depozitării și pentru a accesa cu ușurință fiecare compartiment. Poți face probă înainte de instalare, să afli până la ce distanță poți ajunge cu mâna în partea de sus a dulapului. La fel și în cazul polițelor – dacă vor fi prea adânci sau cu distanță prea mare între ele, nu le vei putea ocupa eficient.
Imagine dressing proiect Blue Velvet
Ai numărat vreodată câte perechi de pantofi deții? Le păstrezi în cutii sau direct pe polițele din dressing? Răspunsurile la aceste întrebări te vor direcționa către tipul de depozitare de care ai nevoie pentru această categorie a garderobei tale. Nu uita de sistemele inteligente create de producătorii specializați – fă un research sau apelează la un designer de mobilier custom pentru ați ușura munca și a obține cel mai eficient dressing posibil pentru dormitorul tău.
Tot dormitorul trebuie de multe ori să integreze și o zonă pentru make-up, folosită ocazional și ca birou, Soluția pe care noi o adoptăm cel mai des este integrarea zonei de TV cu un blat minimal de lucru, accesorizat cu oglindă. În funcție de preferințe, decorăm acest colț cu tapet, vopsea colorată, profile decorative, astfel încât să îi marcăm importanța și să îl scoatem din anonimat.
Cu adâncime de 30 cm pentru depozitarea cu uși/sertare, și un minim 50 cm pentru blatul de lucru/make-up, poți obține o zonă multifuncțională la capătul sau în lateralul patului, în funcție de planimetria camerei. Uneori ea servește și ca noptieră. Într-un dormitor cu lățime/lungime de 3-4 m este maximul pe care îl poți obține, dar este suficient.
Imagini din proiecte MiSo Architects Brașov și București
LIVING
Zona de living a căpătat și ea o importanță aparte în ultimii ani. Odată prin prisma faptului că este și spațiu de lucru de acasă, este zona cea mai aglomerată când se adună prietenii sau familia și, din ce în ce mai des, devine și dining cu acces direct la zona de gătit.
Astfel, aici trebuie să ai la îndemână depozitarea pentru media/TV, bufetul pentru veselă, masa de lucru/dining, biblioteca. Folosind aceleași trucuri menționate anterior – fragmentări cât mai puține, fronturi placate cu oglinzi, placări de pereți în aceleași decoruri cu fronturile dulapurilor, compoziție pe verticală, vei obține depozitări generoase și vei crea senzația de spațiu mult mai amplu.
Imagine proiect Blue Amber – Apartament de închiriat în Brașov
Imagini din proiecte MiSo Architects București
BUCĂTĂRIE
Bucătăriile au devenit spațiu de socializare, de reuniune. Multe dintre ele sunt de tip open space și comunică cu zona de zi și de dining, în ideea de a crea un spațiu mai amplu. De aceea designul lor trebuie tratat cu mare seriozitate și integrat în conceptul întregului apartament.
Fie că este închisă sau deschisă, bucătăria trebuie să aibă în primul rând un flux funcțional astfel încât să îți poți desfășura corespunzător activitatea de gătit. Trecând la depozitări, într-un spațiu mic de apartament este indicat, ca și în restul camerelor, să ai o compoziție a mobilierului cât mai puțin fragmentată de finisaje diferite, fronturi multe și mici, electrocasnice la vedere. Mergi cu mobilierul până în tavan pentru a câștiga spațiu, încorporează pe cât posibil electrocasnicele, renunță la mânerele aparente pentru a unifica imaginea și alege sisteme smart pentru depozitare pe care producătorii de mobilier custom cu siguranță ți le pot prezenta.
Imagini bucătării din proiecte MiSo Architects București
Poți completa spațiul cu o insulă ce va face elegant trecerea către zona de living, cu o masă pliabilă de tip bar pe care o desfaci la nevoie sau cu zonă dedicată pentru dining, în funcție de posibilitățile pe care și le oferă bucătăria ta.
Imagini bucătării din proiecte MiSo Architects Brașov și București
La final, imaginea întregului apartament este întregită de uși Filomuro, scenarii de lumini care să susțină compozițiile, placări de pereți în culoarea mobilierului sau finisaje speciale montate pe fronturi – tapet, ceramica – pentru a unifica designul și a estompa sau accentua ruperile de ritm. Depozitările se integrează astfel perfect în design și “păcălesc” ochiul cu o imagine unitară și timeless. Doar secvențele before & after vor convinge privitorul că mobilierul nu a fost gândit așa din start, și că totul e rezultatul unei super desfășurări de forțe și creativitate.
Articol scris de Daniela Marinescu.
Citește și articol: 10 mituri despre a lucra cu un designer de interior.