a

Sed ut perspiciatis unde omnis iste natus error sit voluptatem accusantium natus error sit omnis iste natus error sit voluptatem accusantium.

@2018. Select Theme All Rights Reserved.

top

MiSo Architects

  /  Blog   /  Reguli de aur pentru un spațiu de calitate
Amenajare apartament 3 camere Herastrau

Reguli de aur pentru un spațiu de calitate

Secretele spațiilor de locuit armonioase și atemporale

În zona arhitecturii de interior, unde creativitatea și funcționalitatea merg mână în mână, a configura o casă potrivită este un proces în continuă evoluție. Fie că urmărești să îți reconfigurezi spațiul actual, sau începi de la zero într-un loc nou, principiile unui design interior de calitate servesc ca reguli de încredere. Acestea asigură nu doar estetica, ci și funcționarea perfectă a spațiului tău.

Imagine White Peony Project

 

Primul pas pe care trebuie să îl ai în vedere este recunoașterea și înțelegerea nevoilor tale; să știi cum funcționezi, care este rutina și ergonomia ta, unde îți lași pantofii la intrare, unde așezi geanta și plasa de cumpărături. Nu mai puțin importante sunt detaliile legate de personalitatea ta, deoarece ne dorim ca fiecare interior să fie unic și să spună povestea ocupantului său.  

Buna înțelegere a necesităților funcționale ale unui utilizator este factorul cheie, cu adevărat important, care asigură atât experiența “tailor made”, anume a simți că spațiul este construit după nevoile tale, cât și pretextul potrivit pentru arhitectul sau designerul tău să dezvolte o experiență estetică, conceptuală și funcțională unică. 

semineu in living

Imagine din arhiva proiectelor MiSo Architects

 

Documentează-te

Aici nu discutăm doar despre a-ți crea un board încântător pe pinterest, ci despre a fi conștient și informat asupra timpului și costurilor reale ale unui proiect. When in doubt, pune întrebări și nu te eschiva pe baza subiectului de buget. De cele mai multe ori, realitatea unui proiect bine făcut, indiferent de scara lui, ajunge să ne surprindă în mod neplăcut, pentru simplul fapt că nu am avut o apreciere realistă asupra costului real al intervenției. 

Pro tip: Ask us!  Fie că e vorba despre un finisaj, un dulap, o măsuță de cafea sau o casă întreagă, întreabă un expert, arhitect sau designer de interior, ca să-ți conturezi mai bine imaginea investiției pe care plănuiești să o faci. 

 

Depozitare eficientă

Un pas esențial în procesul de optimizare a unei încăperi este stabilirea cât mai exactă a necesarului de depozitare din spațiul respectiv. Nimic nu este mai neplăcut și mai demoralizant decât lucrurile care nu au un loc al lor, care se acumulează pe dulapuri, pe lângă ele sau pe diverse suprafețe. Dezordinea creată are un efect negativ asupra stării de spirit, așa că încurajăm puternic soluțiile de depozitare judicios gândite. 

Cele mai eficiente și, desigur, preferabile opțiuni sunt depozitările custom, care vor profita de fiecare centimetru disponibil și te vor scuti de zone moarte, în care se acumulează doar praf. 

Există însă și soluții de depozitare convenabile în comerț, care îți pot asigura optimizarea unui spațiu în proporție satisfăcătoare. 

Orice soluție ai alege însă, rămâne important același principiu: studiază-ți nevoile, măsoară obiectele, anticipează cantități și optează pentru o soluție care îți asigură un loc dedicat pentru fiecare obiect. 

Imagine Noble Elm Project

 

Stabilește un punct focal – the wow factor

Fiecare spațiu bine proiectat ar trebui să aibă un element care atrage atenția, piesa principală din camera respectivă. Acesta poate fi un element architectural (ex. un gol pe dublă înălțime), un șemineu, un element de mobilier sau o decorațiune. Asigură-te că acest punct focal are calități estetice, deoarece acesta va stabili tonul pentru întreaga încăpere. De asemenea, e important să ai în vedere că această piesă, oricare va fi ea, va ocupa o proporție mai mare din bugetul alocat spațiului respectiv.

Un element foarte uzual ce servește ca punct focal într-un living, de exemplu, este canapeaua. Aceasta e o piesa deopotrivă funcțională și estetică și reprezintă și un punct de conexiune și aderență față de ceilalți locuitori. Dacă alegi o canapea ca și punct focal pentru camera ta, nu te sfii să alegi o culoare puternică, o formă deosebită sau un material particular. 

Living cu canapea albastra velvet

Imagine Blue Velvet Project

 

Iluminatul de calitate

Așa cum am mai precizat și în articole anterioare, iluminatul este un element extrem de important în orice spațiu; acesta poate face cu adevărat diferența dintre “o casă” și “acasă”, prin scenarii de lumina gândite în funcție de nevoile și rutina ta zilnică. 

Astfel, ai în vedere următoarele: 

  1. Iluminatul general – preferabil etnic, prin spoturi încastrate, aplicate sau pe șine, care asigură iluminarea corectă și sănătoasă a încăperii. Dacă din diverse motive nu poate fi implementat, alege un corp de iluminat cu mai multe surse, astfel încât să poți direcționa lumina spre toate unghiurile încăperii. 
  2. Iluminatul decorativ – acesta este opțional, dar nice to have, și se referă la lustre, pendule și candelabre, piese care oferă un plus de personalitate la imaginea estetică a spațiului. 
  3. Iluminatul ambiental – această categorie se referă la benzile LED, atât în pereți, plafoane, cât și în obiecte de mobilier, dar și la alte corpuri precum veioze, aplice sau lampadare, ce asigură o lumină locală, de regulă difuză, caldă, ce contribuie la atmosfera primitoare și confortabilă pe care ne-o dorim cu toții.

Imagine Stardust Project

 

Finisare calitativă

Acest paragraf se referă în primul rând la calitatea manoperei. Este foarte important ca lucrările de șantier să fie făcute de persoane cu experiență și know-how, și nu recomandăm inițiative de tip DIY (do it yoursef) decât dacă ai experiență, ai mai testat, dispui de timpul necesar să te ocupi serios de un șantier și să execuți lucrurile corect.

Subliniem în primul rând calitatea lucrărilor ascunse, precum hidroizolații, izolații fonice sau termoizolații, a căror bună execuție asigură confortul și sănătatea vieții domestice și o executare greșită vine la pachet, în timp, cu alte costuri ridicate de reparații.

De asemenea, pentru lucrări și finisaje speciale, încurajăm manopere specializate, deoarece o mare parte din calitatea aspectului final este dată de calitatea manoperei. Acest lucru este în particular relevant dacă discutăm despre finisaje precum microciment, vopsea decorativă sau placaje ceramice de mari dimensiuni.

Imagine Sahara Noir Project

 

Atenție la detalii

Alegerea micilor detalii constructive este foarte importantă. Aici ne raportăm la plinte, scafe, profile și panouri decorative. 

Dacă vorbim despre un spațiu pe care il configurezi de la zero, alege cu încredere plinte din duropolimer, de culoare albă. Acestea se comportă foarte bine în exploatare, se curăță ușor și nu se zgârie. 

O opțiune estetică, mai eficientă ca și cost dar inferioară calitativ este plinta din MDF. Dezavantajul acesteia este însă acela că se zgarie si sare vopseaua destul de ușor de pe suprafața ei. 

Dacă nu îți propui să schimbi plinta, simpla vopsire poate fi un procedeu de efect, ce va introduce o linie curată în amenajare. 

Dacă bugetul permite, totuși, nimic nu poate depăși eleganța unei plinte ascunse. 

De asemenea,scafele, chiar și dacă doar în zona draperiilor, sunt elemente simple și de efect. Îngropate sau aplicate, cu sau fără led, se potrivesc în orice decor.

Imagini din arhiva proiectelor MiSo Architects

 

Finisaje speciale

Fie că vorbim despre antemenţionatele placaje ceramice, vopsele decorative, tapet sau chiar anumite tipuri de parchet, un finisaj aparte este întotdeauna binevenit, aducând un plus de interes și de personalitate în încăpere. De multe ori, acestea pot deveni puncte focale în amenajare și pot dicta direcțiile cromatice sau stilistice. 

Ne plac în mod particular placajele ceramice cu personalitate, colorate, monocrome, pe blat sau pe pereți. De asemenea, iubim finisajele care spun o poveste, mai ales dacă aceasta rezonează cu personalitatea și preferințele tale.

Imagini din proiecte Noble Elm și Reverie

 

Alege o direcție clară, un cuvânt sau o frază cheie și menține-o în toată casa.

Prin acest principiu propunem o abordare coerentă și o direcție stilistică clară, pentru a obține un look armonios între încăperi. Fii consistent prin elementele de design, precum pardoseală sau schema cromatică. 

Este preferabil să ai cât mai puține schimburi de materiale la nivelul pardoselii. Nu excludem inserții din materiale diferite, cum ar fi borduri metalice sau ceramice într-un câmp de parchet, ci doar treceri de tip  prag între două finisaje de pardoseală, în absența unui element de separare (ex.: o ușă, un perete).

Dining si bucatarie

Imagine Blue Velvet Project

 

Dacă te afli în situația comună de a avea un finisaj ceramic care nu îți place, în zona de bucătărie și parchet în zona de living open space, și nu dorești sau nu poți sa înlocuiești pardoseala ceramică, o soluție destul de accesibilă este acoperirea lor cu vopsele speciale pentru pardoseală sau microciment. Astfel, vei obține un aspect neutru și o paletă de finisaje mai unitară. 

Apartament 2 camere Brasov - Miso Architects

Imagine Marble Maple Project

 

Direcția stilistică ar trebui să fie și ea coerentă, adică nu fiecare camera în stilul ei. De asemenea, optează pentru o paletă de culori ale cărei variații să se regăsească în fiecare încăpere. Dacă alegi accente metalice, este de preferat să optezi pentru același tip de metal, cu observația că accentele negre rămân complementare cu orice altă variație. 

Astfel, vei crea o imagine unitară și vei reuși să ilustrezi mai bine caracterul casei tale. 

 

Proporții potrivite

Un alt aspect foarte important într-un interior armonios este simțul proporțiilor. E important să alegem obiecte potrivite ca dimensiune cu spațiul nostru. O canapea sau un pat prea mare într-o cameră mică va ocupa vizual mult prea mult spațiu și vei obține un aspect aglomerat, în timp ce un covor prea mic se va transforma lesne într-un preș și va arăta modest, dar nu în sensul bun al cuvântului.

E bine să lași piesele mari de mobilier să respire, să nu le împingi excesiv în perete. Dacă spațiul permite, este ideal ca anumite piese să nu fie lipite de perete, pentru a crea un flux spațial neîntrerupt și a spori amplitudinea încăperii.

Living inalt cu scara interioara din metal in Pipera

Imagine Nightfall Duplex

 

În timp ce majoritatea elementelor trebuie dimensionate judicios, există și excepții în care încurajăm expresia „Go big or go home”. Acestea sunt textilele mari. Perdele, draperii și lenjerii de pat, acestea sunt elementele în care surplusul de material ajută la conturarea unei imagini frumoase și bine închegate.

Imagini din proiecte Nightfall Duplex și Honey Tobacoo

 

Așa cum am menționat și în articole anterioare, încearcă să optezi pentru înălțimea maximă pe care o permite spațiul tău atunci când alegi perdele și draperii. Surplusul de material acumulat la bază este de asemenea un aspect de dorit, deoarece creează o imagine bogată, însă cea mai uzuală și mai eficientă lungime este de la tavan și pâna la 1 deget de la podea. 

Când vorbim despre lenjerii, alege întotdeauna dimensiuni cu cel puțin 40 cm mai mari decât lățimea patului tău, atât pentru motive estetice, cât și funcționale (nu vei rămâne descoperit în timpul nopții).

Dormitor matrimonial cu perete de sticla

Imagine Nightfall Duplex

 

Tușe personale

Infuzează-ți personalitatea în cadrul designului tău prin tușe personale. Gândește-te la elemente de artă, fotografii și alte lucruri ce poartă valoare sentimentală. Aceste elemente definesc un spațiu unic și îl transformă cu adevărat în “al tău”, lăsând la vedere propria ta poveste.

Imagini Tres Torres House și Planete Deco

 

Trenduri timeless

Așa cum am detaliat în articolele anterioare, direcțiile timeless reprezintă o rețetă de succes. Un sumar al acestora evidențiază materialele naturale, lemnul, piatra, inul, personalitatea în doze controlate, fie că e vorba despre materiale sau culori puternice, piese de mobilier statement sau inspirate din modele ce au trecut testul timpului și variații ale aceleiași culori, pe planuri diferite, în aceeași încăpere. 

Ținând cont de aceste principii, vei porni într-o călătorie în care spațiul tău domestic devine mai mult decât doar frumos. El devine o reflexie a personalității tale, cu o poveste țesută în fibra casei tale. Așadar, fie că încorporezi cu subtilitate aceste direcții, sau cu sfințenie, ele reprezintă cheia unui spațiu ce va trece testul timpului și care se simte cu adevărat ca „acasă”.

Imagini Pinterest

 

Articol scris de Ella Solon.

Citește ultimul articol: Trenduri în design interior în 2024