a

Sed ut perspiciatis unde omnis iste natus error sit voluptatem accusantium natus error sit omnis iste natus error sit voluptatem accusantium.

@2018. Select Theme All Rights Reserved.

top

MiSo Architects

  /  Blog   /  Stilul Japandi – un hotar către liniștea interioară

Stilul Japandi – un hotar către liniștea interioară

În contextul actual în care majoritatea dintre noi am fost afectați într-un fel sau altul de perioadele pandemică și post pandemică, ne dorim mai mult ca niciodată ca sinele nostru să rezoneze cu spațiile în care trăim și în care ne desfășurăm cele mai multe activități. 

„Cred că cei mai mulți oameni erau în căutarea unui stil care îi relaxează.” a declarat Laila Rietbergen, autoarea carții „Japandi Living”. 

Precum relatează multe publicații la nivel internațional, căutările pe Google ale termenului „Japandi” au crescut exponențial în iarna anului 2020, întrucât oameni din întreaga lume și-au redecorat locuințele în timpul lockdown-ului provocat de apariția virusului Covid-19. Dar haideți să descoperim împreună care este semnificația conceptului „Japandi” și de ce a devenit atât de popular în lumea întreagă.

 

Imagine: sanitairwinkel.nl

  • Origini

Termenul „Japandi” creionează fuziunea a două culturi: minimalismul japonez și funcționalitatea scandinavă, de aici și constituirea cuvântului: „Japanese” + „Scandi” = „Japandi”.

Cu toate că acest stil a devenit unul popular mai mult în zilele noastre, originea lui datează de la mijlocul secolului al IX -lea. Totul a început cu deschiderea  granițelor Japoniei la mijlocul anilor 1850, după aproximativ 200 de ani în care aceasta a militat pentru „politica granițelor închise” și nepermiterea civilizațiilor europene să-i cunoască aspectele culturale.

Profitând de ocazia de a explora celebra cultură orientală, designerii scandinavi și danezi au organizat mai multe vizite în Japonia îmbrățișând foarte repede și cu mult entuziasm estetica japoneză, aceasta devenind, în cele din urmă, principala lor sursă de inspirație. Curând, civilizațiile europene aveau să suporte una din cele mai mari transformări din istorie la nivel estetic. 

 

  • Principiile culturale scandinave și japoneze – conturarea filozofiei „Japandi”

Așa cum stilurile rezultate din fuziunea altor culturi au la bază principii provenite din „culturile-mamă”, la fel și acestea din urmă provin din teorii stilistice sau experiențe de viață ce promovează anumite valori însușite de-a lungul timpului de civilizațiile ce le-au creat.

Astfel, stilul scandinav este bazat pe principiul Hygge, pronunțat „hue-gah”. Este o practică de origine daneză ce semnifică crearea interiorului „cozy” la modul extrem, acest lucru însemnând eliminarea din viețile noastre a oricărui obiect inutil și care constituie mai mult decât strictul necesar.

„Hygge” promovează traiul modest și pledează pentru determinarea pe noi înșine de a ne satisface micile plăceri ale vieții fără să pretindem prea multe bunuri materiale. Conform acestei practici, sentimentul de „acasă” este redat de acea bucurie curată, lipsită de orice fundament material, precum șederea la un pahar de vin alături de cei mai dragi prieteni, în fața unui foc ce te îmbie cu căldura sa. 

Aducerea „hygge” în interior este aducerea confortului pe cât de mult posibil. Lumina caldă, aromaterapia, focul și lumânările sunt doar câteva dintre simbolurile „hygge”.

Imagine: unsplash.com

Imagine: minoaliving.com

 

Stilul japonez este bazat pe conceptul wabi-sabi”. Termenul nu poate fi tradus sub această formă în nici o limbă, fiind un cuvânt compus. 

„Wabi-sabi” este o mentalitate japoneză foarte veche ce își are originea în ceremonia ceaiului. Cu toate că cele două cuvinte erau folosite independent unul de celălalt, ambele cu conotație negativă, acestea au ajuns să fie folosite împreună, căpătând un înțeles pozitiv.

Astfel:

  • Termenul „wabi” definește suferința singurătății, melancolia dată de trăirea în pustiu, ca mai apoi să ajungă să simbolizeze emoția simplității și bucuria unei vieți simple. 
  • Termenul „sabi” definește tristețea, ofilirea, efemeritatea și amprenta trecerii timpului arătată de urmele pe care acesta le lasă atât peste tot ce ține de material, cât și pe ființa umană.

Prin urmare, „wabi-sabi” înseamnă trăirea în modestie, liniște și simplitate, prețuirea căutării frumosului în imperfecțiune și acceptarea ciclului natural de trecere a timpului. De asemenea, promovează apropierea de natură, în orice modalitate.

 

Imagine: unsplash.com

Imagine: unsplash.com

 

O bucată de lemn vechi de cireș agățat pe perete sau o farfurie crăpată pe care ai păstrat-o din casa bunicii își vor găsi loc întotdeauna loc într-o casă cu influențe din filosofia „wabi-sabi”. Pereții nu trebuie să aibă unghiurile perfecte iar vopseaua nu trebuie să fie uniformă. Stilul nu scuză neîndemânarea sau munca neglijentă, însă te îndeamnă să găsești frumusețea în pereții scorojiți ai unei case vechi.

Imagine: unsplash.com

 

Aspectele celor două principii „hygge” și, respectiv „wabi-sabi” alcătuiesc împreună portretul a ceea ce se numește „Japandi”.

În continuare, vom descoperi principalele elemente și criterii de care trebuie să ținem cont în amenajarea corectă a acestui stil.

Cum amenajăm un spațiu în stil Japandi? 

  • Introducerea plantelor în amenajare

Atât cultura japoneză cât și cea scandinavă au în comun apropierea de natură, prin urmare, plantele reprezintă nu doar un accesoriu important în amenajare, cât și o soluție pentru crearea unui spațiu viu, în care verdele se află în contrast cu tonurile neutre. De asemenea, introducerea plantelor asigură și o îmbunătățire a calității aerului.

 

Imagini: unsplash.com

 

  • Design minimalist

Spațiile aglomerate cu multe obiecte care îți fură privirea reprezintă un inamic al stilului „Japandi”. Prin urmare, conceptul „less is more” este mai mult decât binevenit. Fluidizarea spațiului și accesoriile folosite la minim sunt la fel de importante precum investirea bugetului de amenajare în achiziționarea unor piese de calitate înaltă, selectate cu grijă, astfel încât să corespundă nevoilor și preferințelor personale, la nivel estetic și funcțional.

Imagine: Decor Blog

 

  • Linii clare și geometrie simplă

Atmosfera „cozy” și lipsită de orice încărcătură, promovată de conceptul „hygge” începe cu simplitate – simplitatea pe care trebuie să o regăsim în orice, în special în compozițiile de obiecte pe care le alegem pentru amenajare.

Formele geometrice simple, precum pătratul și cercul, dar și cele organice, inspirate din natură sunt criterii ce conturează o amenajare bazată pe calm, naturalețe și confort. Acesta de urmă se împletește de minune cu funcționalitatea atunci când selectăm piese de mobilier cu funcții multiple (ex: o canapea extensibilă foarte confortabilă cu funcție de depozitare).

Imagine: Fujioh Story

 

  • Lumina naturală

Odată cu introducerea plantelor în amenajare, apropierea de natură este redată și prin folosirea luminii naturale. Aceasta pune foarte bine în valoare cromatica aleasă pentru amenajare și compozițiile de obiecte foarte bine organizate. 

Cea mai bună soluție pentru permiterea pătrunderii luminii naturale în interior este utilizarea unor draperii deloc voluminoase, de obicei cu finisaj în culori neutre, și care să poată fi date la o parte foarte ușor pentru a elibera ferestrele. 

Dacă spațiul nu dispune de o suprafață vitrată prea generoasă, se poate apela la diverse alte metode din care să rezulte iluzia spațiului mărit sau iluminarea camerei. Se recomandă amplasarea strategică a unor oglinzi în anumite puncte ale spațiului în care să se reflecte alte zone, creând senzație descrisă anterior. De asemenea, alte suprafețe reflexive, precum cele din lemn, cu finisaj lucios sau din metal lustruit reprezintă o soluție foarte bună. 

Imagine: K.I. + Designs

  • Culori neutre și contraste fine

„Japandi” este despre culori neutre. Pentru suprafețele mari, precum pereții, se recomandă utilizarea culorilor foarte deschise, precum off-white, o culoare aproape albă, pentru a potența lumina zilei interior. Pentru mobilier și suprafețe tapițate se recomandă culori neutre precum bej, alb murdar și gri deschis. Păstrând această paletă simplă, se poate plusa cu elemente sau accesorii cu nuanțe complementare, inspirate din natură, precum albastru deschis, verde, maroniu și alte nuanțe pământii.

Chiar dacă acest stil este preponderent despre culori neutre, nu trebuie să ne fie teamă să introducem în amenajare tonurile mai îndrăznețe. Trebuie, însă, să ținem cont că aceste culori de accent să fie, totuși, suficient de atenuate pentru a nu deranja vizual și să invoce un sentiment de calm și liniște. Nu strică un accent de negru folosit în cantitate moderată pentru a contura unele detalii de „final touch”. 

 

Imagine: home-designing.com

 

  • Sustenabilitate

Nucleul stilului „Japandi”  este sustenabilitatea. Aceasta este subliniată prin abordarea minimalistă a amenajării, însă trebuie să ținem cont și de piesele pe care intenționăm să le achiziționăm, în ceea ce privește funcția și durata de viață a acestora. Ne concentrăm pe alegerea unor piese care nu se vor devaloriza ușor și care vor mai putea fi folosite și de generațiile viitoare. „Japandi” este un stil care valorifică articolele artizanale realizare manual, prin urmare, oferă oportunitatea de a sprijini atelierele de producție locală.  

Imagine: lovemysenses.com

Imagine: Crescenzi.ch

 

  • Joc de texturi

Cea mai bună modalitate de a transforma un spațiu în stil „Japandi” într-unul  primitor și cu personalitate este să creăm o armonie între texturile obiectelor alese, mai ales când vorbim de cele tapițate. Pernele și draperiile pentru care alegem materiale precum catifea, mătase și cașmir și care creează senzația de răsfăț, inspirând delicatețe, sunt o modalitate grozavă pentru a contura povestea spațiului. 

Accesoriile sunt o modalitate excelentă de a da viață spațiului, fie că este vorba de oglinzi, rame, tablouri, lămpi sau vaze. 

Imagini: home-designing.com

Materiale și finisaje specifice stilului Japandi

Este importantă utilizarea materialelor naturale pentru a contura un interior în stil Japandi, întrucât natura este centrul de interes pentru cele 2 culturi ce stau la bază. 

Lemnul este un material esențial pentru mai mult de jumătate din obiectele folosite în amenajare, fie că vorbim de mobilier, accesorii sau pardoseli. Lemnul deschis la culoare (stejar, arțar), este cel care oferă senzația de confort, prin culorile calde ale sale 

La fel este și piatra, pe care o putem întâlni în special în culori deschise (alb, gri, bej) atât ca finisaj pentru pereți, cât și pentru diverse obiecte decorative. Se poate folosi atât finisată foarte neted, cât și în forma ei brută. 

Bambusul, hârtia și ratanul sunt alte materiale naturale specifice stilului și pot fi regăsite atât în mobilier, iluminat, cât și decorațiuni (coșuri de depozitare, covoare, etc.)

Materialele textile sunt cele mai îmbrățișate în stilul Japandi, acestea fiind foarte variate, de la draperii și perne din catifea sau mătase, până la călduroasele pături și cuverturi din lână.

Imagine: home-designing.com

 

Stilul „Japandi” este demn de titlul „hotar către liniștea interioară”, întrucât a fost inventat pentru a fi simbolul regăsirii de sine. Acesta valorifică natura în orice formă a sa, ajutând la conturarea frumosului din imperfectul vieții.

 

Articol scris de Maria Tănase.

Citește ultimul articol: Culoare și textură: Un ghid pentru interioare eclectice