70’s GROOVE
Reapariția discoball-ului a fost un semn clar că anii ’70 se întorc în forță. De la canapele tip blob la 50 de nuanțe de caramel, anii ’70 sunt o decadă controversată pentru designul interior însă, în doze mici, paleta sa vizuală poate adăuga culoare, personalitate și “groove” unui spațiu și să scoată în evidență personalitatea celui ce îl ocupă.
Desigur, reapariția tendințelor șaptezeciste în esteticul cotidian nu a venit de nicăieri și nu se poate vorbi despre o surpriză. Aspecte ale decadei au redevenit populare de ani de zile însă, pare că recent, aspecte ale acestei tendințe s-au adaptat și și-au făcut loc în inimile noastre.
De ce acum?
Am putea spune că actualul context post pandemic are de-a face cu insinuarea acestei decade înapoi în zona de relevanță. Peste noapte, oamenii au ajuns în ipostaza de a munci și a trăi într-un singur loc. S-a resimțit nevoia unui mediu relaxat, un loc care să inducă instant senzația de confort și siguranță.
Un alt motiv? Moda.
Societatea ca întreg s-a adaptat la un stil vestimentar mai relaxat. Jeanșii pot fi purtați la birou, încălțămintea sport e considerată la modă, în timp ce vânzările de cravate scad. Pare că se conturează o aversiune colectivă la rigiditate, care își face loc și in casele noastre. Revenirea la anii ’70 devine potrivită într-o viziune vestimentară mai relaxată: piese largi, supradimensionate, nestructurate și netede.
Anii ’70, cu paleta lor cromatică pământie și naturală, cu spații ample și deschise, și mobilierul în care să te scufunzi, reprezintă perioada perfectă din care să te inspiri.
O estetică ce a fost considerată ofensivă și deranjantă devine o alegere perfect rezonabilă prin selectarea unor elemente cheie ale stilului, rafinate și reinterpretate.
Cum să utilizezi suflul nostalgic al decadei ‘70 cu bun gust în casa ta?
Nimeni nu vrea să trăiască într-un platou de filmare a peliculei Austin Powers, motiv pentru care există anumite elemente șaptezeciste ce trebuie cu fermitate să rămână în trecut – elemente precum mobilierul acoperit cu plastic, tavanele popcorn sau covoarele blănoase.
În schimb, iată câteva abordări discrete pentru a aduce spiritul retro la tine acasă:
Mobilierul “groovy”
- Canapele
Poate unul dintre cele mai recognoscibile icon-uri ale perioadei este canapeaua blob, creația designer-ului italian Mario Bellini, intitulată Camaleonda, ce reinterpretează idea de confort sub forma unei amibe modulare ce pune în discuție intimitatea dintre ocupanți și spațiu.
Image by Architecturaldigest
Image by Architecturaldigest
Există o indubitabilă lipsă de formalitate în gestul de a te așeza pe podea sau atât de aproape de aceasta. Încăperea devine instantaneu mai relaxată. Prezența masivă a canapelei este îmbietoare prin rotunjimea și caracterul său statement și propune un mod atipic de așezare, de “a fi împreună“.
- Fotolii
Nu există niciun motiv pentru care mobilierul nu poate fi stylish și jucăuș în același timp.
Astfel a fost creat faimosul Etcetera lounge chair, de către designerul suedez Jan Ekselius, literalmente produsul unui vis al designerului, în anii ’70. Obiectul reprezintă o exprimare vizuală liberă, grafică și necenzurată, o interpretare inedită a funcțiunii obiectului, ce inspiră și rafinează spațiile și astăzi, fiind greu de distins de un obiect de artă.
Images by Onlydecolove & Pinterest
Image by Pinterest & Insigy
Chiar și la o privire superficială, putem vedea clar că anii ’70 au fost puternic influențați de liniile curbe. Mobilier curb, fotolii curbe și, de ce nu, accente curbilinii.
Liniile sinuase ale elementelor de decor reprezintă cu succes viziunea psihedelică, eliberată și estetica nonconformistă a decadei.
Deși au apărut încă din anii ’50, electrocasnicele colorate sunt în continuare utilizate pentru a insufla un aer retro într-o bucătărie monotonă.
Franjurile reprezintă, de asemenea, o trimitere discretă la vremurile trecute, amintind de liniile dinamice, sinuase și jucăușe ale perioadei, însă într-o ușoară nostalgie, ce duce cu gândul la casa bunicii.
- Ratan
Ratanul a definit cu siguranță atmosfera boho a decadei și rămâne un element de luat în considerare pentru a insufla spiritul anilor ’70 într-o locuință. Prezența sa a fost suficient de puternică încât să fie considerat un element în sine, indispensabil pentru definirea stilistică a esteticii șaptezeciste.
Colecția GUBI Bohemian 72, produsă original de Gabriella Crespi, în 1972.
Cu aspectul său clasic, relaxat, poți opta pentru o piesă de accent, precum o tăblie de pat sau un scaun din ratan.
Images by Pinterest
- Textile
În ceea ce privește covoarele, putem să ne orientăm spre iută, pentru a adăuga textură, țesături plate în modele geometrice sau piese de inspirație orientală. Tot în termeni de textură, la tapițerii și alte inserții textile, putem obține look-ul dorit într-un suflu contemporan folosind lână, in și catifea, în doze cumpătate.
Image by Milk & Sugar
- Lemnul
Placările de lemn au dominat interioarele în decadele ‘60-’70 însă, și în contextul actual, pot infuza căldură, naturalețe și personalitate într-o încăpere.
Inițial, esențele lemnoase se orientau spre nuanțe roșiatice, portocalii, care încălzeau atmosfera și completau prin contrast trăsăturile reci, industriale, ale mișcării brutaliste în contextul căreia au fost implementate.
Images by Glitter & House&Garden
Tendințele actuale ne trimit înspre nuanțe mai deschise, ce evidențiază versatilitatea materialului. Optează pentru un perete de accent acoperit cu lemn natural, cu flader vizibil, pentru a oferi o notă de naturalețe și personalitate spațiului tău.
Combină mai multe esențe lemnoase prin introducerea obiectelor de mobilier din ratan, tec, arțar sau cireș, pentru o paletă cromatică variată și pământie.
Image by Dimoveis & Pinterest
- Culorile
Culoarea este un element ce definește mai mult decât orice decada despre care discutăm. Astfel, anii ’70 nu s-au temut să o integreze în case și au făcut-o cu îndrăzneală și autenticitate.
Potrivirea paletei cromatice e cea mai bună metodă de a da o tușă modernă unei estetici dominate de printuri florale și fundaluri portocalii, ce se pot resimți ca fiind destul de datate. În locul portocaliului, nuanțele de teracotă, tobacco sau ocru sunt mai ușor de integrat, în special dacă discutăm despre imprimeuri.
Anii ’70 în context contemporan pot milita pentru familia de culori derivate din maro, însă în combinație cu nuanțe tari – albastru electric, galben muștar, roz prăfuit sau verde fistic, sunt întotdeauna o alegere câștigătoare.
Expune culorile în alăturare cu elemente de lemn și efectul nu poate trece neobservat.
Image by Architecturaldigest & Archdaily
- Pattern
Fie că vorbim despre finisaje ceramice, tapet, despre covoare grafice sau obiecte de mobilier, pattern-urile sunt omniprezente în estetica retro și, utilizate ca accent, acestea pot constitui trimiteri discrete, însă pline de personalitate către acea perioadă.
Deși pattern-urile de inspirație retro sunt prezente în toată zona stilistică numită Mid Century, anii ’70 au o predilecție clară spre liniile curbe, care duc cu gândul la dinamism și au un aer jucăuș.
Image by Pinterest
Una peste alta, există o multitudine de motive pentru a privi către influențele anilor ‘70 și a le introduce în viața cotidiană. Pentru unii, este vorba despre simpla nostalgie a trecutului, în timp ce pentru alții, această perioadă reprezintă un exemplu de curaj și personalitate, și exprimă o identitate vizuală autentică ce iese din tiparele neutre ale ultimelor decade.
Articol scris de Mihaela Solon.
Citește ultimul articol: Slow living