Minimalism vs Maximalism
Echilibrul dintre simplitate și opulență în designul interior
Două stiluri opuse de design interior care continuă să împartă lumea în două tabere: minimalismul și maximalismul. Hai să vedem care dintre stiluri ți se potrivește.
“Less is more” – influențat de principiile de design japoneze și scandinave, minimalismul urmărește să creeze medii calme și neaglomerate, eliminând ornamentațiile inutile și concentrându-se pe esențialul vieții de zi cu zi. Sunt utilizate linii simple, curate și o paletă de culori neutre. Într-un astfel de spațiu, modul în care lumina pătrunde în cameră joacă un rol important.
Maximalismul, în schimb, explorează o serie de concepte care se îndepărtează de estetica simplă și strict funcțională a minimalismului. Acest stil este recunoscut prin abundență și celebrează individualitatea și auto-exprimarea. Kelly Wearstler e un exemplu bun de more is more.
În procesul nostru de onboarding al unui nou client, pornim de la o înțelegere profundă a nevoilor și stilului de viață, prin intermediul unui chestionar detaliat. Acesta ne ajută să conturăm viitorul stil de design interior al amenajării, dar și alte aspecte cheie. E important să ne dăm seama de categorii, iar azi am decis să detaliem aceste stiluri extremiste. Pe blogul nostru am detaliat și alte stiluri de design, pe care te invităm să le descoperi după ce finalizezi acest articol.
Hai să vedem care sunt diferențele:
- Paleta cromatică
Într-o tabără avem neutre în tonuri de alb, gri, bej și accente de negru, pasteluri iar la polul opus, culori tari, vibrante și am putea spune, curajoase.
În proiectul The White Peony, putem spune că am reușit să găsim echilibrul între simplitate și atenția la detalii, chiar dacă avem de-a face cu o paletă de culori neutre. Combinațiile de texturi oferă dinamism spațiului, iar accentele aurii aduc profunzime, fără să încarce.
În altă direcție, pentru un contrast puternic, s-a ales o canapea verde pastel care devine piesa centrală a camerei. În fundal, marmura neagră și tablourile de artă, sunt folosite pentru a oferi o notă de eleganță. Putem spune că amenajarea din imagine se încadrează în maximalism, dar cu un twist modern și elegant.
- Mobilier
Mobilierul minimalist este adesea strict funcțional, reprezentat de forme geometrice simple. Fiecare piesă are un rol clar și contribuie la sentimentul de ordine al spațiului.
Avem și cealaltă extremă: în care mobilierul este extravagant și îndrăzneț; nu se sfiește să utilizeze formele organice sau diferite elemente decorative.
Un exemplu ar fi o banchetă de la intrare, reinterpretată pentru ambele stiluri, depinde doar ce îți dorești. În minimalism, accentul cade pe linii simple și clare, în timp ce în maximalism se pun în valoare liniile curbe, texturile și o varietate de materiale.
E important ca mobilierul ales să transmită atmosfera pe care vrei să o creezi în cameră. În dormitor, unde vrei liniște și relaxare, ar fi bine să ai cât mai puține elemente. În schimb, livingul poate fi plin de obiecte și culori care să invite la discuții și să facă spațiul mai primitor.
- Finisaje
Pentru un aspect timeless, combină materialele naturale, brute, precum lemnul, piatra sau betonul. Acestea sunt adesea utilizate în minimalism. În contrast, opulența își spune cuvântul în definirea spațiilor maximaliste. Aici vei întâlni adesea tapetul, sticla sau metalul, pentru a crea un efect mai bogat.
Lemnul aduce o notă de căldură și naturalețe. Iar dacă adaugi un decor simplu și aerisit obții o amenajare în stil minimalism pentru livingul tău. De partea cealalată, dacă vrei ceva mai îndăzneț, poți combina culorile în nuanțe puternice cu printuri și accente aurii. Poate părea mult, important e să urmărești o schemă cromatică cooerentă. Astfel, încăperea nu va părea prea încărcată.
- Decor și expresie personală
Different doesn’t mean wrong. În minimalism, fiecare element este ales cu grijă, menit să contribuie la crearea unui ambient care emană armonie.
De partea cealaltă, accesoriile neconvenționale sunt alăturate pentru a forma un cadru vibrant și plin de personalitate.
Vasele din ceramică, sculpturile sau lămpile sunt des utilizate în minimalism pentru a întregi designul camerei. Totul pare pus cu măna și foarte ordonat. Dacă te simți curajos și te tentează să descoperi maximalismul, adaugă tablouri cu printuri variate pentru un plus de personalitate, însoțite de obiecte de decor care să îți reflecte stilul. Nu-ți fie frică să utilizezi culoarea!
Este perfect normal să nu te regăsești complet într-un stil sau altul. Așadar, cum obținem un echilibru într-o amenajare interioară? Nu uita că mereu poți face combinații care să te bucure. Spre exemplu, poți folosi o paletă de culori neutre cu accente vibrante. Un alt exemplu ar fi mobilierul simplu, completat de elemente de decor mai neconvenționale.
Cel mai important este să te simți bine în propria casă. Starea de bine sau „well-being”-ul într-o locuință presupune crearea unui mediu care promovează sănătatea fizică și emoțională a locuitorilor săi.