a

Sed ut perspiciatis unde omnis iste natus error sit voluptatem accusantium natus error sit omnis iste natus error sit voluptatem accusantium.

@2018. Select Theme All Rights Reserved.

top

MiSo Architects

  /  Blog   /  Greșelile arhitecților de interior: Lecții amuzante de pe șantier

Greșelile arhitecților de interior: Lecții amuzante de pe șantier

În calitate de arhitecți de interior, suntem adesea percepuți ca fiind perfecționiști. Totuși, chiar și cei mai experimentați dintre noi au momente în care, ei bine, fac greșeli. Șantierul este locul unde planurile noastre prind viață, dar este și locul unde, din când în când, realitatea nu se aliniază perfect cu viziunea. 

Astăzi, ne-am hotărât să vă împărtășim câteva dintre greșelile pe care le-am făcut de-a lungul timpului în proiectele noastre de design interior. Deși acestea au fost momente stresante, ele ne-au ajutat să devenim mai buni și mai atenți la detalii. Plus, să fim sinceri, acum, privind înapoi, sunt și amuzante!

Releveul: sau cum să muți prizele involuntar

Să treci un releveu din hârtie în AutoCAD pare o sarcină de rutină, nu? Și noi am crezut asta… până ne-am trezit cu prize amplasate în locuri total neplăcute – cum ar fi fix în fața plitei! O mică eroare la începutul proiectului s-a transformat într-o mare bătaie de cap pe șantier. Mai ales ca nu înțelegeam de ce planurile noastre de pe calculator nu corespund cu situația din șantier. După câteva momente de dezorientare totală am realizat că nu calculatorul a fost de vină, ci noi (cine ar fi crezut?!), care am transpus măsurătorile inițiale. Am acceptat și ne-am asumat că ne-am tăiat singuri craca de sub picioare și ne-am apucat de relocat prizele. Lecția? Când vine vorba de măsurători inițiale, e mai bine să fii păstrător—nu arunci nimic până nu e totul finalizat.

Proiect Marsala Apartment – MiSo Architects Brașov

Planul electric 

Când am omis să punem cotele de înălțime pe planul electric, am crezut că nu e mare lucru. Doar că am subestimat creativitatea electricienilor. Fiecare a instalat prizele la înălțimea care i s-a părut lui cea mai „ergonomică”,  fiecare având propriul său nivel unic. Din fericire, am reușit să standardizăm înălțimile și să evităm un rezultat final care ar fi semănat mai mult cu o operă de artă abstractă decât cu un design funcțional.

Tot din categoria prize:

Este important să corelăm planul de mobilare cu planul electric astfel încât prizele și întrerupătoarele să fie la locul lor – pe principiul unde vrem când vrem. 

Așa am ajuns noi să descoperim într-un proiect că prizele de la noptiere erau plasate cam la… înălțimea greșită. Practic, beneficiarul ar fi trebuit să facă un mic exercițiu de forță: să mute noptiera de fiecare dată când voia să folosească priza sau întrerupătorul. Din fericire, am avut ochi de vultur și am detectat problema înainte ca cineva să se apuce de „mutat mobile” doar ca să aprindă lumina. Așa că, am intervenit rapid, am ajustat poziția și am asigurat că priza stă cuminte și accesibilă deasupra noptierei.

Proiect din arhiva MiSo Architects Brașov

Profile decorative

Ah, frumusețea profilelor decorative – adaugă un strop de eleganță fiecărui spațiu. Dar ce se întâmplă când aceste profile se întâlnesc accidental cu… o priză? Exact, rezultatul nu este tocmai spectaculos! Am avut și noi un moment în care ne-am entuziasmat atât de mult cu montarea profilelor decorative încât am uitat să le corelăm cu planul electric. Așa că, surpriză, un chenar elegant s-a oprit brusc în fața unei prize. Desigur, nu era cea mai fericită combinație nici din punct de vedere estetic, nici funcțional. Am fost nevoiți să intervenim și să refacem planul astfel încât profilele să nu mai aibă parte de „ciocniri” nedorite. Lecția? În design, coordonarea este totul.

Proiect Marsala Apartment – MiSo Architects Brașov

 

Importanța verificării cotelor de înălțime în case vechi

Un alt episod de „Cum să-ți complici viața în amenajările de interior” a avut loc într-o casă veche, unde am omis să verificăm cotele de înălțime după instalarea sistemului de încălzire în pardoseală. Ce poate fi mai banal? Sună simplu, dar realitatea este că acesta modifică înălțimea spaleților. Așadar, mobilierul proiectat să se potrivească perfect s-a trezit în fața unor geamuri care nu se mai puteau deschide. Ce am făcut? Am ajustat dimensiunile golurilor de geam sau am adaptat schițele de mobilier la situația data. Am învățat de altfel, că, în casele vechi, un centimetru în plus sau în minus poate transforma orice proiect simplu într-o provocare neașteptată.

Proiect de amenajare interioară a unei case de închiriat din Brașov

 

Accesoriile de baie și o lecție despre spațiu

Știți cum se zice: „detaliile fac diferența” în designul de interior. Ei bine, într-o baie recent amenajată, am învățat această lecție pe pielea noastră—sau mai bine zis, pe hârtia igienică! Ne-am trezit cu un suport de hârtie igienică montat atât de aproape de peria de WC, încât hârtia se sprijinea ușor pe ea! Desigur, nu era soluția ideală nici pentru funcționalitate, nici pentru estetică. Am ajustat rapid poziția accesoriilor, asigurându-ne că fiecare element din baie are suficient spațiu pentru a fi folosit confortabil. Lecția? Micile detalii de amplasare fac o mare diferență.

Proiect din arhiva MiSo Architects Brașov

Lumini și transformatoare

Ne place să fim mereu în pas cu noile tendințe și inovații din domeniul designului interior. Când vine vorba de materiale și tehnologii de ultima oră, suntem ca niște copii într-un magazin de dulciuri — totul arată prea bine ca să rezistăm! Dar, desigur, cu entuziasmul vine și realitatea… mai puțin dulce. De exemplu, transformatoarele și alimentarile corpurilor de iluminat. Pare simplu, nu? Dar majoritatea corpurilor de iluminat modern vin cu un transformator, iar surpriza cea mare e ca de multe ori ne revine nouă bucuria de a le integra.

Să luăm o situație concretă cu o șină de lumină. Transformatoarele acestora pot fi montate direct pe sina, fie la capăt, fie în centru, sau pot fi ascunse ingenios în scafe sau în spatele placărilor. Nu pare cine știe ce filozofie, dar crede-ne, e important să te documentezi bine înainte de a propune o soluție. De ce? Pentru ca altfel, vei avea parte de o surpriză mai puțin plăcută, ca noi.

Un exemplu din seria “așa nu”: ne-am dorit litere volumetrice în biroul nostru, pentru că, de ce nu? Doar că, prinși în valul amenajării, am uitat să întrebăm detalii esențiale și ne-am trezit cu un ditamai transformatorul, care părea mai degrabă o piesă de mobilier decât un accesoriu discret. Și atunci, vine întrebarea clasică de pe santier: “Și acum ce facem?“. Ei bine, chiar dacă am fost prinse pe picior greșit, ne-am pus creativitatea la lucru și am reușit să ascundem transformatorul în scafă, astfel încât să ne bucurăm de literele noastre LED fără niciun alt element care să atârne inestetic.

Biroul MiSo Architects din Brașov 

Hota și cum o aliniem corect

Poziționarea hotei pe insula din bucătarie poate părea o treabă simplă, dar crede-ne, e mai complicat decât ai crede. In general, apartamentele din Romania nu prea permit amplasarea unei insule în bucătărie—așa că plita ajunge de obicei la perete, cu hota frumos așezata deasupra ei. Dar ce faci când ai totuși norocul unei insule și, mai exact, al unei plite pe insulă? Intuiția îți spune să centrezi hota pe insulă. Experiența, însă, îți spune altceva: Nu face asta!

De ce? Pentru că, atunci cand gătești, te apleci inevitabil peste blatul de lucru, si ultimul lucru pe care ti-l doresti e sa te lovesti de hota. Ne-a prins si pe noi aceasta capcana si ne-am asumat cu stoicism eroarea. Cum am remediat situația? Aveam două opțiuni: fie mutăm insula câțiva centimetri mai în față, astfel încât să evităm axul hotei, fie ridicăm hota la o înălțime care sa nu deranjeze niciun chef bucătar. În final, am reusit să găsim soluția, dar a fost un bun exemplu că intuiția nu e întotdeauna cel mai bun ghid în designul interior.

Amenajare moderna cu accente rosii in Bucuresti

Proiect Spice Townhouse – MiSo Architects București

 

Curățenia pe șantier

Fiecare detaliu contează, iar colaborarea cu echipa de curățenie trebuie tratată cu aceeași seriozitate ca și cu echipele de montaj sau constructorii. În caz contrar, e foarte posibil ca pata aia mică de pe colțul canapelei să devină pata de pe reputația noastră.

Imaginează-ți scena: luni întregi de muncă intensă, totul e pe poziție, fiecare piesă de mobilier a ajuns, fiecare finisaj strălucește, iar noi ne felicităm pentru un alt proiect de design interior finalizat. Tot ce mai trebuie este o ultimă curățenie înainte ca beneficiarul să pășească în noua sa casă. Intră echipa de curățenie, înarmați cu aspiratoare, mopuri și… niște soluții de curățare care, se pare, pot dizolva și oțelul!

Nu este nimic mai frustrant decât să vezi cum un strat delicat de vopsea sau o piesă de mobilier din lemn natural, pe care ai ales-o cu atâta grijă, este pătată iremediabil de un produs de curățenie nepotrivit. Pata aia mică, ce pare inițial inofensivă, devine subiectul de discuție principal la următoarea ședință. Iar clientul? Ei bine, el nu înțelege cum, după ce a investit timp și bani în proiect, a rămas cu o pată pe mobilierul din living. Nu rămân multe soluții decât să înlocuiești piesele afectate și pe viitor să existe o comunicare clară cu echipa de curățenie înainte de a începe lucrul. Fiecare material din proiect ar trebui să vină cu un mic manual de întreținere, un fel de “Ghid de supraviețuire pe șantier“.

Tapet și cote greșite

Știm cu toții că măsurătorile sunt cheia oricărui proiect reușit. Dar, oricât de mult ne-am strădui să fim perfecți, uneori realitatea din teren are alte planuri. Astfel ne-am trezit, cu o fâșie de perete neacoperită de tapet.  Știi momentul acela când, după ce ai verificat de zece ori măsurătorile, te aștepți ca totul să fie perfect? Ei bine, de data asta, ne-au trădat câțiva centimetrii buni.

Din fericire, într-o astfel de situație, parteneriatele pe care le-am construit de-a lungul timpului ne-au salvat. Având alături furnizori de încredere, care sunt implicați pe tot parcursul proiectului, am reușit să rezolvăm rapid problema.

Geamurile lăsate deschise și un invitat special

Întotdeauna sunt momente în care îți vine să râzi de nervi și să-ți dai seama că, uneori, natura are un simț al umorului mai bun decât oricare arhitect sau designer de interior. Un astfel de moment a fost când am lăsat geamurile de la balcon deschise, iar apartamentul nostru a devenit „zonă de atracție” pentru o vrabie curioasă. Da, ați citit bine – un mic intrus cu pene și o poftă de aventură a decis să ne viziteze!! Din fericire, experiența și-a spus cuvântul, deoarece toate piesele de mobilier erau înfoliate. Altfel, ne-am fi trezit cu mici “cadouri” de la pasăre peste tot. Ce să mai, acela era momentul în care clientul chiar putea să joace la Lotto!

Acestea sunt doar câteva dintre greșelile care ne-au făcut să râdem – mai ales după ce le-am rezolvat. Ne asumăm fiecare greșeală, învățăm din ea și ne străduim să devenim mai buni. Indiferent cât de bine planificăm implementarea proiectelor de design interior, realitatea de pe șantier ne poate lua uneori prin surprindere. Însă, atunci când avem alături oameni de încredere, orice greșeală poate fi reparată, iar proiectul rămâne unul de succes. Până la urmă, șantierul nu e doar despre design și execuție, ci și despre capacitatea de a rezolva micile provocări care apar pe parcurs – cu zâmbetul pe buze și cu partenerii potriviți.

Dacă ai trecut și tu prin astfel de experiențe sau știi alte greșeli comune în domeniul arhitecturii de interior, ne-ar plăcea să le auzim! La urma urmei, împărtășirea greșelilor este o modalitate excelentă de a învăța și de a crește împreună.

 

Articol scris de Andreea Pascu.

Citește și articol: Oaza de liniște la tine acasă