a

Sed ut perspiciatis unde omnis iste natus error sit voluptatem accusantium natus error sit omnis iste natus error sit voluptatem accusantium.

@2018. Select Theme All Rights Reserved.

top

MiSo Architects

  /  Blog   /  9 Trenduri timeless pentru o casă elegantă și de actualitate
Living minimalistic si neutru

9 Trenduri timeless pentru o casă elegantă și de actualitate

Unele tendințe nu sunt menite să reziste. Le putem privi ca pe niște mici scântei de decizii dubitabile, care ar trebui poate iertate, însă nu uitate.

Altele pot cădea în anonimat pentru perioade de timp, însă reapar surprinzător. Nu în ultimul rând, printre cele mai bune tendințe se numără acelea care, cu timpul, intră în categoria de canon, unde rămân fixate pentru posteritate. Aceste trenduri atemporale merită atenția noastră, chiar dacă pot părea niște mofturi trecătoare, deoarece cu siguranță vor trece testul timpului.

În primul rând, merită să luăm în considerare trenduri ce încorporează culori, finisaje și linii clasice (nu neapărat în sensul literal însă), statornice, cu ajutorul cărora poți fi sigur, și atunci când propun o estetică ce te scoate din zona de confort, sunt înrădăcinate într-o trăsătură atemporală. De aceea, dacă testezi un trend bazat pe materiale naturale, cum ar fi lemnul, inul, bumbacul sau piatra, poți fi liniștit, deoarece fibrele naturale sunt mereu valabile și sunt o alegere de nădejde, indiferent de înclinațiile stilistice.

În acest articol, ne propunem să plonjăm între tendințele de design atemporal, pe care să le testăm acum și să le apreciem pentru totdeauna.

 

Întotdeauna lemnul

o cameră cu o masă de dining și scaune in poza din stânga și birou în dormitor în poza din dreapta

Imagini: Stardust Project

 

Căldura pe care lemnul o emană nu te va dezamăgi, nici pe tine, nici spațiul tău. Atemporal în orice iterație sau aplicație, lemnul este un element complementar și de bază pentru orice casă. Chiar dacă nu poți beneficia de el, din diverse motive, ca pardoseală sau tratament al peretelui, consideră întotdeauna accente de lemn în mobilier, accesorii sau chiar și piese de artă, care însuflețesc un spațiu și îi împrumută din texturile lor.

 

Plăcări ceramice cu personalitate

De la cel mai mic grup sanitar până la cea mai încăpătoare bucătărie, fiecare spațiu merită o alegere plină de caracter. O alegere clasică precum alternarea dintre plăcile albe și cele negre este o opțiune sigură, dar însuflețită. Nu te limita însă la o singură culoare sau o paletă neutră, deoarece chiar și o mică infuzie de plăci cu personalitate poate eleva o încăpere în adevăratul sens al cuvântului.

bai cu placi ceramice mari

Imagini: Blue Velvet Project

 

Un fotoliu sau o canapea statement

Clasic și de încredere, un fotoliu confortabil și atractiv se va potrivi întotdeauna în orice cameră. Caută modele remarcabile și clasice, precum Togom Camaleonda sau De Sede’s Ds-600, pentru un element cu apel de durată. Forma și liniile unui asemenea fotoliu vor rămâne neclintite, constante, indiferent de câte transformări de imagine va suferi un anume spațiu, dovedindu-se astfel atemporale.

randare din zona de living cu accente albastre

Imagine Randare MiSo Architects

 

Unul dintre avantajele unui design atemporal constă în faptul că, deși gusturile și intenția din spatele implementării acestui obiect pot să se schimbe în timp, de exemplu poate trece de la o culoare la alta, actualizarea obiectului este facilă și se rezolvă cu o simplă retapițare.

o cameră de zi cu o canapea si masuta de cafea

Imagine White Peony Project

Accente aurii

 Auriul are un mod aparte de a completa și evidenția ceea ce e mai bun în orice spectru cromatic, atât de mult încât este aproape considerat neutru. Mânerele aurii sau de culoarea alamei, accesoriile sau chiar rafturile în aceste nuanțe, pot infuza căldură și culoare într-un spațiu, fără să devină copleșitor. Auriul, folosit cu vigilență, nu va ieși niciodată din actualitate.

accente albastre in dormitor si dining

Imagini Proiect Reverie

Suprapunere de tonuri

Deși este o metodă simplă și eficientă de a infuza un spațiu cu o doză de culoare, suprapunerea tonală nu este neapărat un trend ușor de stăpânit. Cu toate acestea, odată învățată, posibilitățile sunt ofertante și de durată.

Această abordare oferă spațiului posibilitatea de a experimenta cu culorile, chiar dacă la un nivel destul de “sigur”, asigurând un rezultat ce nu se va citi niciodată ca fiind sec. Poți alege o culoare generală, urmând ca integrarea acesteia să se facă gradual, pe diferite scări și în diferite texturi.

De exemplu, poți opta pentru un tapet cu inspirație vegetală, o draperie verde bogată, perne decorative și o vază cu flori, toate armonizându-se subtil într-o paletă concretă, gradată, care te va transporta într-o pădure meditativă, a cărei atractivitate va fi menținută mult timp.

zona de living cu elemente de accent verzi

Imagini din archiva MiSo Architects

Detalii vintage

Ce ar putea fi mai elegant și mai atemporal decât o suită de accente vintage, care să umple o casă cu personalitate? 

Piesele bine construite, care vin cu o poveste în spate, chiar dacă nu neapărat vizibilă sau evidentă, sunt întotdeauna o idee bună. Piesele vintage adaugă personalitate și caracter unui spațiu gol cât ai clipi și vor continua să reziste trecerii timpului.

Asigură-te că încorporezi în spațiul tău piese second-hand sau piese vechi, care au trecut prin mai multe generații ale familiei sau grupului social din care faci parte. În felul acesta, spațiul tău nu va fi doar atractiv din punct de vedere vizual, ci va purta cu sine puțin din energia unor lucruri “pre-iubite”.

Imagine Lifeandstyle

Fronturi în culori închise

Fronturile dulapurilor și mânerele lor sunt elemente ce se pot învechi destul de repede, însă într-o  culoare închisă, precum navy, verde pădure sau gri antracit, vor îmbătrâni cu grație și îți vor menține spațiul elevat. Nuanțele mai închise asigură, de asemenea, contraste puternice, în special alături de obiecte din marmură, precum blaturi și contrablaturi cu personalitate, sau chiar și electrocasnice.

O alegere atemporală, dar surprinzătoare, fronturile închise la culoare nu își vor pierde din strălucire cu timpul,

Bucatarie gri inchis, moderna, Bucuresti

Imagine Nightfall Duplex

Vopsele și tencuieli decorative

Asemenea unei pânze albe, o vopsea decorativă cu un efect fin ajută la luminarea și amplificarea oricărui spațiu, indiferent de dimensiune.

 Adăugând textură, acest tratament este un mod ideal de a crea un punct de interes într-o cameră, fără să ne bazăm pe culori sau elemente îndrăznețe. 

În aceasta procedură, elementul statement este însăși textura.

dormitor luminos si feminin

Imagine White Peony Project

O culoare îndrăzneață

Indiferent cât de îndrăzneață, o culoare statement reprezintă un vot în favoarea evidențierii și sărbătoririi personalității unui individ. 

Și ce poate fi mai timeless decât atât? 

Fie că alegi să presari o nuanță remarcabilă pe perete, pe pardoseală, sau ambele, nimic nu este mai clasic decât o decizie care asumă și celebrează culoarea în toată splendoarea ei.

Dacă peretele sau pardoseala par prea mult, întotdeauna există opțiunea să integrezi culoarea în doze mai mici, prin draperii, obiecte de mobilier sau accesorii.

Acestea fiind spuse, cele câteva direcții descrise mai sus sunt un ghid sigur pentru orice persoană care simte nevoia să își infuzeze locuința cu caracter și cu bun gust. Urmează o rețetă testată în timp, care promite să scoată ce este mai bun atât din spațiul tău, cât și din preferințele tale individuale.

Articol scris de Ella Solon.

Citește ultimul articol: MiSo Review 2023