Wellbeing homes
Trăim într-o societate hiperstimulată și suprasolicitată, ceea ce are un impact major asupra stării noastre de bine. În era post pandemică bunăstarea noastră este mai importantă ca niciodată. Mulți dintre noi petrecem mai mult timp în casă, de aceea ne dorim ca acest spațiu să fie o formă de evadare, un adăpost de la stresul cotidian. Spațiile în care locuim sunt singurele zone unde putem decide la cât de multă stimulare vrem să fim expuși.
Se simte o nevoie acută de spații destinate meditației, pentru yoga, sport, spa sau orice alte activități ce ajută la menținerea unui echilibru emoțional și fizic. Potrivit International WELL Building Institute (Standardul Internațional pentru Construcții Sănătoase și Sigure), „toată lumea merită să trăiască cea mai bună, cea mai sănătoasă viață” și noi suntem absolut de acord. Așadar, în acest articol vrem să detaliem cele mai bune și eficiente modalități de a vă îmbunătăți casa și viața prin design. Unele pot fi integrate foarte rapid, iar altele sunt investiții pe termen lung.
Design biofilic – conectarea cu natura
V-ați întrebat vreodată de ce mișcarea frunzelor sau strălucirea apei sunt atât de captivante și relaxante? Sau de ce mulți oameni aleg să investească mai mult în locuințe ce oferă priveliști spectaculoase? Biofilia explică această alegere. Edward O. Wilson a definit-o în anii 1980 ca „dorința oamenilor de a se afilia cu alte forme de viață”. Un studiu arată că rata de recuperare a pacienților din spitale este mult mai mare în rândul celor care beneficiază de o priveliște exterioară frumoasă.
În casele noastre putem aplica acest lucru prin integrarea elementelor inspirate din natură, cum ar fi materialele naturale – utilizarea pieselor din lemn, piatră, bambus sau pânză, sau prin introducerea plantelor vii – integrarea lor în designul casei poate ajuta la menținerea unui climat umed, curat și sănătos. Amenajarea unui spațiu verde în grădină, acolo unde acest lucru este posibil – exploatarea la maxim a zonei exterioare, cum ar fi o terasă sau un balcon, și transformarea sa în seră de plante, poate fi o modalitate eficientă de a aduce natura și în interiorul casei. Lumina naturală – cu ajutorul vitrajelor mari, al ferestrelor generoase sau de tip velux – veți obține lumină din abundență, veți beneficia de un plus de confort ce vă va imbunătății starea de spirit și de concentrare.
A fi aproape de apa este, de asemenea, extrem de benefic pentru sănătatea mentală și fizică, iar un proiect de cercetare – Blu Health – condus de Universitatea din Exeter, Anglia, a analizat acest lucru mai îndeaproape. Una dintre concluzii a fost aceea că locuirea în preajma zonelor cu apă determină oamenii să aibă mai multe activități în aer liber, să facă sport afară, să practice sporturi de apă, ceea ce contribuie la o sănătate mai bună atât pe plan fizic, cât și mental. Bineînțeles, nu ne permitem cu toții să locuim lângă un lac, mare sau ocean, dar putem introduce o sursă de apă de care să ne bucurăm în interiorul locuinței, cum ar fi o oglindă de apă, o piscină sau chiar un acvariu.
Arta în casa ta
Elementele din casă trebuie să aibă o funcțiune clară sau cel puțin să fie frumoase. Frumosul ne schimbă calitatea vieții, ne îmbunătățește vizibil starea. Elemente de artă care pot fi integrate cu ușurință în viața de zi cu zi sunt: sculptura, pictura, fotografia, ceramica, grafica pe diverse formate, antichitățile, de la scaune și fotolii realizate de designeri renumiți, măsuțe de cafea și covoare lucrate manual, sau chiar mobilă la comandă. Picturile murale, aranjarea mesei, pot fi și ele numite artă. Este esențial să ne exprimăm gândurile și emoțiile prin creativitate și arta pe care alegem să o avem în interiorul casei noastre să ne reflecte personalitatea, ideile, valorile.
Izolarea fonică – un must have
Pentru un confort sporit este foarte importantă gestionarea zgomotelor, mai ales în spațiile destinate dormitului, relaxării. Pentru asta recomandăm materialele absorbante, fonoizolatoare – acolo unde avem nevoie de liniște pentru a ne concentra, odihni sau comunica. Gradul de izolare fonică al ușilor și tâmplăriilor este și el foarte important. Materialele moi, mobilierul tapițat, covoarele și obiectele de artă, cum ar fi tablourile, izolează foarte bine fonic și contribuie la designul locuinței. Producători renumiți de tapet au introdus această caracteristică produselor lor, făcând astfel materialul foarte versatil și util în același timp.
Controlul luminii
Să nu fii expus la lumină albastră sau la prea multă lumină seara este esențial pentru un ritm circadian sănătos care îți afectează somnul, starea de spirit și chiar obiceiurile alimentare și digestia. Este important să avem diferite scenarii de lumină în fiecare cameră, în funcție de atmosfera pe care dorim să o obținem. Diferitele tipologii de lumini și comutatoarele cu reglaj de intensitate vin în ajutorul nostru pentru a controla mai ușor lumina la care suntem expuși. Iluminatul slab ajută mintea și corpul să se relaxeze seara. Țineți ecranele în afara dormitorului și investiți în tratamente pentru ferestre care blochează lumina sau textile ce pot face acest lucru.
Sfânta curățenie – aruncă tot ce nu îți aduce bucurie
Curățenia generală periodică, mai ales printre obiectele nefolositoare ce sunt depozitate de multă vreme, este extrem de benefică. Cum spune specialistul în organizare Marie Kondo, tot ce nu îți aduce bucurie trebuie aruncat. Datele științifice te pot motiva – un studiu privind legătura dintre amânare și dezordine, realizat de Joseph Ferrari și Catherine Roster, arată că participanții cu case aglomerate, dezordonate, au raportat o poftă mai scăzută de viață. Dezordinea are rol de încărcare cognitivă, are un efect de hiperstimulare a senzorilor și ne distrage atenția de la ce avem de făcut. În momentul în care vă amenajați locuința, este foarte important să vă gândiți la cât mai multe spații de depozitare, dar să eliminați periodic orice obiect care nu vă mai este util sau care nu vă mai aduce bucurie.
Încurajați spațiile de socializare, interacțiune umană și fără ecrane
Creați spații fără distrageri digitale, favorabile interacțiunilor sănătoase cu familia și prietenii. Acest lucru nu înseamnă doar interioare minimaliste, ci poate fi vorba de un spațiu dedicat grădinăritului pe balcon, de o cameră pentru hobby-urile voastre etc. Cel mai important principiu neuro arhitectural este acela de a proiecta în jurul oamenilor și nu al televizorului.
Încurajăm în toate proiectele de amenajare interioară orice conexiune posibilă cu natura, oricât de subtilă ar fi ea, amenajarea unui colț de relaxare unde să vă regăsiți după ce închideți laptopul seara, scenarii diferite de lumină care să se adapteze momentelor din zi sau diferitelor stări de spirit, exprimarea creativității și arta sub orice formă, crearea zonelor de liniște și orice altă unealtă ce vă poate ajuta să vă deconectați de la cotidian, să vă puneți gândurile în ordine și în final să vă detașați de tot, să vă simțiți liberi și fericiți la voi acasă.
Articol scris de Mihaela Tampiza.
Citește ultimul articol: Slow living