a

Sed ut perspiciatis unde omnis iste natus error sit voluptatem accusantium natus error sit omnis iste natus error sit voluptatem accusantium.

@2018. Select Theme All Rights Reserved.

top

MiSo Architects

  /  Blog   /  Anul 2024: culori în trend
dormitor luminos si feminin

Anul 2024: culori în trend

Din postura de arhitecți și designeri de interior, putem spune că unul dintre cele mai incitante aspecte ale profesiei este constanta reactualizare și dezvoltare ce caracterizează lumea designului. Este în ADN-ul nostru să explorăm ultimele trenduri cromatice și să anticipăm cum pot acestea transforma spațiile.

În 2024 ne propunem să plonjăm într-o paletă vibrantă de posibilități ce promite să aducă o nouă viață sau un refresh binemeritat căminelor și birourilor noastre.

“Still got the blues”

Albastrul este o culoare ce nu își va pierde niciodată atractivitatea datorită conexiunii intrinsece cu elemente din cadrul naturii. În 2023, albastrul revine pe scenă. Invităm în propunerile noastre nuanțe bogate, intense, reminiscente față de culoarea safirelor sau Navy.

Albastrul este o alegere la îndemână pentru foarte multe persoane, deoarece are un caracter pozitiv și o aură de culoare “feel good”. Ne vorbește despre dorința de a petrece mai mult timp în natură și despre atenția sporită acordată noțiunii de well-being.

Mai multe firme celebre au ales diverse nuanțe de albastru pentru varianta lor de ‘culoarea anului 2024’. Notabilă în acest sens este culoarea propusă de gigantul Benjamin Moore, care prezintă lumii noua ‘Blue Nova’, o nuanță misterioasă și visătoare, la limita distincției între albastru și violet, care îndeamnă la aventură și duce cu gândul la culoarea cerului într-o după-amiază târzie de vară, cu puțin înainte de începutul apusului.

Fie că optezi pentru piese de accent albastre sau ești mai curajos și îți dorești un perete îndrăzneț, nuanțele de albastru vor eleva orice spațiu, transformându-l într-o oază serenă nepieritoare.

A pop of purple

Deși pot părea intimidante, nuanțele de mov pot fi extrem de versatile. Ca și albastrul, această culoare poate identifica referințe clare în mediul natural, ceea ce ajută la agrementarea acesteia fără rezerve.

Fie că vorbim despre nuanțe liniștite, calme de mov sau de tonuri moody, precum pruna sau ametist, acestea sunt prevăzute să se bucure de o popularitate crescută. Motivul acestei atitudini este acompanierea plăcută dintre ele și alte nuanțe complementare, precum albastru, verde sau roz, cărora le adaugă profunzime și vibrație.

Notabilă ca reprezentant pentru această categorie de culori este nuanța Hazy Lilac, inclusă de Benjamin Moore în lista de tendințe ale anului 2024.

Accente de culoare inspirate din Pop Culture

Pentru o infuzie de entuziasm și personalitate în spațiile noastre, putem lua în considerare integrarea unor nuanțe de roz și roșu.

Fenomenul Barbie își va păstra influența asupra culturii pop și în anul viitor, așa că rozul va continua să crească în popularitate. Atât nuanțe delicate, precum baby sau blush pink, cât și nuanțe cu personalitate, precum viva magenta, își pot găsi locul în casele noastre, fie ca accente ce oferă un sneak-peek către personalitatea noastră, fie ca fundaluri semi-neutre, ce pot evidenția și conlucra cu o gamă largă de culori.

Galben și portocaliu strălucitor

Aceste două culori sunt legate în mod dovedit de emoții și sentimente pozitive, iar starea de bine psihologică nu se demodează niciodată. Galbenul este adesea folosit pentru a induce o atmosferă optimistă și veselă, în timp ce portocaliul se leagă de entuziasm și energizează. Frumusețea acestora se evidențiază, însă, cel mai bine atunci când sunt alăturate, folosite împreună, inducând note naturale, fresh, ce înviorează orice spațiu. Nuanțe derivate din acestea, precum peach sau muștar, vor urma în peisajul cromatic al anului viitor, propunând delicatețe și rafinament.

Verdele-jucăuș și energizant

Culoarea naturii și a vitalității poate aduce viață și energie în interioarele noastre. Să ne imaginăm tonuri bogate de verde, însoțite de culori neutre sau contrastate de culori de accent. Aceste nuanțe infuzează un sentiment de rejuvenare și o vibrație, ceea ce poate ajuta o încăpere să se simtă vie și învigorată.

Culori neutre-versatile și atemporale

Culorile neutre nu își vor diminua din influență nici în perioada următoare, prin nuanțe calde off-white și alte tonuri subtile care rămân accesibile în orice alegere a designerilor, ca baze foarte versatile.

Unul dintre motivele principale pentru care culorile neutre sunt încă iubite se leagă cu siguranță de modul în care acestea capturează lumina. În multe proiecte de amenajare din ultimul timp, benzile LED sunt omniprezente, iar lumina acestora poate raci de multe ori spațiul. Culorile neutre contracarează acest efect și sunt principalele elemente ce echilibrează vizual un spațiu.

Eleganță monocromatică

Aici nu trebuie să ne gândim doar la alb și negru, ci la orice intenție de a propune o culoare ca dominantă într-un spațiu.

Pentru aceia dintre noi care apreciază simplitatea și minimalismul, paletele monocromatice sunt prevăzute să crească în atractivitate în 2024. Genul acesta de abordare se concentrează pe o singură culoare, alături de variate tonuri și nuanțe, care creează un look armonios și elegant, evidențiind liniile curate, bine definite și funcționale ale unei estetici minimaliste.

Incorporarea acestor trenduri cromatice în designul de interior poate să transforme spațiul, relaționând cu spiritul epocii, acel zeitgeist, și cu personalitatea utilizatorilor. Este bine de avut în vedere că nu este necesar să ne remodelăm întreaga locuință pentru a ne menține în trend și că schimbările mărunte, precum o pernuță decorativă, un perete de accent și un tablou pot face o mare diferență.

Nu în ultimul rând, trebuie să ne amintim că un design de calitate presupune spații care rezonază cu personalitatea și necesitățile utilizatorului, indiferent de ceea ce este în trend la momentul respectiv. Trendurile vin și pleacă, însă designul de calitate este atemporal, nu se demodează niciodată și va reuși întotdeauna să integreze cu succes orice culoare rezonază cu ocupantul său.

Articol scris de Ella Solon.
Citește ultimul articol: Magia Crăciunului