Amenajarea apartamentelor de închiriat
Apartamentele de închiriat reprezintă o tipologie aparte în amenajările noastre, la care ne raportăm diferit din mai multe puncte de vedere, atât noi, cât și beneficiarul. Rezultatul final este evaluat nu doar estetic, ci luând în calcul și randamentul investiției.
În acest context nu ne mai raportăm la client ca în restul tipurilor de amenajări, ci la un profil de beneficiar final căruia îi va fi adresată locuința. În cazul unei amenajări de închiriat nu avem un profil clar stabilit, cu nevoi, tabieturi, și dorințe concrete, ci o persoană sau un grup de persoane generice la care trebuie să ne raportăm fictiv. Dacă în mod normal parcurgem împreună cu clienții noștri un chestionar detaliat despre tot ceea ce își doresc aceștia, aici trebuie să intuim noi.
Acest lucru ne dictează o mobilare cât mai funcțională și estetică, dar cu un stil relativ neutru, astfel încât să se poată mula pe o categorie cât mai mare de potențiali beneficiari.
În schimb, trebuie să ținem cont de proprietarul spațiului, cel care închiriază și dorește să aibă un profit cât mai bun din acesta, cu materiale și finisaje care să nu necesite o mentenanță recurentă, deci un raport calitate – preț optim.
Primul aspect de care ținem cont în amenajarea interioară a spațiilor este complexitatea și stilul din care fac parte, considerând că este un punct de plecare bun pentru că acesta este cel care va atrage clientul final în primul rând și îi va dicta preferințele. Astfel, am avut amenajări în complexe extrem de elegante, unde am continuat linia cladiri, sau imobile foarte tinere cu tâmplării colorate, unde am optat pentru un design mai jucăuș.
Odată stabilită direcția, pasul următor firesc este mobilarea cât mai eficientă și funcțională, astfel încât să acomodăm cât mai multe spații de depozitare și scenarii posibile de utilizare, acoperind o gamă cât mai largă de potențiali chiriași.
În general, în proiectele noastre, majoritatea mobilierului este realizat pe comandă, în acest mod reușim să folosim spațiul la capacitatea sa maximă, dar îi și dăm o personalitate unică și specială.
Pornind de la holul de acces, ne asigurăm că există spații suficiente pentru tot ce poate fi necesar, de la zona de chei, loc de încălțat, zona de pantofi și haine, agățători pentru haine ude și oglindă înaltă.
Imagini din proiectele MiSo Architects – Stardust Apartament
Zona de zi este gândită încât să poată avea scenarii de utilizare multiple, cu canapele extensibile, mese de dining care se pot extinde sau folosi pe post de birou, în caz de nevoie. Flexibilitatea este un aspect foarte important atunci când vorbim de apartamente de închiriat, având în vedere că nu știm cine și cum le va utiliza.
Imagini din proiectele MiSo Architects – Rainforest Studio
În majoritatea amenajărilor noastre ne place să tratăm bucătăria ca pe un spațiu important al casei unde, având în vedere că se petrece mult timp și se adună întreaga familie, dorim să realizăm un design deosebit, atât estetic cât și funcțional. Astfel, toate bucătăriile noastre pot fi cu ușurință confundate cu o zona de zi elegantă și primitoare. În cazul viitoarelor locuințe de închiriat, ne asigurăm că bucătăria este complet utilată și dotată, pentru a putea deservi cu succes viitorii locatari. Din punct de vedere estetic o integrăm cu succes în zona de zi, mai ales că în cele mai multe cazuri aceasta este de tip open space.
Imagine din proiectele MiSo Architects – Sage Green Apartment
În general, direcția spre care tindem în amenajarea dormitoarelor, este cea a camerelor de hotel, cu confortul și atmosfera specifică acestora. Salteaua este un element extrem de important, care va fi cu siguranță apreciat de viitorul locatar.
Imagine din proiectele MiSo Architects – Sage Green Apartment
Imagine din proiectele MiSo Architects – Rainforest Studio
Băile sunt de cele mai multe ori gata finisate și echipate, așadar, alegem să intervenim minim, realizând un perete de accent, suplimentând lumina și spațiile de depozitare.
Imagini din proiectele MiSo Architects – Sage Green Apartment & Antarctica Apartment
Din punct de vedere al finisajelor mobilierului, optam pentru PAL melaminat în majoritatea spațiilor și pentru MDF vopsit în zonele cu umiditate ridicată, precum baia și bucătăria. Având în vedere că nu știm cum va fi întreținut spațiul, în general folosim mai degrabă PAL în zonele inferioare, din motiv că MDF-ul se zgârie mai ușor, iar o familie cu copii l-ar putea afecta după primele utilizări. De asemenea, pe termen lung, o ușă din MDF vopsit se va înlocui mai greu, din cauza codului de vopsea ce poate suferi modificări la diferențe de câțiva ani.
Imagini din proiectele MiSo Architects – Rainforest Studio
De obicei, apartamentele de închiriat sunt relativ mici, motiv pentru care apelăm la diferite trucuri, precum oglinzi sau finisaje speciale, care vor amplifica imaginea de ansamblu și vor da impresia de spațiu mai mare.
Corpurile de iluminat alese joacă un rol esențial, chiar dacă față de un proiect obișnuit realizăm modificări electrice minime și ne folosim în cea mai mare măsură de instalația deja existentă. Astfel, alegem piese cât mai deosebite, care să pună în valoare spațiul și amenajarea, iluminând în același timp totul cât mai funcțional. În holul de la intrare și în bucătării spre exemplu, optăm pentru șine cu spoturi direcționabile, pentru a pune accentul pe anumite zone și să îi oferim o atmosferă cât mai scenografică, fiind o soluție relativ convenabilă ca preț și de efect.
Imagini din proiectele MiSo Architects – Sage Green Apartment & Antarctica Apartment
Imagini din proiectele MiSo Architects – Marsala Apartment & Blue Amber Apartament
Elementele de decor, precum: picturi, sculpturi, tablouri, afișe sunt piese esențiale în amenajările interioare, pentru că dau viață și personalitate spațiilor, conturând atmosfera finală. Fără acestea, amenajarea pare goală și incompletă. Din acest motiv noi le recomandăm tuturor clienților noștri să nu neglijeze bugetul necesar pentru acest capitol, indiferent dacă este vorba de locuința proprie sau una de închiriat.
Imagini din proiectele MiSo Architects – Antarctica Apartment & Rainforest Studio
Imagini din proiectele MiSo Architects – Marsala Apartment & Rainforest Studio
În apartamentele de închiriat, unde în general nu se optează pentru finisaje de accent costisitoare, aceste mici detalii bine amplasate, fac diferența. Astfel, la finalul proiectului, decorăm și amenajăm spațiile în cele mai mici detalii, cu așternutul pe pat și masa pusă. Pozele de final sunt atent studiate și asta face ca majoritatea amenajărilor noastre să se închirieze cu succes de la primele vizionări.
Din punct de vedere al bugetelor investite, acestea pornesc de la 30.000 euro pentru un studio sau apartament micuț și urcă peste 100.000 euro în funcție de complex, client și chiria vizată, aceste sume fiind mereu direct proporționale. În toate cazurile, o amenajare realizată optim, va crește valoarea proprietății și va garanta o investiție eficientă.
În final, păstrând o amenajare cât mai versatilă, este important ca fiecare apartament să aibă povestea sa, să fie confortabil dar și memorabil în același timp, astfel încât să iasă în evidență față de restul proprietăților listate, să genereze rapid profit și să atragă persoane de calitate care să aprecieze designul și să aibă astfel grijă de efortul depus.
P.S. Pentru apartamentele de închiriat, serviciile noastre se extind până la nivelul “la cheie”, însemnând că după discuția inițială cu proprietarul, noi preluăm întreaga responsabilitate și predăm la final locuința amenajată, curată, complet echipă și decorată, împreună cu un pachet de poze profesionale pe care proprietarul le poate trimite către agenția imobiliară care se va ocupă de închiriere.
Articol scris de Sorana Leru.
Citește ultimul articol: Child’s Play – Stilul Memphis