a

Sed ut perspiciatis unde omnis iste natus error sit voluptatem accusantium natus error sit omnis iste natus error sit voluptatem accusantium.

@2018. Select Theme All Rights Reserved.

top

MiSo Architects

  /  Blog   /  Somnul, cel mai bun prieten al omului

Somnul, cel mai bun prieten al omului

De ce alegerea unei saltele corecte contează

Mai știți povestea „Prințesa și Bobul de Mazăre”? 

Este vorba despre o prințesă care sosește la poartă într-o zi ploioasă și rece. Deși afirmă că este o prințesă adevărată, starea ei este dezolantă din cauza ploii. Regina o testează plasând o mazăre sub douăzeci de saltele și perne mari de puf. Dimineața, prințesa se plânge că a avut un somn neplăcut, simțind ceva tare sub saltele și având chiar vânătăi pe corp.

În zilele noastre încă mai găsim „prințese” care nu au un somn odihnitor, oameni care se trezesc dimineața mai obosiți decât s-au culcat seara, iar principalul vinovat nu este bobul de mazăre, ci salteaua. Alegerea unei saltele ar trebui să fie mai importantă decât alegerea patului în sine.

Identificarea confortului personal implică câteva considerații logistice. Dormi pe spate, pe o parte sau pe burtă? Răspunsul va ajuta la determinarea nivelului optim de suport pentru alinierea sănătoasă a coloanei vertebrale—ferm pentru cei care dorm pe burtă, moale pentru cei care dorm pe o parte și o fermitate medie pentru cei care dorm pe spate. Testul adevărat? Gestionarea preferințelor variate. Dacă partenerii au poziții de dormit diferite, trebuie găsită un tip de saltea care să susțină pozițiile coloanei pentru amândoi.

Așadar, ce trebuie să avem în vedere?

  • Susținerea corectă a corpului

Un aspect esențial pentru un somn odihnitor și sănătos. O saltea care oferă o susținere adecvată ajută la menținerea alinierii naturale a coloanei vertebrale în timpul somnului, contribuind la prevenirea durerilor de spate.

Atunci când vorbim despre susținerea corectă a corpului, este important ca salteaua să ofere un suport uniform și echilibrat pentru diferitele zone ale corpului, cum ar fi umerii, șoldurile, zona lombară și zona cervicală. Asta înseamnă că salteaua ar trebui să fie suficient de fermă pentru a preveni adâncirea excesivă în zona corpului, dar în același timp să fie suficient de moale pentru a permite o adaptare confortabilă la contururile naturale ale corpului.

 

  • Reducerea punctelor de presiune

O saltea care distribuie greutatea uniform ajută la reducerea punctelor de presiune și menține corpul într-o poziție confortabilă în timpul somnului. Astfel, mușchii se pot relaxa complet.

Când greutatea corpului este distribuită uniform pe saltea, presiunea scade semnificativ în zonele de contact direct, cum ar fi umerii, șoldurile și zonele lombare și cervicale. Acest lucru previne apariția punctelor de presiune și a disconfortului, cum ar fi durerile de spate, umerii tensionați sau amorțelile membrelor.

Prin relaxarea completă a mușchilor în timpul somnului, o saltea care distribuie uniform greutatea corpului contribuie la o odihnă mai profundă și revitalizantă. Mușchii tensionați sau suprasolicitați pe parcursul zilei se pot relaxa și repara în mod adecvat în timpul somnului.

  • Durabilitate

Durabilitatea și menținerea formei sunt esențiale pentru o saltea de calitate. O saltea bună ar trebui să ofere suport și confort pe termen lung, fără să se deterioreze sau să-și piardă forma în timp.

Saltelele de calitate sunt construite pentru a rezista la deformare și uzură. Ele sunt fabricate din materiale durabile și rezistente, capabile să mențină forma și susținerea inițială chiar și în condiții de utilizare intensă.


  • Alergii și igienă

Alergiile la acarieni pot fi neplăcute și greu de controlat, dar cu alegerile potrivite, poți crea un mediu mai confortabil. Investește într-o saltea antialergică, dar și în perne hipoalergenice, huse pentru saltea și lenjerie de pat din materiale rezistente la alergeni.

Acestea ajută la respingerea acarienilor și a alergenilor, menținând zona de dormit mai curată. Spală frecvent lenjeria de pat în apă fierbinte pentru a elimina eficient acarienii.

Ce tipuri de saltele există?

  • Saltea cu arcuri împachetate individual

Unele dintre cele mai populare și tradiționale saltele. Acestea sunt construite cu o rețea de arcuri metalice, fiecare înfășurat individual în material textil. Principiul de bază al acestui design este acela că fiecare arc poate reacționa independent la presiunea exercitată asupra sa, ceea ce permite saltelei să se adapteze mai bine la contururile corpului și la mișcările individuale ale utilizatorului.

Avantaje:

Adaptabilitate: Fiecare arc reacționează independent la presiune, ceea ce permite saltelei să se adapteze mai bine la contururile corpului și atenuează efectul de balans (pe care îl au, de exemplu, saltelele cu arcuri bonnell).

Ventilație: Spațiul liber dintre arcuri permite o bună circulație a aerului în interiorul saltelei, ajutând la menținerea unei temperaturi confortabile în timpul somnului.

Rezistență: Structura robustă a arcurilor poate oferi o susținere durabilă și fiabilă.

Pentru copii: Compoziția rigidă oferă suport optim pentru somnul copiilor.

Dezavantaje:

Posibile zgomote: Arcurile împachetate individual pot produce uneori zgomote sub presiunea corpului sau în timpul mișcărilor, dar acest lucru se întâmplă după foarte mult timp de uzură.

  • Saltea cu spumă

Sunt cunoscute pentru capacitatea lor de a se modela în jurul corpului, oferind un suport personalizat și reducând punctele de presiune. Acestea sunt ideale pentru cei care suferă de dureri articulare sau musculare, deoarece ajută la alinierea coloanei vertebrale în timpul somnului.

Avantaje:

Conturare la corp: Spuma cu memorie se mulează pe forma corpului, oferind o susținere personalizată și reducând punctele de presiune.

Izolare a mișcării: Reduc transferul de mișcare de la o parte a saltelei la alta, ceea ce poate fi benefic pentru cuplurile care împart patul.

Durabilitate: Saltelele de calitate superioară pot fi extrem de durabile și rezistente la deformare.

Dezavantaje:

Retenție de căldură: Unele persoane pot simți că spuma cu memorie reține căldura.

Mirosuri inițiale: Anumite saltele noi din spumă cu memorie pot avea un miros inițial specific care poate fi deranjant pentru unele persoane, dar se disipează de obicei în câteva zile.

  • Saltea cu latex

Durabile și rezistente la deformare; oferă o bună ventilație. Latexul natural sau sintetic oferă o senzație de elasticitate și susținere, fără a reține căldura corporală, ceea ce le face ideale pentru cei care tind să transpire în timpul somnului.

Avantaje:

Rezistență la alergeni: Latexul natural este rezistent la acarieni și mucegai.

Elasticitate: Latexul oferă o susținere elastică și uniformă, fiind confortabil și adaptabil la contururile corpului.

Durabilitate: Saltelele cu latex pot fi durabile și rezistente la deformare, menținându-și forma și susținerea pe termen lung.

Dezavantaje:

Cost: Pot fi mai scumpe decât alte tipuri de saltele.

Mirosuri inițiale: Unele saltele noi din latex natural pot avea un miros specific inițial care poate fi deranjant pentru unele persoane, dar se disipează în timp.

Pete: Latexul poate fi mai sensibil la pete decât alte materiale, necesitând o îngrijire și curățare corespunzătoare.

  • Saltea hibridă

O alegere excelentă pentru cei care caută un echilibru între confort, susținere și durabilitate în timpul somnului. Acestea oferă avantajele multiple ale diferitelor tipuri de materiale, făcându-le potrivite pentru diverse nevoi și preferințe de somn.

Avantaje:

Echilibru între confort și susținere: Saltelele hibride combină diferite materiale, cum ar fi arcurile împachetate individual, spuma cu memorie și latexul, pentru a oferi un echilibru optim între confort și susținere. 

Adaptabilitate la contururile corpului: Prin combinarea mai multor materiale, saltelele hibride pot oferi o adaptabilitate mai mare la contururile corpului și la mișcările individuale ale utilizatorului, comparativ cu alte modele.

Reducerea punctelor de presiune: Materialele utilizate în saltelele hibride, cum ar fi spuma cu memorie și latexul, pot reduce punctele de presiune și pot oferi o susținere personalizată pentru diferite zone ale corpului, contribuind astfel la reducerea durerilor de spate și disconfortuluipe durata somnului.

Izolare a mișcării: Saltelele hibride pot reduce transferul de mișcare de la o parte a saltelei la alta, ceea ce poate fi benefic pentru cuplurile care împart patul și pot contribui la un somn mai liniștit și neîntrerupt.

Dezavantaje:

Cost: Saltelele hibride pot fi uneori mai scumpe decât alte tipuri de saltele, datorită combinației de materiale de înaltă calitate și tehnologii avansate utilizate în fabricație.

Potențiale mirosuri inițiale: La fel ca și în cazul altor saltele fabricate din materiale noi, saltelele hibride pot avea un miros specific inițial care poate fi deranjant pentru unele persoane, dar acesta se disipează de obicei în câteva zile de la deschiderea ambalajului.

Posibilă dificultate în alegerea fermității potrivite: Din cauza diversității materialelor utilizate și a diferitelor construcții, unele persoane pot găsi dificilă alegerea saltelei hibride potrivite cu fermitatea dorită sau cu caracteristicile adecvate pentru nevoile lor specifice.

Confortul locuinței este întotdeauna esențial, dar puține obiecte din casă sunt la fel de importante pentru sănătatea pe termen lung precum o saltea de calitate. Să nu uităm că petrecem o treime din viață pe acest obiect, mai mult decât în mașină sau în orice alt loc. Din acest motiv, credem că este esențial să vă informați și să investiți în cea mai potrivită opțiune pentru voi, pentru a vă asigura un mediu de somn sănătos și igienic, în care să vă puteți relaxa și reîncărca energiile pentru o nouă zi.

 

Citește și articolul: Spice Townhouse – Before&After