a

Sed ut perspiciatis unde omnis iste natus error sit voluptatem accusantium natus error sit omnis iste natus error sit voluptatem accusantium.

@2018. Select Theme All Rights Reserved.

top

MiSo Architects

  /  Blog   /  Imaginația începe aici – camera copilului

Imaginația începe aici – camera copilului

Ca designeri de interior, scopul nostru este acela de a scoate la iveală potențialul maxim din orice spațiu din punct de vedere funcțiune – formă – emoție. Luăm în calcul nevoi, pasiuni, cromatică, lumină naturală, și multe alte aspecte personale, repartizate în spații dedicate și interconectate.

Când ajungem să proiectăm camere pentru copii, se schimbă puțin datele problemei. Aici, într-un spațiu mai mult sau mai puțin limitat, cei mici trebuie să aibă loc cel puțin pentru dormit, studiu, joacă și depozitare.

 

 

Trendurile se schimbă însă acest aspect al funcțiunilor cumulate într-o singură încăpere, rareori se modifică când vorbim de camerele celor mici. În plus, ei cresc iar designul camerei trebuie să se muleze pe mai multe categorii de vârstă. Nu mulți părinți sunt dispuși să redecoreze după 3-4 ani.

Urmând câțiva pași simpli, putem obține camere pentru copii super funcționale, echilibrate estetic, aerisite și pline de imaginație.

Unul sau mai mulți?

Amenajarea camerei pentru 2 sau mai mulți copii vine la pachet cu tematici diferite, personalități diferite, nevoi diferite în funcție de vârstă acolo unde este cazul. Toate acestea trebuie îmbinate atent, astfel încât rezultatul final să fie un design unitar, funcțional și cât se poate de “timeless”.

Zonele ce pot fi combinate sunt cele de depozitare, studiu, poate chiar de somn. Însă fiecare copil are nevoie de un colț al său în care să se poată retrage în liniște, care să-i reflecte personalitatea și să îi ofere libertatea de exprimare. Acesta poate fi un balansoar în care să se relaxeze, un perete tactil sau cu vopsea tip tablă de scris pe care să-și pună ideile, un cort în care să se ascundă, orice ar putea fi doar al lui și unde să se simtă protejat, în elementul lui, unic.

 

Culori îndrăznețe vs. pasteluri

Camera copilului va fi mereu colorată de zâmbete, vise, jucării, fotografii. Pentru a le pune în evidență, poți opta pentru o paletă de culori neutră atunci când o decorezi. Roz-ul și bleu-ul nu mai sunt de mult în trend. Nuanțele pale precum griul, beige-ul, tonurile pudrate de verde, violet, sunt un fundal perfect pentru creațiile rezultate din imaginația copilului tău.

 

Dar atunci când copilul tău știe deja ce își dorește și are în minte o tematică clară, dă-i frâu liber și, cu ajutorul unui specialist, ideile vor prinde contur și vei obține o cameră spectacol ce va reflecta personalitatea celui mic.

 

Piese multifuncționale vs. custom

Mobilierul modular și multifuncțional este nelipsit din camerele celor mici, și mai ales acolo unde el deservește mai mult de un copil. Paturi suprapuse sau extensibile, cu depozitări integrate, birouri ajustabile pe înălțime, depozitări modulare la care se pot adăuga corpuri suplimentare, toate acestea vor transforma camera într-un spațiu super functional și ergonomic.

La polul opus, mobilierul realizat pe comandă, pe dimensiunile exacte ale camerei și de multe ori atipice, va eficientiza spațiul la maxim.

Less is more

Camerele copiilor sunt prin definiție colorate, decorate cu textile și jucării din plin. De aceea, supra-aglomerarea lor cu piese de mobilier nu pare o idee bună. Cu cât mai simplu și funcțional va fi amenajat acest spațiu, cu atât mai mult își va putea pune amprenta copilul sau adolescentul asupra lui și se va simți în elementul său. Este un mod simplu și unic prin care acesta își poate crea mediul ideal în care să-și petreacă timpul acasă.

Camerele copiilor nu vor arăta niciodată impecabil de curate și cu cărțile la linie. Astfel, căutați soluții pentru depozitare simplu de folosit, pe care chiar copiii să le poată gestiona și să își păstreze ordine în lucruri, atât cât le este cu putință. Cutii cu capac, lăzi pe rotile, etajere deschise sau închise pentru cărți, birou cu rollbox sau sertare, pat cu depozitare dedesubt, sunt doar câteva idei de piese multi-funcționale ce vor ușura procesul de organizare în camera unui copil sau adolescent.

Materiale naturale

Este important pentru cei mici să crească într-un mediu sănătos, să aprecieze calitatea și importanța materialelor naturale precum lemnul, ratanul, inul, bumbacul, lâna. Toate acestea aduc beneficii în dezvoltarea lor, sunt antialergice, permit pielii să respire, oferă o senzație de căldură și confort. În plus, folosirea lor în culori cât mai apropiate de nuanțele naturale, va duce la un design timeless și la un fundal neutru perfect pentru accesorizarea încăperii cu jucării, fotografii și alte creații personalizate ale celui mic.

Alegerea pieselor de mobilier și accesoriilor luând în calcul și certificări ale materialelor și siguranței în utilizarea lor, precum FSC, Oeko-Tex, TUV, vă garantează un rezultat minunat pentru copil, indiferent de vârsta acestuia. În plus, amenajarea camerei lui poate fi un punct bun de plecare pentru a-i explica importanța utilizării responsabile a resurselor planetei și responsabilitatea față de mediul înconjurător.

Articol scris de Daniela Marinescu.
Citește ultimul articol: Spații mici, provocări mari