Clustering – trendul anti minimalist
La ce se referă termenul de “clustering”?
Ne propunem o investigație asupra trendului anti minimalist care îți permite să-ți expui diversele obiecte de prin casă. Departe de imaginea dezordonată, acest trend acceptă și evidențiază tendința noastră naturală de a agonisi obiecte, însă într-o manieră coerentă.
Imagine Audreyscheckdesign
Dezordinea are de departe cele mai negative conotații, atunci când vine vorba despre spațiile interioare, și este adesea ilustrată prin atribute precum: neîngrijit, consumator de spațiu sau delăsător.
Cu toate acestea, trendul intitulat “clustering” urmărește să pună capăt acestei viziuni destul de restrictive pe care o avem asupra unor obiecte comune, care, da, există în orice casă.
Astfel, designerii ne încurajează să facem pace cu lucrurile noastre (într-o oarecare măsură) și să le folosim pentru a spune povestea personalizată a casei noastre, într-un trend de design potrivit pentru a prezenta orice casă ca un spațiu mai autentic, mai trăit și mai iubit.
- Trendul “Clustering”
Clustering este un trend de design interior care ne permite să expunem micile lucruri ce pot fi lesne încadrate în categoria dezordinii vizuale; această abordare este opusă celei minimaliste, care propune epurarea vizuală a spațiilor și înlăturarea obiectelor netrebuincioase.
Pentru multe persoane, acest trend este ca o gură de aer proaspăt, care le permite să-și spună poveștile prin intermediul lucrușoarelor pe care le au; un fel de coffee table books, însă la scară mai mare.
Fie că ne place sau nu, adevărul e că trăim în case atinse de diverse “accesorii”; de la grămezi de cărți, la suveniruri din călătorii, la obiecte decorative, acestea ocupă un spațiu și datorită faptului că în momentul în care au intrat în casa noastră, au avut o valoare sentimentală, au spus o poveste despre noi, atribute pe care multe dintre ele încă le păstrează.
Tendința aceasta de a aduna aceste lucruri decorative poartă numele de ‘clustering’ și poate fi o abordare distractivă în relația cu casa ta, pentru că folosește lucruri pe care le avem cu toții, strânse prin cămin.
Imagine Audreyscheckdesign
Iată câteva pro tips and tricks care pot fi de ajutor în încercarea de a construi o oază maximalistă perfectă.
Ideea acestui trend este ca diversele obiecte să fie expuse în mod intenționat, și nu doar aruncate pe ‘ici, pe ‘colo, când nu avem dispoziția necesară ca să facem curățenie.
Diferența delicată dintre compus și adunat este ceva ce designerii cu experiență cunosc foarte bine. Majoritatea clienților, însă, nu sunt nici cu adevărat minimaliști și nici maximaliști, ci cad într-o categorie de mijloc, cerându-le arhitecților sau designerilor să includă în amenajare obiectele prețuite și agonisite de-a lungul vieții.
Chiar și când nu avem neapărat o serie de obiecte specifice unui client în vedere, ne place să aranjăm suprafețele astfel încât să insuflăm viață casei, să o facem să arate locuită și prietenoasă de la început. Piese alese și dispuse cu grijă vor infuza personalitate, interes și căldură în orice casă.
Imagini Kasiafiszer
- Începe cu cărți și lumânări
Cea mai ușoară și comună metodă de a incorpora clusteringul într-o casă este prin utilizarea cărților suprapuse atunci când aranjam o masuță de cafea sau o noptieră. Aceasta este, de departe, cea mai accesibilă cale de a utiliza acest trend pentru abilitatea sa de a spune o poveste despre ocupantul casei, ilustrând hobby-urile și interesele acestuia într-o manieră subtilă.
Ne plac cărțile așezate una peste alta, pentru a evidenția o colecție, sau pentru simpla frumusețe a lor; cu cât mai mari, cu atât mai bine. Poți adăuga apoi elemente deasupra, precum lumânări sau alte obiecte decorative.
Imagini Shannoneddings
- Alege obiecte care au sens în locul destinat
Pentru ca obiectele decorative să nu devină dezordine, ajută să le folosești doar în locurile de care aparțin. Spre exemplu, nu ai lăsa neapărat prosoape împachetate în sufragerie, și nici nu ai decora o noptieră cu un platou cu fructe proaspete, indiferent cât de potrivite ar fi, cromatic.
Imagine Pinterest
Un grup sanitar poate primi o tăviță cu lumânările tale preferate, câteva săpunuri primite cadou și prosoape rulate, pe care cu siguranță le ai deja în casă, îndosite într-un sertar.
Adaugă o vază diafană și câteva flori proaspete, care funcționează pentru orice spațiu și oferă o imagine “effortless”.
- Evita clusteringul pe suprafețe de lucru
Clusteringul este un trend ce trebuie utilizat cu moderație, iar o parte importantă din rezultatul scontat depinte de a știi cât și când să nu adaugi grămezi de obiecte decorative.
Aglomerarea de obiecte nu ar trebui niciodată să fie un impediment în calea funcțiunii. De asemenea, este important să ai în vedere că orice lucru în plus pe o suprafață va crește timpul dedicat curățeniei. De aceea, spațiile orizontale, în special cele de lucru, precum blaturile și mesele, sunt preferabile cu cât mai puține adaosuri, pentru a le păstra funcționale și a le evidenția frumusețea.
Imagine MiSo Architects – White Peony
- Gândește ca un curator de muzee
Modul în care alegi obiectele pe care vrei să le expui este la fel de important ca modul în care le expui. Contează să cauți acele obiecte care rezonază cu personalitatea ta și care comunică mesajul pe care tu dorești să-l comunici, în întreg spațiul.
De asemenea, este important să potrivești obiectele expuse cu imaginea estetică pe care încerci să o creezi în întreaga amenajare. De exemplu, dacă ești un iubitor al texturilor naturale și urmărești un aer effortless, lejer și diafan, alege obiecte într-o cromatică neutră și cu texturi similare.
Imagine MiSo Architects – White Peony
- Joacă-te cu diversitatea
Unul din cele mai bune moduri în care poți face o aglomerare de lucruri să pară intenționată este să variezi înălțimea, lățimea, culorile și texturile obiectelor expuse, pentru a atrage atenția asupra detaliilor.
Folosirea tăvilor, combinația de texturi, incorporarea textilelor, sunt decizii care obțin un mix armonios de obiecte ce dau caracter și fac un spațiu interesant. Varietatea nu atrage doar ochiul, ci evidențiază caracterul intenționat și nu neîngrijit al unui colț din casă.
Pentru designeri, clusteringul în această manieră permite înfățișarea posesiunilor prețioase ale clienților, însă menținând o estetică plăcută și aducând un simț artistic și un fler personalizat proiectului.
Imagine MiSo Architects – Sahara Noir
- Mută lucrurile pe pereți
Clusteringul nu trebuie să se limiteze la suprafețele orizontale din casă. Poți crea un efect splendid prin amplasarea obiectelor pe pereți.
Cele mai la îndemână astfel de obiecte determină compoziții formate din tablouri, rame foto, oglinzi și alte obiecte ce pot fi dispuse pe verticală. Astfel, ne putem crea propria galerie pe pereți, căreia îi putem adăuga o doză de interes integrând texturi variate la nivelul ramelor decorative, integrând tablouri texturate sau 3D, și alăturând o suprafață reflectantă.
Imagine Uar-BNA
- Grupează obiecte pentru un simț al ordinii
Dacă aspectul neîngrijit încă te îngrijorează, poți apela la un mic truc estetic, ce are ca efect reducerea “noise-ului” vizual.
Folosirea unei tăvi sau a unei lespezi, sau o carte mai mare, amplasată sub obiectele expuse, creează senzația că acestea sunt grupate și contribuie la citirea lor ca un tot unitar, în loc să ne concentrăm atenția pe fiecare obiect în parte.
Trendul clusteringului poate fi o tendință timeless, oferind flexibilitate și personalitate spațiilor în care este introdus.
Valențele sale pot varia de la câteva piese deosebite, dispuse strategic, la versiuni pronunțate, inspirate de sitcomuri nouăzeciste precum Friends, care necesită mult timp și alegerea cu multă grijă și atenție a obiectelor componente.
Probabil că nu este pentru toată lumea, însă cu siguranță adaugă o notă de caracter spațiilor suficient de curajoase cât să-l încerce.
Imagine House Beautiful – Friends
Articol scris de Ella Solon
Citește ultimul articol: Designul și simțurile