
Draperii în scenarii neconvenționale
Perdelele și draperiile – flexibile și versatile – au puterea de a ne modifica radical percepția asupra spațiului. De multe ori o soluție pe care o vedem punctual utilă doar într-o anumită situație, poate foarte bine fi folosită creativ și în locuri, funcțiuni atipice. Astfel, ne dorim să vă facem cunoscute mai multe tipuri de întrebuințări ale textilelor suspendate, pe lângă cele tradiționale – de acoperire a spațiilor vitrate.
Perdelele stratifică lumini și modelează arhitectura interioară. În toate sectoarele de design – spații rezidențiale, comerciale și ospitalitate – perdelele vă vor surprinde în locurile cele mai puțin probabile.
1. Pentru a adăuga un strat de intimitate în cazul partițiilor interioare cu sticlă
Pereții de sticlă, ferestrele interioare și ușile vitrate sunt o modalitate minunată de a lăsa lumina naturală să curgă dintr-un spațiu în altul și sunt adesea folosite pentru a lumina zonele care nu au o sursă de lumină exterioară proprie (de exemplu băile private fără ferestre). Cu toate acestea, ele nu oferă multă intimitate, așa că un artificiu ușor este să adăugați perdele care pot fi trase atunci când este necesar.
Imagini: Vincent Van Duysen & Pinterest
2. Pentru a încadra o cadă freestanding și a crea un “cocoon” de relaxare în spațiul de baie
Dacă ești genul de persoana pentru care grija de sine, reechilibrarea și detensionarea sunt activități prioritare pentru o stare de bine, atunci cu siguranță vei aprecia un colț mai special în baie, obținut cu ajutorul unei șine rotunde suspendate deasupra căzii și a unei perdele din fibre naturale.
Imagini: Rar Studio & Pinterest
3. Ca separator de cameră
Perdelele pot deveni separatoare versatile și rentabile pentru spațiile de tip open-space, permițându-vă să închideți și să dezvăluiți diferite zone după cum este necesar. Ați putea opta pentru o țesătură semi-transparentă care oferă puțină separare fără a bloca lumina, sau alegeți perdele mai grele care acționează mai mult ca niște pereți mobili și care limitează vizibilitatea și în același timp vor avea efect asupra acusticii unei încăperi.
De asemenea, mai puțin cunoscute și utilizate în amenajările interioare de la noi, draperiile panou sau panelurile japoneze pot fi de mare efect.
Imagini: Interior design project: Arch. Marcella Datei; Photo: Valentina Sommariva & Francisco Nogueira for Esse Studio
Imagine: Atelier Gardens Studio 1 in Berlin by MVRDV. Photography by Stefan Korte
Imagini: Pinterest
4. Pentru a crea un colț de dormit
Draperiile funcționează excelent dacă aveți nevoie să creați intimitate în jurul unei zone de dormit – ideale în garsoniere în care camera de zi servește drept dormitor sau dacă aveți un pat pentru oaspeți într-un spațiu multifuncțional. O perdea mai subțire va crea o impresie de cameră mai aerisită, dar va păstra vizibil și ce se ascunde pe cealaltă parte, în timp ce o perdea mai groasă limitează vizibilitatea și în același timp va avea efect asupra acusticii unei încăperi. Perdelele opace și cele cu proprietăți de amortizare a sunetului se pot dovedi deosebit de utile.
Imagini: Pinterest
5. Ca tăblie de pat sau background pentru o piesă de mobilier
O perdea atârnată de peretele din spatele unui pat poate acționa ca un capăt de perspectivă impresionant, fie cu sau fără o tăblie suplimentară (dacă alegeți un pat fără tablie, aveți grijă să nu o trageți în jos dacă vă sprijiniți de ea). Este un truc care funcționează bine și în spatele canapelelor și meselor sau în orice altă zonă în care doriți să creați o senzație elegantă și intimă.
Imagini: Sarah Sherman Samuel, The Rug Company & Pinterest
6. Pentru a închide un gol de ușă
Un trend ușor controversat pe care l-am observat tot mai des în ultimul timp – goluri de ușă arcuite și draperii. Nu ar fi recomandat acolo unde e nevoie de izolare fonica bună, dar poate fi o soluție interesantă, la locul potrivit.
Imagini Camilla and Marc, Pinterest & Sahco Fabrics
7. Pentru a crea alveole de forme fluide într-un spațiu mai generos (în special comercial, de birouri și HoReCa)
În spațiile industriale de tip hală, crearea unor compartimentări cu ajutorul textilelor poate reduce costurile și accelera finalizarea amenajării. Lipsa pereților solizi încurajează colaborarea și permite flexibilitate pentru diferite activități de echipă. Configurațiile pot fi nesfârșite creând astfel o experiență interioară mereu în schimbare, flexibilă atât din punct de vedere funcțional cât și estetic – efect maxim obținut cu minim de efort.
Imagine: Showroom Stylecraft; Architects Hassell; Photographer E.K Yap
Imagini Pinterest, Herman di Francesco & Benjamin Hosking
8. Pentru a ascunde depozitarea fără uși și spațiile de lucru
Draperiile sunt o modalitate excelentă de a ascunde dressing-uri deschise, rafturi și spații de lucru. Puteți alege stofa într-o nuanță care se potrivește cu pereții sau puteți face un “statement” cu o culoare de accent. Și dacă spațiul de depozitare în cauză se află lângă o fereastră, ați putea chiar extinde aceeași perdea peste ambele, folosind o șină curbă pentru a ocoli orice colț. Aceasta adaugă un aer de rafinament asemănător unui hotel și creează o senzație fluidă, încântătoare, care se potrivește în special dormitoarelor.
Imagini: Pinterest & Wall of Art’s Showroom in Stockholm
Imagini Mar Ask Plus, Alexey Yannchenkov, Proiect Ater.architects & Pinterest
Dacă nu aveți spațiu de lucru sau pentru un birou, dar aveți nevoie de un loc dedicat pentru a lucra, un birou cu perdele ar putea fi o soluție simplă. Înseamnă că îl puteți închide cu ușurință la sfârșitul zilei și puteți crea o oarecare separare între muncă și viața de acasă – deosebit de important dacă se află într-o cameră de zi sau dormitor, unde relaxarea este cheia. La urma urmei, nimeni nu vrea să fie distras de grămezile de hârtii sau de listele de sarcini neterminate atunci când încearcă să se relaxeze sau să adoarmă!
Tipuri de șine: încastrate, aplicate, suspendate
Imagini: Archdaily, Ikea & Pinterest
Sistemele de prindere pot fi diferite. În funcție de stilul amenajării și de restricțiile (sau lipsa acestora) legate de materialul din care este realizat tavanul, putem alege între 3 tipuri de sisteme:
Incastrat: Potrivit pentru un design minimalist, contemporan. Se poate integra în tavane de rigips, atunci când acestea se construiesc de la zero.
Suspendat: Potrivit pentru spații înalte, în special industriale.
Aplicat: Potrivit acolo unde tavanul nu permite încastrarea șinelor, sau se dorește o variantă mai puțin invazivă și costisitoare (fără demolarea tavanelor existente sau construcția unor tavane false noi).
Poate nu credeați că puteți face atât de multe cu textilele pentru ferestre, dar iată că ele sunt extrem de versatile și soluțiile enumerate de noi mai sus pot fi aplicate în orice tip de locuință, fără a fi condiționate de spațiu și buget. Imaginația nu are limite iar simțul practic și estetic ne ghidează să oferim clienților noștri soluții de amenajare personalizate, adaptate nevoilor lor și împărtășim cu drag din experiența noastră.
Articol scris de Nicoleta Chicu.
Citește ultimul articol: Transformarea băilor prin acoperirea finisajelor ceramice