a

Sed ut perspiciatis unde omnis iste natus error sit voluptatem accusantium natus error sit omnis iste natus error sit voluptatem accusantium.

@2018. Select Theme All Rights Reserved.

top

MiSo Architects

  /  Blog   /  Designul și simțurile – Texturi pe care le atingem cu privirea

Designul și simțurile – Texturi pe care le atingem cu privirea

De foarte multe ori când suntem înconjurați de naturalețea mediului exterior, simpla atingere a diverselor texturi devine un gest firesc și plin de satisfacție. Fără atingere, experiența vizuală ar fi pur și simplu incompletă, dar cu toate acestea, sunt acele materiale speciale care transmit tactilitate. Fie că vorbim despre duritatea stâncilor săpate de valurile mării sau de delicatețea firelor de iarbă în bătaia vântului, toate acestea sunt texturi pe care aproape că le putem simți în palmele noastre doar cu o simplă privire.

‘Mâinile vor să vadă, ochii să atingă’ – (JOHANN WOLFGANG GOETHE, “Nu arhitectura, ci dovezile că ea există: Lauretta Vinciarelli – Acuarele”, Harvard University, Facultatea de Design, Harvard, 1998, p. 130)

Și pentru că designul interior reprezintă o continuare și o replică a naturii, ce poate purta multe chipuri în lumea creată de om, fie ele și suprarealiste, iată câteva dintre texturile inspirate de lumea naturală pe care mulți dintre noi poate ne-am dori să le aducem la interior și să ne bucurăm de ele ca și cum am fi mereu afară, putând să le atingem doar cu simplă privire. 

  • Textura de piatră

SIMȚ :  RECE – ASPRU   |   INSPIRAȚIE : Marele Canion, Arizona   

Pentru că face parte din categoria materialelor naturale, timeless, finisajul cu aspect de piatră poate fi un element pe care îl putem alege pentru a obține imaginea aprigă a unui colț de natură stâncos, chiar în intimitatea locuinței.  

Imagine: Adam Schallau, Marele Canion, Arizona

 

Paleta coloristică și duritatea texturii pot să difere în funcție de nevoia estetică, dar și funcțională a încăperii. Aceasta poate fi aplicată pe suprafața pereților, tavanelor și a pardoselilor sau folosită pentru realizarea diferitelor corpuri de mobilier. 

Imagine: John Lazurko Art

 

Senzația tactilă pe care o transmite acest finisaj la o simplă privire poate fi caracterizată ca fiind brută, neșlefuită, în fond naturală, spațiul iluzoriu răcoros și umed obținut dând senzația de intimitate și comuniune cu mediul natural. Pentru amplificarea semnificativă a imaginii naturale a interiorului, acest finisaj se poate realiza în completare cu lumini tip LED ambientale calde, plante de dimensiuni medii, spre mari sau cu pietre decorative, pentru obținerea unei atmosfere echilibrate și plăcute.

Imagine: Bartosz Domiczek pentru Home Designing

 

  • Lemn masiv

SIMȚ :  CALD – FRUST    |  INSPIRAȚIE : Cei mai vechi copaci ai Lumii

Unul dintre cele mai familiare materiale, aproape indispensabil când vine vorba de interiorul locuinței, este lemnul, folosit pentru multiplele sale calități fizice, sanitare și estetice în amenajări. În foarte multe dintre situații, aspectul natural al lemnului masiv câștigă detașat în fața altor materiale lemnoase compozite, datorită senzației tactile pe care natura acestui finisaj reușește să o transmită

Imagine: Summer Price – The Oldest Tree in the World, Trees Atlanta Intern

 

Imagine: MAFI Romania

 

Tehnologia actuală de tratare a lemnului atinge o performanță care permite utilizarea acestui finisaj până și în spații cu o umiditate ridicată (băi, piscine), atât pe suprafața pardoselii, pereților și tavanului, cât și pentru realizarea diverselor tipuri de mobilier sau decorațiuni cu aspect natural. Creativitatea depășește barierele impuse multă vreme de sobrietatea acestui material pretențios și capătă noi valențe în compoziții moderne cu lumini de tip LED, rășini epoxidice, sticlă, etc.  

Imagine: Caleb Woodard Furniture

Imagine: Domkapa & Pinterest

 

Lemnul este un material care transmite o tactilitate aparte, conectată cu un sentiment de confort, căldură și apartenență, dar în același timp, paradoxal, este un material, în esență, extrem de frust. Este un finisaj cu o complexitate deosebită, susținută și de o senzație olfactivă puternică, pe lângă factorul vizual și tactil, care continuă să reziste eroic scurgerii timpului și tendințelor în design, iar procesul uzurii se poate spune că adaugă plus valoare unui astfel de material, de asemenea timeless.

 

  • MATERIAL TEXTIL

SIMȚ :  CALD – DELICAT    |   INSPIRAȚIE : Plantatiile de bumbac

Delicat și stilat, materialul textil poate aduce o notă de elegantă locuinței, fiind unul dintre materialele care stimulează semnificativ simțul tactil datorită gradului său de confort ridicat, experiența vizuală și implicit tactilă, fiind una reconfortantă.  

Imagine: Freepik

 

Pornind de la această experiență vizual-tactilă a corpului în relație cu un câmp de bumbac, designerii apelează la obiecte de mobilier care reușesc să recreeze acea senzație imaterială de plutire, astfel alegând obiecte precum canapele, fotolii, scaune și poufuri confortabile, paturi și perne cu împletitură supradimensionată, covoare cu diverse tipuri de țesătură, draperii din materiale naturale și alte obiecte decorative.

Imagine: Anastasia Afanasyeva pentru Home Designing

 

Experiența vizuală sugerează o senzație tactilă caracterizată de căldură, finețe și confort, fiind printre materialele preferate în ceea ce privește exprimarea personalității reflectate în ansamblul amenajării, datorită paletei infinite de culori, imprimeuri și texturi care pot fi utilizate, oferind un aspect complex și inedit întregii compoziții.   

Imagine: Anastasia Afanasyeva pentru Home Designing & Pinterest

 

  • SOL

SIMȚ :  RECE – FRUST     |  INSPIRAȚIE : Coyotte Buttes, Utah

O altă imagine plină de tactilitate este cea a unor straturi sedimentare de sol care pot trimite imediat cu gândul la originile locuirii în armonie totală cu natura, având la bază stilul de viață sustenabil, o caracteristică pe care astăzi ne-o dorim cu desăvârșire pentru locuința noastră.

Imagine: Danny, The Wave

 

Imaginea straturilor sedimentare aduce în prim-plan ideea unui proces de lungă durată pentru formarea materialului supus uzurii datorate trecerii timpului, ceea ce îi conferă valoare estetică și simbolică. Inspirați de jocul armonios al mediului înconjurător, artiștii și designerii încearcă să integreze cât mai mult texturi similare în amenajările interioare, pentru obținerea unei imagini care să redea locul cuvenit naturii în viețile oamenilor, reușind astfel să o aducă la interior.  

Imagine: Kanstantsin Remez pentru Home Designing

 

Acest tip de material poate fi integrat în categoria “Flintstones Style”, utilizat fiind atât în finisarea pereților exteriori, cât și a celor interiori, dar și pentru realizarea diverselor corpuri sanitare sau de mobilier, decorațiuni și diverse amenajări exterioare. 

Imagine:  Mitti Architects pentru Home Designing

Imagine: Mitti Architects pentru Home Designing

 

Asperitatea este cuvântul cheie care descrie senzația tactilă transmisă prin privirea imaginii acestui finisaj, ce vine în contrapunct cu un sentiment de liniște, armonie și comuniune cu mediul natural exterior, acestea fiind doar câteva atribute necesare unui stil de viață echilibrat.    

 

  • Plante

SIMȚ :  RECE – DELICAT     |   INSPIRAȚIE : Cascada Aling-Aling, Indonezia

Tabloul complet al locuinței finisată de materiale cu tactilitate pronunțată este întregit de prezența zonelor verzi amenajate, pentru creșterea calității vieții la interior. Unul din motivele care ne determină să optăm pentru decorarea încăperilor cu plante are legătură cu acele colțuri de natură la care avem acces doar în afară zonelor urbane și care ne transpun într-o stare de completă relaxare, în perfectă liniște și armonie.  

Imagine: Oliver Sjöström, Cascada Aling-Aling, Indonezia

 

Pe lângă calitățile estetice, decorarea interiorului cu plante prezintă numeroase beneficii de natură psihologică, cognitivă și sanitară, reducând nivelul de stres, anxietate, stimulând capacitatea mentală și concentrarea. Cu siguranță alergatul cu palmele deasupra firelor de iarbă și mersul desculț pe gazon sunt unele dintre cele mai satisfăcătoare experiențe tactile pe care corpul le poate simți cu privirea. De aceea, grădinile verticale apar din ce în ce mai des în amenajările interioare, oferind acces fără constrângeri la tactilitatea ce caracterizează plantele componente.  

Imagine: Home Designing

Imagine: Paul Hanaoka

 

Vederea transmite stimulilor o senzația tactilă de delicatețe și scufundare în “perdelele de verdeață”, reușind să stabilească o legătură profundă chiar și cu simțul olfactiv. 

Văzul este, într-adevăr, poate cel mai puternic simț cu care lucrăm când vine vorba despre amenajarea locuințelor, pentru că reușește să ne seducă deliberat în fața celorlalte simțuri, însă pentru aproprierea experienței oferite de designul interior este necesară prezența tactilității. 

Totuși, tehnologiile actuale ne oferă o paleta largă de materiale precum cele prezentate anterior, care au capacități tactile stimulate de văz, astfel, la o simplă privire putând fi simțite de mână. Acestea sunt finisaje valoroase, timeless, care reușesc să își îndeplinească rolul estetic și simbolic, fiind elemente ale unor compoziții de design interior nemuritoare.

 

Articol scris de Diana Bădicu.

Citește ultimul articol: Smart home: soluții inteligente pe care le putem integra în casele noastre