Toddler vs. adolescent – designul flexibil
De regulă părinții intră în biroul nostru cu o idee deja clară în minte despre cum își doresc să arate camera viitorului lor bebeluș. De cele mai multe ori este imaginea idilică de pe Pinterest cu norișori și steluțe, nuanțe de roz sau bleu, tematică cu animăluțe, dulăpioare în miniatură și mesaje motivaționale pe pereți. Chiar superb, aprobăm! Experiența ne-a învățat însă că socotelile de acasă nu se potrivesc neapărat cu cele din târg dacă dorești ca investiția ta să fie pe termen lung.
Randare din arhiva proiectelor MiSo Architects
Amenajarea unei camere de copil, mai ales a primului copil, este ceva minunat, atât pentru noi ca arhitecți, pentru că desenăm pe o pânză albă, cât și pentru viitorii părinți care trăiesc momente unice. După primii 2-3 ani nevoile celui mic cresc. Și aici vorbim despre spațiul pentru depozitare ce trebuie mereu adaptat, de la coșuri pentru jucării voluminoase inițial, la cutii mai organizate pentru piese lego, rechizite și cărți, rafturi tot mai multe pentru recuzită de citit, colorat și desenat care va înlocui plușurile voluminoase mai târziu, zonă de creație sau lucru care ulterior va deveni de studiu, scaune sau fotoliu puf, pat mai încăpător, spațiu generos în dulap pentru haine mai mari și lista poate continua.
Imagine din arhiva proiectelor MiSo Architects
De aceea, este esențial ca aceste aspecte să fie discutate încă din prima etapă a conceptului de amenajare. Un spațiu decorat cu o tematică clară și mobilier pentru bebeluș va avea o durată de viață de 3-4 ani, urmând ca în faza de preșcolar, părinții să fie nevoiți să reamenajeze, să suplimenteze anumite zone, să mute mobila prin cameră, sau chiar să relocheze camera copilului.
Pentru unii dintre ei acest aspect nu reprezintă o problemă. Pentru cei care își doresc un design durabil, ușor adaptabil vârstei copilului și în același timp sustenabil, conceptul trebuie realizat din etapa de “nesting” – pentru cei care nu cunosc termenul, nesting este acea etapă din viața unei viitoare mămici în care ea simte nevoia să amenajeze culcușul celui mic și începe să facă planuri pentru camera acestuia.
Imagine din arhiva proiectelor MiSo Architects
Elementele cheie de care recomandăm să ții cont pentru a obține un spațiu potrivit pentru toddler dar și pentru viitorul tău adolescent sunt:
Lumina naturală – ea va influența calitatea cititului și învățării dar și perioadele de relaxare. Chiar dacă ți se pare că acum nu este momentul să te gândești la asta, fii sigur că va veni și vremea când cel mic se va așeza la birou și vei observa că nu vede corespunzător, că stă cu privirea foarte aproape de foaia de scris. Și, decât să îl așezi la o lumină artificială tot timpul sau să fii nevoit să muți mobilierul prin cameră fără o logică anume, să aglomerezi spațiul și să obții un rezultat haotic, este mai bine să ai în vedere acest aspect încă de la început.
Imagine din arhiva proiectelor MiSo Architects
Lumina trebuie să îi bată din stânga dacă scrie, colorează cu mâna dreaptă, sau invers dacă este stângaci. Desigur că vei afla asta câțiva ani mai târziu, însă e bine să iei în calcul un spațiu pentru birou în vecinătatea ferestrei pe care să îl poți poziționa ulterior în funcție de nevoile copilului tău. Pe măsură ce crește va petrece tot mai mult timp la birou și iluminatul natural direcționat corect îl va ajuta foarte mult să își păstreze concentrarea, să scrie și să învețe cu ușurință. Este unul din cele mai importante aspecte care influențează energia și atmosfera unui spațiu, și mai ales când vorbim de camerele copiilor. Făcând trecerea de la copilul mic la cel preșcolar și apoi adolescent, vei observa de câte schimbări are nevoie camera lui, iar lumina naturală stă la baza tuturor transformărilor, le influențează și le susține, ajutând la dezvoltarea sănătoasă a tânărului tău.
Patul și salteaua – Aspectul patului de bebeluș este mai puțin important pentru dezvoltarea sănătoasă a acestuia. Deși știm, sunt modele minunate pe piață, unele dintre ele extrem de apreciate, chiar cu premii internaționale de design, dar este o certitudine faptul că cel mic îl va putea folosi maxim 3-4 ani. Alegerea îți aparține desigur dacă dorești să investești într-o piesă statement indiferent de durata ei de utilizare. Nu putem să nu încurajăm aceste inițiative iar piesa respectivă poate deveni un obiect de decor/relaxare dacă are un design transformabil, sau îl poți da mai departe generațiilor mai tinere.
Pentru variantele de buget mai redus însă, recomandăm investiția mai degrabă într-o saltea de calitate, decât în pătuț. Ea oferă de fapt suportul ferm de care copilul are nevoie în primii ani de viață pentru o creștere armonioasă.
La 3-4 ani vei fi nevoit să înlocuiești patul de bebeluș cu unul în care să ai loc și tu sau bunica (nu râde, that time will come), în care ulterior să aibă loc cel puțin un coleg de clasă care va rămâne peste noapte și cu siguranță vei găzdui cel puțin o petrecere în pijamale cu minioni. Când faci această trecere, de la patul de bebeluș la cel de “adult”, ia în calcul și faptul că peste câțiva ani va fi adolescent, va dori un pat de om mare, fără brizbrizuri, mașinuțe sau prințese.
Imagine din arhiva proiectelor MiSo Architects
Încurajăm designul sustenabil, de calitate și din materiale naturale, mobilierul funcțional care să nu fie aruncat după 5 ani, modele care să se uzeze frumos, cu aspect timeless sau care pot fi reconfigurate pe măsură ce copiii cresc. De asemenea, lacurile pe bază de apă sunt esențiale pentru finisarea pieselor din camerele copiilor păstrând un aer sănătos în interior.
Imagine din arhiva proiectelor MiSo Architects
Unul, doi sau mai mulți – Când sub acoperiș ai doi sau mai mulți copii lucrurile stau puțin altfel, sau chiar puțin mai mult. Camera copilului poate deveni camera copiilor dar și aici personalitățile trebuie separate pentru a le oferi intimitatea și caracterul unic de care fiecare copil are nevoie pentru a se dezvolta armonios sau, fiecare dintre ei va avea din start camera sa.
Dacă te afli în ultima situație și le poți oferi camere fiecăruia de la început nu te amăgi că lucrurile vor fi ideale. Vei descoperi în timp că în primii ani, camerele lor sunt mai mult spațiu pentru depozitare și joacă. Somnul nu are un tipar la niciun copil și permutările vor fi fără sfârșit cu cât ai mai mulți copii.
Fără să dau sfaturi de parenting, deși vorbesc din proprie experiență, nu te opune acestor negocieri între frați, sunt de neprețuit pentru construirea relației lor, ci mai degrabă susține-le acest “joc” cu un pat supraetajat sau cu o variantă extensibilă care să le ofere libertatea de a dormi împreună când își doresc.
Când ajung la adolescență, ai grijă să le oferi un spațiu confortabil și funcțional în care să studieze și să se relaxeze, pentru că nu vor ieși prea des din el iar pe ușă vei avea un mare “Stop”. Dacă până în această etapă nu ai reușit să îi așezi în camere separate, acum este momentul pentru o schimbare.
Începând cu 10-11 ani încep să simtă nevoia sa fie singuri sau doar cu prietenii, fără monitorizarea ta continuă sau fără fratele/sora mai mică mereu prin preajmă. Au teme serioase, hobby-uri conturate, conversații endless, cărți de citit și jocuri în rețea. Indiferent de posibilități și spațiu, fiecare puști sau domnișoară are nevoie de un colț al său în casă, de un loc de refugiu și liniște, unde să fie el/ea. Fie că este vorba de propria cameră unde ei fac legea, de un birou în casă special pentru work from home și studiu în care se poate refugia singur sau cu prietenii, sau de o zonă delimitată în camera comună cu fratele/sora, unde să poată trage perdeaua/baldachinul și asculta muzică la maxim în căști, o variantă de intimitate și liniște trebuie găsită mai ales pentru adolescenți.
Imagine Fantasy Lights Apartment
Toddler vs adolescent – Copiii trec prin ambele etape de dezvoltare și acestea nu pot fi mai diferite. Cel mic testează tot ce e nou, atinge, simte, miroase, modelează plastelină pe care o vei descoperi lipită de covor, colorează pe măsuța nouă roz pudrat, aruncă mașinuțe din pat pe pista de raliu conturată la propriu pe parchet și multe alte activități ce vor ajuta la dezvoltarea lui dar vor influența și aspectul camerei.
Pe măsură ce crește își conturează hobby-uri, interese, obiceiuri și rutine și va avea nevoie tot mai puțin de ajutorul și prezența ta în activitățile zilnice. Când decizi că e momentul, fă-i un refresh la cameră cu un mobilier custom care să transforme spațiul într-unul de tineret, un tapet sau covor nou, câteva accesorii cool care să-i placă, ia-i niște boxe de calitate și bucură-te de muzică pe partea cealaltă a ușii.
Imagine din arhiva proiectelor MiSo Architects
Mobilierul custom are avantajul că utilizează fiecare colțișor al camerei fără să o aglomereze. Mai ales pe verticală, poți câștiga depozitări importante într-o cameră de tineret și elibera spațiul pe orizontală pentru activități de relaxante sau studiu. Patul cu depozitare integrată este o alegere smart aici, putând ascunde lenjerii, perne, echipamente de schii și alte lucruri voluminoase, poate chiar accesorii legate de hobby-urile copilului tău pe care nu le utilizează zilnic – mingii, șevalete, cutii de orice fel, colecții de sneakerși.
Flexibilitatea – Nu te bloca într-o idee. Fii flexibil și acceptă faptul că ceea ce îți dorești pentru livingul sau dormitorul tău nu funcționează și pentru camera copilului. Nevoile sunt diferite, mereu în schimbare, iar cel mic are personalitatea sa, unică, pe care urmează să o descoperi pe măsură ce el va crește. Pune-i la dispoziție un spațiu neutru pe care să îl conturați împreună în următorii ani iar pe măsură ce copilul evoluează, se transformă într-un tânăr cu personalitate și interese clare, adaptează spațiul disponibil la nevoile lui, nu ale tale.
A, și să nu uit, în camera copilului nu va fi niciodată ordine.
Forget about it!
Articol scris de Daniela Marinescu.
Citește ultimul articol: Spice Townhouse – Before&After