
Finisaje versatile – Microcimentul
Elegant, dar practic, microcimentul este o soluție versatilă atât pentru finisarea spațiilor interioare, cât și exterioare, potrivindu-se perfect pentru o gamă largă de suprafețe orizontale și verticale.
Microcimentul este un material compozit care are la bază un ciment alb de calitate înaltă, plus aditivi, agregați și pigmenți minerali. Acesta a devenit un material cu un nivel înalt de popularitate, datorită caracteristicilor sale avantajoase.
Care sunt aceste avantaje?
- Poate fi aplicat pe suprafețe foarte diverse, contribuind la crearea unei continuități vizuale și minimizarea numărului de finisaje necesare într-o amenajare. Îl poți aplica peste beton, rigips, ceramică, lemn, metal și alte suprafețe netede sau neregulate (curbate de exemplu). În imaginile de jos avem un exemplu de baie finisată cu microciment. Acesta a fost aplicat pe pereți și pe tavan, dar și pe corpul de mobilier de sub lavoar, care are o formă fluidă.
Imagini: Better Together Photography Co
- Suprafețe contemporane spectaculoase – fără demolarea finisajelor existente (Goodbye moloz). Dacă îți dorești să eviți crearea de zgomot și deșeuri în timpul renovării, microcimentul îți poate face viața mai ușoară cu mult mai puțină mizerie decât o renovare tradițională. (Vezi articolul nostru anterior despre Acoperirea finisajelor ceramice)
Imagini: Portofoliu MiSo Architects
- Lipsa rosturilor este iarăși un avantaj vizual major, dar și practic, față de placajele ceramice.
Imagine: Pinterest
- Rezistența mare la trafic atât rezidențial, cât și comercial. În cazul spațiilor comerciale cu trafic intens se recomandă aplicarea unui strat adițional de rășină, la fiecare 2-3 ani.
Imagini: Norm Architects New Mags Concept Store & Dentology, Clinica stomatologica privata
- Grosime mică de 0,8-1 mm per strat (aplicarea tipică va fi de 2- 3 straturi, dar unele produse pot necesita până la 6 straturi)
Imagine: Topcret
- Impermeabil și durabil
- Potrivit pentru încălzire prin pardoseală, fiind un bun termoconductor, chiar mai bun decat gresia și parchetul.
- Ușor de întreținut, cu un detergent neutru, fără substanțe chimice abrazive
Ca oricare alt material, are și anumite dezavantaje.
- Trebuie aplicat de către persoane calificate și cu experiență pe acest tip de material, pentru a garanta proprietățile sale în timp. În niciun caz nu este un material de tip DIY, pe care să ți-l aplici singur într-un weekend, ca un proiect personal.
- Timpul de aplicare și apoi de uscare completă poate fi de câteva zile-1 săptămână, în funcție de suprafață, timp în care nu trebuie să călcăm pe el ( daca e vorba de o pardoseală)
- Din cele 2 aspecte de mai sus rezultă un cost de manoperă destul de ridicat (40-60 euro/mp)
În ce stiluri de design se potrivește microcimentul?
Se potrivește perfect stilurilor minimalist, industrial, japandi, însă în funcție de textură (mai netedă, mai lucioasă sau mai texturată și rustică) și culoare poate fi potrivit în orice tip de amenajare.
Inspirație: Câteva tipuri de spații în care poate fi aplicat microcimentul și cum poate să arate.
- Scări seamless
- Băi (inclusiv zona umedă duș/cadă)
- Bucătărie (inclusiv blaturi de lucru și chiuvete)
- Piscină și spații exterioare
Imagini: Pinterest & POT Stories Bucuresti, fotografie: Arthur ZINZ
Imagini: Pinterest & Cocoon Bathrooms
Imagine Proiect: Soft ‘n’ Rough Vlad Kudin. Fotografie: LIZA KULENENOK
Imagini: Cemher
Articol scris de Nicoleta Ușacov.
Citește ultimul articol: Smart Home