Provocări? Sigur, dar cu stil!
Când am preluat acest penthouse din inima Brașovului, știam că vom avea parte de provocări. Dar cum altfel am putea transforma un spațiu obișnuit într-unul memorabil? De la detalii ascunse în structura apartamentului până la soluții ingenioase de design, fiecare pas ne-a adus mai aproape de crearea unui loc fabulos.
Te invităm să descoperi cum am transformat provocările în oportunități, dar mai ales cum am făcut-o cu stil – așa cum ne place nouă.
Colaborarea pentru acest proiect a început încă de la faza de construcție, când am lucrat alături de dezvoltator pentru a stabili finisajele principale. După predarea la alb, am preluat frâiele proiectului și am transformat spațiul într-o oază personalizată, adaptată perfect cerințelor clientului.
Unul dintre aspectele preferate ale acestui apartament și elementul de la care am pornit amenajarea este compartimentarea ingenioasă. Spațiul este structurat astfel încât să te surprindă la fiecare pas. De exemplu, din holul îngust, prima impresie este că livingul domină, dar, odată ce explorezi mai mult, descoperi alte zone ascunse, cum ar fi bucătăria și o baie discret amplasată. Dormitoarele par să “dispară” în structura apartamentului, oferind intimitate și surpriză atunci când sunt descoperite.
Acum că ai înțeles cât de cât în ce spațiu ne aflăm, hai să trecem la subiectul picant.
Uși Filomuro? Fără mânere, fără griji!
Una dintre primele intervenții majore a fost schimbarea ușilor. Am ales uși panotate pentru accesul în camere și, pentru cele 3 băi, uși filomuro, care se integrează perfect în pereți. Ok, ok, toată lumea montează uși filomuro, nimic special până aici. Dar noi nu ne-am oprit doar la asta. Ne-am întrebat: cum să le facem funcționale fără mânere?
Ei bine, soluția a venit sub forma balamalelor cu autoînchidere. La început, părea un sistem complicat, dar cu ajutorul furnizorilor potriviți, am reușit să-l implementăm perfect, fără să sacrificăm din estetică. Simplu, dar cu impact. Îți recomand să apelezi întotdeauna la specialiști – ei vor avea răspunsurile la întrebările tale.
Aer condiționat? Sigur, de ce nu!
Un alt aspect interesant al proiectului nostru de design interior a fost trasarea și mascarea traseelor de aer condiționat. Provocarea a apărut din faptul că apartamentul ne-a fost predat fără soluții pentru montarea sistemului de climatizare, așa că a trebuit să găsim propuneri ingenioase pentru a integra această necesitate în design, fără a compromite estetica – evident! Menționăm că un sistem de climatizare nu apărea în brief-ul inițial, așa că ne-am adaptat pe parcurs.
O cerință esențială a fost cât se poate de clară, mai exact, protejarea fațadei exterioare – o constrângere care ne-a limitat la amplasarea unității exterioare doar pe balconul din living. Știu că asta nu înseamnă foarte mult pentru tine, dar lasă-ne să îți explicăm: traseul de aer condiționat traversa tot apartamentul, de la living – prin mijlocul living-ului – prin mijlocul holului către cele două dormitoare. Doar bucătăria a fost omisă – altfel le-am enumerat pe toate.
Dacă în continuare nu ne crezi, o să îți las câteva poze mai jos.
Cum am ajuns de la asta – la asta, te întrebi?
Am reușit să integrăm toate traseele de aer condiționat într-un mod subtil, utilizând structura apartamentului ca inspirație. Am conturat scafe ingenioase care se potrivesc perfect în povestea designului, dând impresia că fac parte din arhitectura originală a spațiului. Asta, mult rigips și o echipă care ne-a fost alături pe tot parcursul implementării.
Nimeni nu ar bănui că aceste detalii elegante ascund, de fapt, componente tehnice esențiale.
Chiuvete duble, distracție dublă!
Din zona de living se deschide bucătăria, una dintre cele mai neobișnuite pe care le-am amenajat. Aceasta iese în evidență atât prin forma sa neconvențională, cât și prin solicitările specifice ale clientului, mai exact integrarea a două chiuvete separate.
Pe cât de ciudat sună, explicația este una cât se poate de pertinentă. O chiuvetă deserveste strict zona de gătit, pentru cei din familie, iar cealaltă este destinată musafirilor.
Faptul că am înțeles din start solicitarea clientului ne-a ajutat să răspundem cu promptitudine încă din planul de amenajare. Astfel, am reușit să poziționăm cele două chiuvete astfel încât să delimiteze clar funcțiile bucătăriei.
Chiuveta de gătit este amplasată strategic aproape de plită și cuptor, asigurându-se un flux de lucru eficient, în timp ce chiuveta tip wet bar este poziționată la intrarea în bucătărie, oferind un acces facil pentru cei care socializează. Am ales ca mobilierul din zona de wet bar să se încadreze și cu designul mobilierului din living, deoarece nu putea fi neglijat fiind parte din estetica spațiului de zi.
Ne mai auzim pe subiectul acesta când o să montăm 3 chiuvete – până atunci suntem safe, pe asta am bifat-o!
Grindă, hotă și cireașa de pe tort:
Clientul a optat pentru o plită pe insulă, însoțită de o hotă. Până aici nimic nemaîntâlnit, dar deja când se adaugă cuvântul „evacuare” în mijlocul bucătăriei, începi să ridici din sprânceană. Și ca și cum nu ar fi fost de ajuns, o grindă inestetică traversează întreaga bucătărie. Îți amintești de ceea ce am făcut în living? Ei bine, nici aici nu suntem departe de adevăr – vorba aia, ne-a mai rămas niște rigips, hai să-l folosim.
Am decis, în cazul acesta, să coborâm tavanul din zona de bucătărie până la nivelul grinzii, înlăturând astfel orice linie orizontală și am reușit, în tot spațiul coborât, să mascăm și întreaga tubulatură. Cireașa de pe tort? Ne plac șinele încastrate, mult, dar din păcate nu avem posibilitatea să le montăm atunci când avem tavane de beton. Așa că am găsit soluția perfectă: am montat două sine încastrate pe tavanul coborât, aducând un strop de eleganță bucătăriei.
Cine a spus că nu poți să îți faci de cap în mijlocul provocărilor?
Nu vrem să te plictisim; dacă ai ajuns până aici, înseamnă că te-au interesat soluțiile noastre. O să îți mai subliniez doar câteva aspecte interesante ale acestui apartament, după care ne vedem la următorul articol.
În dormitoare, am decis să dăm frâu liber creativității, personalizând fiecare detaliu, de la paturi până la mobilier. Am colaborat cu un furnizor local pentru a crea piese unice care nu doar că arată bine, dar sunt și extrem de funcționale.
Un aspect cheie a fost utilizarea placărilor tapițate, atât din motive estetice, cât și pentru a oferi un somn de calitate. Aceste placări nu doar că îmbunătățesc izolarea fonică, transformând dormitoarele în sanctuare de relaxare, dar adaugă și o textură plăcută, creând un ambient perfect pentru un somn odihnitor. Cine nu vrea să se simtă ca într-un hotel de cinci stele, chiar la el acasă?
Cam atât de la noi, dar te rog să reții următoarele: provocările, bineînțeles, depind de complexitatea proiectului, dar și de solicitările beneficiarului și sunt diferite de la proiect la proiect. Credem că fiecare provocare se transformă într-o oportunitate de a explora soluții creative, așa că nu uita să apelezi la specialiști când îți dorești să realizezi spații cu personalitate funcționale.
Pe curând!
Articol: Andreea Pascu
Vezi aici proiectul în întregime: