a

Sed ut perspiciatis unde omnis iste natus error sit voluptatem accusantium natus error sit omnis iste natus error sit voluptatem accusantium.

@2018. Select Theme All Rights Reserved.

top

MiSo Architects

  /  Blog   /  Living small – Case mici pentru vieți fără compromisuri

Living small – Case mici pentru vieți fără compromisuri

Privirea generală asupra programului locuinței în România, unde influența perioadei comuniste încă se resimte asupra mentalității colective, a determinat aversiunea multor oameni față de spațiile locative mici, înghesuite și aglomerate. 

Odată cu intrarea României în lumea capitalistă, oamenii au început, treptat, să se orienteze spre consumul de spațiu. “Cât mai mult și cât mai mare”, sau a cumpăra cea mai mare casă pe care mi-o pot permite, a devenit sinonim cu lux, confort și statut social. 

Între timp, peste tot în lume, marile orașe devin din ce în ce mai aglomerate, cerința de locuințe este în creștere, iar spațiul locativ devine din ce în ce mai restrâns. În acest sens, este într-adevăr un lux să dispui de spațiu în plus, însă mulți oameni nu reușesc să facă distincția între lux și necesitate sau, chiar dacă dispun de spațiu, nu îl utilizează optim și rezultatul rămâne neîncăpător sau neconform.

Publichealthpost

Imagine: Publichealthpost

 

Astfel, lumea de azi ne îndeamnă la o regândire a acestor așa-numite valori în ceea ce privește locuința, care este esența ei și, mai ales, ce nevoie satisface din plaja de subfuncții ale programului de locuire. 

Rolul arhitecturii și amenajării interioare devine crucial în momentul în care decidem să valorizăm la maximum un spațiu de care dispunem, deoarece, printr-o proiectare inteligentă, este posibil să trăim vieți foarte confortabile fără a face risipă de spațiu.

Nevertoosmall

Imagine: Nevertoosmall

 

Există multe motive pentru care mulți oameni aleg să facă un așa numit „downgrade” al locuinței, și schimbă case mari pe spații mai mici sau, aleg să investească într-o locuință mai mică, însă inteligent amenajată, în defavoarea maximului de metri pătrați pe care bugetul îl poate cuprinde. Câteva dintre aceste motive sunt: 

1. O casă mică este mai accesibilă ca preț

Nu este de mirare că unul din cele mai importante considerente ce favorizează orientarea spre spații mici este cel financiar. Locuințele mici sunt mai ușor de cumpărat și presupun costuri mai mici de întreținere.

2. O casă mică este ușor de întreținut

Este atât de simplu cum sună. Durează puțin să cureți, iar în schimb primești timp de calitate pe care altminteri l-ai dedica organizării, aspirarii și desprăfuirii multor metri pătrați pe care, de cele mai multe ori, nu ii folosim.

3. O casă mică ne invită să regândim lucrurile și experiențele care sunt cu adevărat importante pentru noi. Putem să punem în discuție minimalismul, sau mai degrabă, esențializarea posesiunilor și a funcțiunilor pe care așteptăm ca o locuință să le aibă. Astfel, putem să ne bucurăm de un spațiu croit nevoilor noastre, chiar dacă nu poate găzdui cu ușurință o cină cu 12 prieteni, care se întâmplă mai rar decât o dată pe an, sau chiar dacă nu avem un al doilea dormitor, care stă gol în cea mai mare parte a timpului, deoarece nu avem oaspeți în fiecare zi.

Minimalismul ca mod de viață nu înseamnă neapărat să renunți la confortul locuirii, ci îndeamnă spre a fi selectiv în legătură cu elementele cărora le dedicăm resurse în viața de zi cu zi.

4. O casă mai mică te eliberează mental. 

Acest principiu este strâns legat de cel anterior și se referă la obiceiul „chestiilor” din casa de a ajunge să ne acapareze și să devină posesorii vieților noastre. Cu cât mai multe „chestii” deținem, cu atât mai multă energie ne este ținută captivă de către acestea.

5. O casă mică face o diferență pentru mediul înconjurător, deoarece implică utilizarea mai puținor materiale pentru a fi construită și întreținută.

6. O casă mică încurajează legăturile dintre ocupanții săi. 

Deși mulți oameni susțin că își achiziționează spații mari pentru a acomoda relații sociale cu membri familiei sau cu prietenii, adevărul este că ajungem să creăm spații izolate în care fiecare poate fi singur. 

Având aceste considerente în minte, arhitectura de calitate și designul de interior adecvat nevoilor individuale pot transforma modul în care interacționăm în orașele noastre în continuă creștere, prin contracararea supraaglomerării și ridicarea calității vieții

 

În continuare, vom discuta despre câteva exemple de spații mici, ce reușesc să regândească noțiunea de confort, intimitate și spațiu, ținând pasul cu viețile variabile ale ocupanților.

 

50 de metri pătrați pentru o familie de 5

Primul exemplu ilustrează un apartament de 50 mp, situat într-o suburbie a Parisului ce se bucură de o înfloritoare viață urbană. Apartamentul este situat într-o clădire ce datează de la sfârșit de secol 19, inițial o locuință unifamilială burgheză, ce a fost ulterior împărțită în mai multe unități locative de mici dimensiuni.

Apartamentul este locuit de o familie tânără cu 3 copii, care și-au propus să utilizeze fiecare centimetru pătrat din spațiul pus la dispoziție. Cândva un apartament învechit cu un dormitor, ce conținea o serie de mono spații, echipa L’Atelier Nomadic Architecture Studio a reorganizat planul apartamentului, creând un mix elegant între spații private și comune. 

L’Atelier Nomadic Architecture Studio

 Imagini: L’Atelier Nomadic Architecture Studio

 

Arhitecții au modificat planul prin înlăturarea zidului ce despărțea camera de zi de hol, însă au păstrat baia și bucătăria pe poziția originală. În același timp, au adăugat un spațiu de birou ce poate fi accesat prin bucătărie. O zona de dormit a fost dispusă sub spațiul de birou, iar alta a fost adăugată deasupra modulului ce integrează baia. 

L’Atelier Nomadic Architecture Studio

 Imagini: L’Atelier Nomadic Architecture Studio

 

Un dulap de depozitare încastrat, pe toată înălțimea spațiului, realizat din OSB, este amplasat direct la intrare, asigurând depozitarea necesară în zona de hol. De asemenea, acționează ca un separator de spații, asigurând intimitate zonei de zi. Livingul este luminos și deschis, cu o canapea realizată custom, cu depozitare la partea inferioară. În capătul opus accesului, încă o un dulap generos asigură mai multă depozitare.

Bucătăria este amplasată la stânga accesului principal. Toate electrocasnicele și unitățile de mobilier sunt amplasate de-a lungul unui singur perete, pentru a reduce dezordinea vizuală. Un aspect foarte important în spațiile mici, pentru a obține un aspect curat și organizat. Materialitatea bucătăriei continuă linia finisajelor apartamentului ce constă din lemn de pin lustruit. 

L’Atelier Nomadic Architecture Studio

Imagini: L’Atelier Nomadic Architecture Studio

 

Ușa îngustă din bucătărie găzduiește o mică scara cu trei trepte, care duce către un birou (inițial un dormitor).

L’Atelier Nomadic Architecture Studio

Imagini: L’Atelier Nomadic Architecture Studio

 

Celelalte două încăperi rămase sunt ambele dormitoare. Prin utilizarea inteligentă și intuitivă a spațiului, arhitecții au reușit să integreze două paturi duble în două spații distincte, pe amprenta unei singure încăperi. Una dintre cușete profită de avantajul înălțimii și este dispusă deasupra băii, fiind accesibilă prin intermediul unei scări.

Cealaltă cușetă este amplasată lângă fereastră și profită de spațiul rezultat din supraînălțarea biroului, menționat anterior, fiind integrată sub nivelul acestuia. Tot profitând de conformația spațiului, s-a integrat chiar și o noptieră, construită în intradosul treptelor ce duc spre birou. 

L’Atelier Nomadic Architecture Studio

Imagini: L’Atelier Nomadic Architecture Studio

 

Dormitorul matrimonial este amplasat în spatele zonei de living, iar în ciuda dimensiunii modeste, primește multă lumină naturală.

L’Atelier Nomadic Architecture Studio   

Imagine: L’Atelier Nomadic Architecture Studio

 

Baia originală se deschidea către zona de zi. Echipa L’átelier a decis să creeze două încăperi diferite. Prima încăpere cuprinde un lavoar, depozitare și mașină de spălat, în timp ce a doua încăpere include zona privată de toaletă și duș, permițând utilizarea simultană a ambelor camere.

Imagini: L’Atelier Nomadic Architecture Studio

 

Pe măsură ce populația crește și migrația către orașe continuă, locuințele mai mici pentru familii mari devin o realitate. 

Exemplul descris mai sus este o dovadă că reutilizarea și revitalizarea a ceea ce există deja reprezintă un punct de pornire pentru arhitectura de calitate din contextul actual

 

Apartament pentru un cuplu tânăr și o pisică

Beneficiarii acestui proiect sunt un cuplu tânăr de arhitecți, care locuiesc într-un apartament de 46 mp în București, împreună cu pisica lor. 

Amenajarea apartamentului pune accent pe exprimarea personalității locuitorilor și pe satisfacerea unui scenariu generos de locuire, evidențiind faptul că un spațiu restrâns nu presupune compromisuri funcționale sau estetice. 

Intervențiile făcute la nivelul planului de arhitectura au fost minore, spațiul a fost definit în principal prin poziționarea corpurilor de mobilier.

Primul element important care a contribuit în alcătuirea conceptului a fost lipsa unei zone de hol, accesul făcându-se direct în zona de living. Astfel, din necesitatea separării celor două spații, de intrare și de zi, a apărut o unitate de depozitare ce se întinde pe întreaga lățime a încăperii, înglobând ușa de acces, zonă de cuier, o poliță pentru chei și genți, precum și cea mai mare parte din depozitarea apartamentului. 

randare fotorealista living in Bucuresti

Dinspre living, astfel, spațiul se citește în mod coerent și soluția creează impresia unei încăperi distincte, intime, inima casei

Bucătăria este unul din spațiile cele mai generoase ale casei, mobilierul fiind dispus pe două laturi, latura mai scurtă cuprinde depozitare pe întreaga înălțime a încăperii.

randare fotorealista bucatarie in Bucuresti

Schema cromatică a apartamentului este vie și jucăușă și îndrăzneață, mizând pe contraste puternice de texturi și suprafețe. 

Ambii beneficiari lucrează parțial de acasă, motiv pentru care a fost necesară amplasarea a două spații diferite de birou. Primul a fost amplasat în living, încorporat în designul mobilierului media, în timp ce al doilea dublează ca noptieră, fiind amplasat lângă pat, în dormitor.

randare fotorealista dormitor in Bucuresti

Dormitorul se percepe ca un spațiu generos și luminos, în ciuda dimensiunilor sale restrânse. Partiția care desparte zona de dormit de cea de zi este una non-conformistă, optându-se pentru o draperie din catifea albastră. Aceasta adaugă culoare, textură și mișcare spațiului, separând-le vizual cele două zone.

randare fotorealista dormitor si living in Bucuresti

 

Astfel, apartamentul satisface, printr-o suprafață modestă, o gamă largă de scenarii de locuire.

 

Cele două exemple ne arată că a trăi în spații mici vine cu anumite provocări, însă prin gândirea creativă și planificare atentă, poți profita la maximum de spațiul pus la dispoziție și poți crea o casă cu adevarat confortabilă. Astfel, principalele sfaturi pe care le putem utiliza, indiferent de numărul de metri pătrați pe care îi deținem, sunt: 

1. Ordine și organizare.

Cu cât mai puțină dezordine, cu atât mai spațioasă va părea casa. Începe prin a înlătura tot ceea ce nu este folosit cu regularitate. 

2. Maximum depozitării.

Dacă nu putem extinde orizontal spațiul, atunci depozitarea verticală devine esențială. Folosește dulapuri care acoperă toată înălțimea camerei, rafturi, coșuri și carlige. Pot ajuta la păstrarea lucrurilor departe de podea sau de alte suprafețe pe care se pot aduna.

 

Imagine: Dezeen

3. Mobilier multifuncțional

Alege mobilier multifuncțional, care poate servi mai mult decât un singur scop. Cele mai la îndemână soluții sunt obiectele cu depozitare ascunsă

Imagine: Pinterest

4. Oglinzi

Oglinzile pot face o mare diferență, deoarece fac spațiul să pară mai mare, reflectând lumina. Agață oglinzi sau optează pentru uși la mobilier placate cu oglindă. 

randare fotorealista living in Bucuresti

5. Optimizează iluminatul.

Iluminatul potrivit poate face spațiul să pară mai primitor. Utilizează un mix de iluminat general și de accent, că să separi zonele funcționale ale casei tale și să creezi o atmosferă primitoare.

randare fotorealista dormitor in Bucuresti

6. Orientează-te spre minimalism.

O estetică minimalistă poate face un spațiu să pară mai aerisit și mai deschis. Alege o paletă cromatică simplă și mobilier cu linii curate, evitând astfel dezordinea vizuală.

 

7. Nu te teme să îți exprimi personalitatea.

Chiar dacă spațiul este mic, poți evidenția anumite zone prin intermediul unor obiecte deosebite sau culori puternice

randare fotorealista living in Bucuresti

 

În concluzie, a trăi într-o locuință mică prezintă multe avantaje. O casă bine gândită poate oferi, indiferent de suprafața sa, prin proiectarea judicioasă, flexibilitate spațială și funcțională. Altfel spus, locuințele mici nu reprezintă o scădere a calității vieții, ci dimpotrivă, ele pot fi văzute ca oportunități pentru soluții unice, creativitate și exprimare estetică.

 

Articol scris de Mihaela Solon.

Citește ultimul articol: Viva Magenta 18-1750