
Child’s play – Stilul Memphis
Anii 80 au fost o decadă interesantă din multe puncte de vedere, însă unul dintre cele mai interesante, pentru noi, se referă la domeniul artelor vizuale și al designului de interior.
Stilul Memphis este una dintre cele mai importante mișcări estetice ale anilor 80. Apărut în Italia, prin intermediul grupului de designeri condus de Ettore Sottsass, în 1981. Această mișcare se caracterizează printr-o estetică îndrăzneață, colorată și eclectică și este o alegere potrivită pentru cei ce doresc să creeze un spațiu de locuit vibrant și distractiv.
Ideologia din spatele Memphis poate fi descrisă de câteva principii:
- Respingerea status Quo-ului – Stilul a apărut ca o rebeliune împotriva principiilor deja stabilite ale modernismului, care au dominat designul în ultimele decenii. Designerii Memphis și-au propus să creeze ceva nou, care să scuture puțin peisajul și să înlăture liniile monotone, minimaliste, propuse în decadele anterioare.
- Sărbătorirea individualității – Stilul Memphis este despre exprimare personală și individualitate. Îmbrățișează o gamă largă de culori, forme și materiale și încurajează arhitecții și designerii să își exprime viziunile personale și creativitatea.
- Respingerea minimalismului – Memphis promovează maximalismul, respingând ideea că designul trebuie să fie epurat și minimalist. În loc, încurajează designerii să folosească imprimeuri puternice, culori tari și mixuri de materiale.
- Celebrarea ludicului – Stilul Memphis are un simț al ludicului și își propune să se ia în mai puțin în serios, iar această atitudine se reflectă în formele și culorile îndrăznețe ce îndeamnă spre experimentare și propun distracția și divertismentul ca procedeu artistic, creând astfel spații neașteptate și surprinzătoare.
Aceste principii au dat naștere unei estetici noi și inovatoare, care are câteva elemente cheie, ce o fac recognoscibilă și ușor de identificat.
- Forme geometrice
Des întâlnite, forme precum cercuri, triunghiuri și zigzaguri apar atat în designul mobilierului, cât și în elementele de decor.
Imagini Pinterest
- Culoare și imprimeu
Memphis folosește o paletă cromatică îndrăzneață și stridentă, deseori alăturând culori contrastante și imprimeuri curajoase. Cele mai uzuale imprimeuri sunt bulinele, tabla de șah sau dungile.
Imagini Behance & Cannes Apartment
Imagine Ladpstudio
- Asimetrie
Un aspect recurent al stilului, apare atât în designul mobilierului, cât și în décor și creează o imagine dinamică și jucăușă.
Imagini Design Milk & Internity Home
- Mix de materiale
Stilul Memphis combină deseori materiale diferite în moduri neașteptate, cum ar fi lemnul cu plasticul sau metalul.
Imagini The Spruce & Archdaily
- Pop art
O importantă mișcare artistică, stilul Memphis preia elemente din arta pop și postmodernă și încorporează deseori elemente jucăușe și informale.
Imagini Pinterest
Dacă aceste trăsături rezonează cu tine, iată câteva metode prin care poți integra spiritul acestui stil în amenajarea ta:
- Folosește culori tari în întreaga schema de amenajare, fie prin culorile pereților, fie prin mobilier sau accesorii;
- Joacă-te cu imprimeuri, mai ales cu buline, dungi sau forme geometrice;
- Încearcă o abordare asimetrică, fie prin mobilier, sau prin elemente de design; Forme diferite ale noptierelor sau scenarii asimetrice de iluminat în zona patului sunt exemple ușoare de asimetrie;
- Mix and match pe materiale. Încearcă să introduci o varietate de materiale și texturi, cum ar fi lemn, metal, plastic și textile;
- Arta. Stilul Memphis e cunoscut pentru lucrări jucause și nonconformist; integrează astfel de imagini în designul tău pentru o nota de distracție;
- O nota de kitsch. Stilul Memphis nu este o abordare ușoară, aflându-se la limită dintre arta și kitsch. Interioarele Memphis încorporează, deseori, elemente ușor chicioase și ciudate. Încearcă să adaugi astfel de elemente în ambianță, precum o lampă deosebită, o vază sau o oglindă într-o formă specială.
Imagini Pinterest
În concluzie, stilul Memphis a avut un impact ce încă se resimte, asupra lumii arhitecturii interioare și asupra culturii populare. Culorile sale îndrăznețe, formele geometrice și imprimeurile jucăușe au inspirat mulți designeri și artiști încă de la începutul său, în anii ’80.
Imagini Pinterest
Deși mișcarea nu a fost foarte longevivă, influența sa încă se observă în designul cotidian, prin reapariția modelelor geometrice și prin provocarea așteptărilor legate de un proiect, reamintindu-ne să abordăm amenajarea interioară și cu un simț al umorului, cu îndrăzneală și cu nonșalanță.
Articol scris de Ella Solon.
Citește ultimul articol: Arta in design interior