a

Sed ut perspiciatis unde omnis iste natus error sit voluptatem accusantium natus error sit omnis iste natus error sit voluptatem accusantium.

@2018. Select Theme All Rights Reserved.

top

MiSo Architects

  /  Blog   /  Simplitate, calm, echilibru – Designul nordic

Simplitate, calm, echilibru – Designul nordic

Designul de interior scandinav – un trend ce a înflorit în anii ’50 în țările nordice – Danemarca, Suedia, Finlanda, Norvegia și Islanda, este caracterizat de simplitate, minimalism și funcționalitate.

Arhitecți, designeri de interior și de produs au ridicat acest trend la nivel de artă în anii ce au urmat, precum Alvar Aalto, Arne Jacobsen, Verner Panton și mulți alții.

Cum arată astăzi interioarele cu aer scandinav și cum se poate insera acest stil de design în locuințele actuale? Câteva principii simple vor transforma orice interior într-unul cald, aerisit, cu iz nordic, atemporal.

 

  • Un produs – multiple funcții

Fiecare piesă de mobilier creată de meșterii tâmplari danezi în anii ’50 avea cel puțin o funcție ascunsă. Niciun produs nu era doar frumos. Multe dintre aceste piese statement au depășit bariera timpului și se produc și astăzi. Multe creații au fost preluate și reinterpretate de nenumărate firme producătoare de mobilier și pot fi cumpărate în versiuni asemănătoare.

Orice interior cu design nordic trebuie să includă piese de mobilier multifuncționale – o masă extensibilă, o canapea modulară, o etajeră care se transformă în birou, un taburet extensibil sau cu depozitare în interior sunt doar câteva exemple. Creativitatea designerilor și funcționalitatea pieselor nu au limite, iar varietatea de produse care îți fac viața mai ușoară și au un design emblematic este foarte tentantă.

 

Imagine: boconcept.com

Imagine: Achdaily Form Living Dining table

  • Paletă neutră

Interioarele scandinave au de obicei o paletă neutră de culori, nuanțele de alb, bej și gri fiind cele mai populare. Acest lucru ajută la crearea unui sentiment de calm și spațiu mai amplu. În timp ce paleta de culori neutre este baza designului scandinav, poți adăuga note de accent pentru a crea interes precum o pernă galbenă pe canapea sau un covor albastru în living. Plantele sunt o modalitate excelentă de a adăuga viață și culoare casei tale. Alege plante care necesită o întreținere redusă și care se potrivesc esteticii scandinave.

Cu câteva modificări simple, poți realiza cu ușurință un design interior nordic. Acest stil este perfect pentru oricine dorește să creeze un spațiu confortabil, minimalist și elegant în același timp.

Accentele de lemn sunt esențiale în interioarele scandinave. Lemnul este un material natural care adaugă căldură și textura unui spațiu. Este, de asemenea, un material durabil, care poate rezista mulți ani.

Designerii scandinavi folosesc adesea lemn de culoare deschisă, cum ar fi pinul, frasinul și mesteacănul. Aceste nuanțe creează o atmosferă luminoasă și aerisită. Cu toate acestea, esențele mai închise la culoare, cum ar fi nucul și stejarul negru, pot fi, de asemenea, folosite pentru a crea un aspect mai dramatic.

Există multe modalități de a încorpora accente de lemn într-un design interior scandinav – mobilier sau pardoseli din lemn, grinzi din lemn la vedere, lambriuri și decorațiuni din lemn.

Atunci când alegi accente de lemn pentru a obține un interior scandinav, caută piese care sunt bine realizate și au un aspect curat, simplu, timeless. Evită piesele prea ornamentate.

Imagini: Arhivele MiSo Architects

  • Fibre naturale

Designul scandinav se bazează, printre altele, și pe afirmația “Less is more” (Mies van der Rohe). Orice nu este indispensabil într-o amenajare trebuie să dispară. Interioarele sunt luminoase, cu open space-uri generoase și mobilier strict funcțional. Atmosfera caldă și degajată este dată de paleta de culori neutră folosită de cele mai multe ori, și de texturile naturale, puse toate în evidență de cât mai multă lumină naturală. Ratanul, iuta, inul și lâna sunt materiale des întâlnite în amenajările cu design nordic, minimalist. 

Imagini: dezeen.com

Imagini: mortengeorgsen.com & www.allmodern.com

 

Iată câteva modalități de a încorpora fibrele naturale în designul tău de interior:

  • Coșuri din ratan: coșurile din ratan pot fi folosite pentru a depozita cărți, pături sau alte articole. De asemenea, pot fi folosite ca suporturi pentru plante sau măsuțe de cafea.
  • Covoare din iută: Covoarele din iută sunt o opțiune durabilă și accesibilă pentru pardoseală. Ele pot fi, de asemenea, folosite pentru a adăuga textură și accent unei încăperi.
  • Perdele de in: Perdelele de in sunt o opțiune ușoară și aerisită pentru acoperirea ferestrelor. Ele pot fi, de asemenea, folosite pentru a crea un sentiment de intimitate, separând două zone cu funcțiuni diferite dintr-un open-space.
  • Perne și pături de lână: pernele și păturile de lână adaugă căldură și confort unei camere. Sunt perfecte și pentru a te cuibări pe canapea într-o zi răcoroasă.

Nu îți fie teamă să mixezi diferite materiale și texturi. Acest lucru va crea un spațiu interesant din punct de vedere vizual. Urmând aceste sfaturi, poți încorpora cu ușurință culori și fibre naturale în designul tău scandinav. Acest stil este perfect pentru oricine dorește să creeze un spațiu confortabil, minimalist și elegant.

 

Imagini: Arhivele MiSo Architects

  • Accente de lemn

Esențele de lemn sunt nelipsite din interioarele scandinave. De cele mai multe ori, mobilierul este fabricat din lemn de pin, frasin, mesteacăn, stejar, dar accentele sunt date și de esențe mai închise precum nucul, sau stejarul vopsit negru. Măiestria pe care o inspiră lemnul, eleganța și, în același timp, simplitatea vor oferi oricărui interior un aspect timeless. Nordicii se bazează foarte mult pe această resursă naturală, o exploatează și o protejează în aceeași măsură, brandurile cu istorie și renume având certificările FSC (Forest Stewardship Council) și PEFC (Programme for the Endorsement of Forest Certification). Multe mărci scandinave se angajează să utilizeze lemn certificat în produsele lor. Artek (Finlanda), Carl Hansen & Son (Danemarca), Design House Stockholm (Suedia), Muuto (Danemarca), Normann Copenhagen (Danemarca), și mulți alții.

Imagini boconcept.com

  • Motive geometrice

Motivele geometrice sunt un element de bază al designului interior scandinav. Liniile curate și formele simple sunt însuflețite de acestea, iar unele dintre cele mai populare motive geometrice folosite includ: triunghiurile, pătratele, cercurile, diamantele, modelul Chevron și dungile.

Motivele geometrice pot fi încorporate într-o varietate de moduri. De exemplu, le poți folosi pe covoare, perne, perdele și lenjerii de pat dar și pe finisajele mobilierului, cum ar fi tapițeria scaunelor sau a canapelei, pe blatul măsuței de cafea sau de dining.

Alege modele geometrice care sunt la scară cu spațiul tău. Modelele geometrice mari pot copleși un spațiu restrâns, în timp ce modelele geometrice mici pot părea pierdute într-un spațiu mare.

Mixează diferite pattern-uri pentru a crea zone de accent, puncte de interes. Poți combina un covor geometric cu perne, sau o tăblie de pat cu motive geometrice cu perdelele sau draperiile din aceeași încăpere. Nu trebuie să îți fie teamă să folosești culori îndrăznețe. Modelele geometrice pot fi o modalitate excelentă de a adăuga un plus de culoare spațiului tău.

Imagini: Arhivele MiSo Architects

  • Nu căuta perfecțiunea

Unul dintre principiile cheie ale designului interior scandinav este îmbrățișarea imperfecțiunii. Aceasta înseamnă să nu te străduiești să obții un aspect perfect ordonat. În schimb, presupune crearea unui spațiu de locuit primitor și confortabil.

Iată câteva exemple de cum să introduci  imperfecțiunea în designul tău interior: lasă câteva cărți stivuite pe măsuța de cafea, pune un bol cu fructe pe blatul din bucătărie, afișează o colecție de scoici pe raft.

Îmbrățișând imperfecțiunea, poți crea un design interior care este atât primitor cât și autentic, reflectând personalitatea celui ce locuiește în acel spațiu.

Designerul danez Louise Roe rezumă abordarea scandinavă a imperfecțiunii astfel:

„Imperfections make things more interesting, more unique, and more attractive. They show us that things are made by people, not machines. And they remind us that beauty is found in the small details.”

Imagini: Arhivele MiSo Architects

  • Hygge

Designul scandinav este fundalul perfect pentru a crea un interior hygge. Cu liniile sale curate, estetica minimalistă și concentrarea pe materiale naturale, designul scandinav creează un sentiment de calm și confort.

Optează pentru o iluminare difuză ce va crea o atmosferă relaxantă și primitoare. Adaugă lumânări – o modalitate excelentă de a aduce căldură în designul tău. Așează-le pe măsuța de cafea, șemineu sau masa de dining. Pernele și păturile sunt piese “must have” într-un spațiu hygge. Alege materiale moi, naturale. Crează un punct focal, cum ar fi un șemineu sau o piesă de artă. Acest lucru va oferi camerei un centru de interes, un punct de atracție în jurul căruia să te poți strânge cu cei dragi.

Poți, de asemenea, să aduci natura în interior. Plantele sunt o modalitate excelentă de a da viață și culoare unui spațiu. Alege plante care sunt ușor de îngrijit și care se potrivesc esteticii tale scandinave.

Designul scandinav nu se referă doar la estetică, ci și la o filosofie de viață ce pune accent pe bunăstare, funcționalitate și o conexiune profundă cu lumea exterioară, cu natura. Abordarea sa atemporală, elegantă și confortabilă în designul interior au făcut ca acest stil să fie printre cele mai populare și după decenii de la apariție.

 

Imagini: Arhivele MiSo Architects

 

Articol scris de Daniela Marinescu.

Citește ultimul articol: Finisaje versatile – Microcimentul