Blatul de bucătărie indestructibil la zacuscă?
Fiind birou de design interior, ne bucurăm să lucrăm cu multe case frumoase care ne inspiră. Chiar dacă fiecare casă are unicitatea sa proprie, în timp vei observa câteva elemente comune pe care toate casele le împărtășesc. Desigur, un ochi pentru mobilierul deosebit și combinațiile de culori elegante sunt importante, dar există și alte aspecte, să spunem, mai tangibile, care contribuie la o casă demnă de MiSo Architects.
Ne referim, desigur, la blaturile de bucătărie. Ele sunt suprafețele pe care se desfășoară majoritatea activităților culinare, de la prepararea alimentelor la servirea meselor. Alegerile în ceea ce privește materialele și designul blaturilor de bucătărie pot influența în mod semnificativ aspectul final al întregii încăperi, dar și experiența de utilizare. Există o varietate largă de materiale din care pot fi realizate blaturile de bucătărie, fiecare având propriile caracteristici distincte în ceea ce privește aspectul, durabilitatea, întreținerea și costurile asociate.
Imagine proiect White Peony
Pe lângă funcționalitatea și durabilitatea lor, blaturile de bucătărie au și o importanță estetică semnificativă. Ele pot influența în mod esențial atmosfera și stilul întregii bucătării, putând fi personalizate în funcție de preferințele individuale și designul general al spațiului. În timp ce unii preferă aspectul natural și clasic al granitului sau marmurei, alții aleg materiale moderne și minimaliste, cum ar fi cuartzul. Indiferent de preferințe, alegerea blaturilor de bucătărie trebuie să țină cont nu doar de aspectul estetic, ci și de necesitățile de utilizare, întreținere și bugetul disponibil
Vă prezentăm în continuare câteva opțiuni de blaturi pe care le folosim în amenajările noastre de interior atât în Brașov cât și în București, pornind de la rezistența lor la utilizare, sub amenințarea testului celebrei zacusti:
Tipuri de blaturi:
DEKTON
PROS:
- Este un material compozit extrem de dur, poate chiar cel mai dur de pe piață la momentul actual, rezistent la zgârieturi, abraziune, căldură și pete. Acesta este ideal pentru utilizare în bucătărie, deoarece poate rezista la lovituri accidentale, tăiere și temperaturi ridicate fără a se deteriora.
- Fiind un material non-poros, Dekton este rezistent la apă și lichide, precum și la expunerea la raze UV, ceea ce îl face potrivit pentru utilizare atât în interior, cât și în exterior.
- Vine în dimensiuni de plăci variate, până la lastre mari de 320 x 144 cm, având astfel posibilitatea realizării unor placări fără îmbinări de material; de asemenea, grosimea variază de la 4 la 30 mm, ceea ce îl face extrem de versatil.
CONS:
- Prețul este ridicat, atât al materialului, cât și al transportului.
Imagine proiect Belvedere Duplex
QUARTZ
PROS:
- Cuarțul compozit este, de fapt, o piatră recompusă, având la bază cristalele naturale de cuarț. Aceasta este obținută dintr-un amestec de până la 95% cristale de cuarț natural, combinat cu rășini poliesterice, pigmenți și elemente de decor.
- Are o duritate și rezistență ridicată la pete, fără să necesite întreținere în timp.
- Suprafața este antibacteriană, iar gama de culori și modele este extrem de variată.
CONS:
- Din cauza dimensiunilor limitate ale plăcilor, pot apărea îmbinări.
Imagine blat quarts – The New York Times, The Kitchen Counter Challange
GRANIT
PROS:
- Granitul este unul dintre cele mai populare și durabile materiale pentru blaturile de bucătărie, fiind o piatră naturală oferită de natură.
- Este rezistent la zgârieturi și pete, făcându-l potrivit pentru utilizare intensivă în bucătărie.
- Rezistă la schimbările bruște de temperatură, astfel că o oală fierbinte nu îl pune în pericol.
- Granitul este disponibil într-o gamă relativ mare de culori și modele, iar fiecare placă este unică datorită faptului că este un material natural.
CONS:
- Este recomandată sigilarea periodică pentru a menține rezistența la pete.
- Din cauza greutății mari, plăcile nu sunt foarte mari și pot apărea îmbinări.
- Există puncte slabe nevăzute, care pot duce într-un anumit moment la fisurarea materialului sau, mai rău, la spargerea sa.
CERAMICA
PROS:
- Blaturile de ceramică sunt durabile, rezistente la zgârieturi și căldură.
- Ele oferă o gamă variată de opțiuni estetice, fiind foarte în tendințe în momentul de față.
- Ușor de curățat și igienice datorită proprietăților non-poroase.
- Tehnologia actuală permite grosimi diferite de blat, de la 6mm la 20mm, acesta din urmă fiind extrem de rezistent.
CONS:
- Sunt vulnerabile la ciobire sau spargere în cazul unui impact puternic și pot fi sensibile la obiecte foarte fierbinți, necesitând protecție suplimentară.
- Necesită atenție sporită la montaj și, în funcție de grosimea materialului, este necesară o bază din PAL/MDF ca suport, în cazul celor de 6mm.
Imagine proiect Stardust Apartment
MARMURA
PROS:
- Soluție elegantă și luxoasă pentru blaturile de bucătărie. Cu modele unice și variate, marmura adaugă un farmec natural și sofisticat în orice bucătărie
- Deși este susceptibilă la zgârieturi și pete, suprafața deteriorată superficial se poate reface prin reșlefuire.
CONS:
- Este mai poroasă și mai moale, ceea ce înseamnă că se poate păta, zgâria și chiar sparge ușor. Lichidele găsite în mod obișnuit în bucătărie, precum cafeaua sau vinul, dar și multe dintre produsele uzuale de curățare, pot păta marmura sau îi pot afecta luciul.
- Fiecare placă este diferită, ceea ce poate fi un avantaj, dar și un dezavantaj; sunt șanse mari să primiți altceva față de ceea ce ați văzut în showroom, depinde cât de mult vă plac surprizele 😉
- Este nevoie de impermeabilizare periodică, o dată la 1-2 ani.
Imagine Lastră marmură Patagonia Rose polisata de la Piatra Online
CORIAN, KEROCK sau HI-MACS
PROS:
- Foarte modelabile, fiind 100% bazate pe rășini acrilice, poliesterice sau polimeri, fără niciun component de piatră naturală.
- Îmbinări complet invizibile, fiind singurele materiale care permit acest lucru, din care se pot realiza suprafețe continue.
- Se pot termoforma, adică se pot folosi la crearea unor forme curbe sau complexe.
- Se pot repara local fără nici o urmă.
- Se pot realiza chiuvete personalizate din același corp ca și blatul de lucru, fără nici un fel de îmbinare.
CONS:
- Se pot zgâria foarte ușor, iar rezistența lor este mai scăzută decât a altor materiale. Astfel, se recomandă mai degrabă pentru bucătării subutilizate sau pentru spații unde nu sunt supuse unui uz intens.
- Suprafața lor se poate mătui în timp, iar aceste materiale sunt mai puțin rezistente la pete și căldură în comparație cu alte opțiuni disponibile pe piața designului de interior.
Imagine proiect din arhiva MiSo Architects
Imagine bucătărie sediu Brașov
LAMINAT COMPACT
PROS:
- O variantă relativ nouă și foarte rezistentă, realizată dintr-o compoziție multistratificată ce constă din hârtii de miez și hârtii decorative impregnate cu rășină melaminică.
- Este foarte rezistentă și ușor de întreținut, având proprietăți antibacteriene.
- Este disponibilă într-o gamă largă de culori și modele, inclusiv imitații de lemn, piatră și metal.
CONS:
- 100% artificial
- Îmbinarea plăcilor este vizibilă, fiind ideal să fie folosit dintr-o bucată de 280 cm.
- În funcție de producător, culoarea în cantitate este diferită față de cea a plăcii.
Imagine bucătărie compact laminat de la Reform
PAL
PROS:
- Varianta cea mai economica, sunt o soluție practică pentru bugete mai restrânse sau pentru cei care caută o alternativă temporară.
- Usor de montat si instalat, termen scurt de livrare
CONS:
- Sunt mai puțin rezistente la zgârieturi, apă și căldură decât alte materiale.
- Decupajele pentru chiuvetă și plită sunt puncte sensibile unde se poate infiltra umiditatea, ducând în scurt timp la umflarea materialului, iar canturile unui blat din PAL melaminat se pot dezlipi foarte ușor.
- Necesită înlocuire mai frecventă, în funcție de cum sunt întreținute.
Imagine proiect Rainforest Studio
Blaturile de bucătărie reprezintă un aspect esențial în designul de interior și funcționalitatea unei bucătării, oferind nu doar un spațiu de lucru practic, ci și o expresie a gusturilor și preferințelor individuale ale proprietarilor. Prin alegerea potrivită a materialelor și designului, blaturile de lucru pot transforma complet aspectul și atmosfera unei bucătării, aducând un plus de stil și funcționalitate spațiului.
Citește și articol: Așa cum ne tratăm la medic, șantierul are nevoie de arhitect