a

Sed ut perspiciatis unde omnis iste natus error sit voluptatem accusantium natus error sit omnis iste natus error sit voluptatem accusantium.

@2018. Select Theme All Rights Reserved.

top

MiSo Architects

  /  Blog   /  When AI Meets Interiors

When AI Meets Interiors

Gândește-te la camera ta de vis – orice stil, orice culoare. O poți descrie într-o singură propoziție? Foarte bine. Scrie toate detaliile pe care ți le dorești. Adaugă chiar și timpul zilei, vibe-ul pe care să-l transmită această cameră. Acum apasă enter și privește cum viziunea ta prinde contur. 

La început, imaginea o să pară ca o pictură abstractă, dar ușor-ușor o să vezi cum mobila se materializează și vei vedea formele geometrice din ferestre, precum și texturile diferite. Treptat vei observa frunzele de pe o ramură, stilul herringbone al parchetului și detaliile ornamentelor. 

Acesta este tehnologia AI aplicată în design interior. Tehnologia care a impresionat (și speriat) practic pe toată lumea. Prin intermediul algoritmilor de învățare automată, noi platforme cu nume potrivite pentru un roman SF (DALL-E, Looka, Midjourney) au capacitatea de a traduce comenzile simple de text în reprezentări incredibil de vii și detaliate. Promisiunea? Dacă îți imaginezi ceva, poți să-l faci să devină realitate. 

În mod neașteptat, cu ajutorul AI, oricine care are acces la internet poate deveni designer și poate genera cu ușurință imagini pentru orice tip de camere, interioare sau exterioare, prin simpla trimitere a unui mesaj, obținând rezultate surprinzătoare. 

În articolul de azi am rezumat concluziile noastre rezultate după ce am testat câteva dintre cele mai populare programe de AI, ce ar putea fi de folos în activitatea de arhitectură și amenajări interioare. 

Midjourney

Text-to-image, Midjourney, pare a fi cel mai popular AI până în prezent. Funcționează împreună cu platforma de comunicare Discord. Este relativ ușor de folosit, durează puțin până devine evident modul în care funcționează. Imaginile sunt generate într-un chat deschis la care participă mii de utilizatori simultan, ca și cum i-ai scrie unui prieten într-un grup.

Cu cât textul este mai detaliat, cu atât imaginea generată este mai particulară. Pe un text simplu, imaginea poate fi generică, nu diferită de orice ai găsi pe pinterest. 

 

Imaginea de mai sus a fost generată din descrierea: ”Interior space area, decorative profiled elements, spectacular lighting fixtures, older parquet flooring, doors with classic style milling”

 

Imaginea de mai sus a fost generată din descrierea: ”Surrealist living room design with rounded shapes, pastel colors, minimalist furniture and white tiles.” 

 

Midjourney + Chat GPT

Probabil ai mai auzit de ChatGPT, un bot realizat de compania Open AI care are abilitatea de a crea eseuri întregi (un articol despre AI in design interior, poate?) care par a fi scrise de oameni.

În cazul acestui articol, l-am testat împreună cu Midjourney. Funcționează în felul următor:

Îi dai o formulă:

Here is a MidJourney Prompt Formula:

(image we’re prompting), (5 descriptive keywords), (camera type), (camera lens type), (time of day), (style of photograph), (type of film)

Please respond with “yes” if you understand the formula

Apoi îi spui stilul de design interior pe care îl dorești. Mai jos am generat următoarele exemple de imagini.

 

 • An idyllic Italian-style garden with terracotta pots, fragrant herbs, and a picturesque fountain. Keywords: serene, tranquil, peaceful, lush, verdant. Camera: DSLR. Lens: Ultra-wide angle. Time of day: Early morning. Style of photograph: Bright. Type of film: Color.

 

 • A charming Italian-style kitchen with rustic wood cabinets, vintage tiles, and a marble countertop. Keywords: rustic, warm, cozy, traditional, inviting. Camera: Mirrorless. Lens: Macro. Time of day: Morning. Style of photograph: Natural. Type of film: Color.

 

 • A soft minimalist bedroom with a low-profile bed, muted colors, and organic textures. Keywords: calming, peaceful, harmonious, natural, minimal. Camera: Mirrorless. Lens: Macro. Time of day: Morning. Style of photograph: Natural. Type of film: Color.

 

 • A soft minimalist living room with a plush sectional sofa, natural wood accents, and delicate lighting fixtures. Keywords: cozy, warm, inviting, simple, serene. Camera: DSLR. Lens: Wide-angle. Time of day: Late afternoon. Style of photograph: Bright.

 

 • An exquisite Italian-style living room with a luxurious velvet sofa, ornate gold mirrors, and intricate frescoes on the ceiling. Keywords: opulent, regal, sumptuous, sophisticated, grand. Camera: DSLR. Lens: Wide-angle. Time of day: Late afternoon. Style of photograph: Dramatic. Type of film: Color.

 

Rezultatele sunt wow. Grafica este reușită, similară cu motorul de randare Lumion. Ar putea fi un tool foarte versatil și util pentru o ilustrare rapidă a unui moodboard sau pentru a creiona câteva idei generale într-o discuție.

În afară de Midjourney, există și alte aplicații interesante care utilizează același sistem de gândire. Două exemple notabile sunt Dall-E și Dream Studio. Am testat aceste aplicații împreună cu Midjourney folosind aceeași descriere pentru a compara rezultatele obținute.

Descrierea: ”Scandinavian style living room with a sage green accent wall, a gray sofa, a yellow armchair by a window, and a floor lamp by the armchair”.

 

Midjourney

 

 

DALL-E

Concluzii

 • Nu are o grafică deosebită, se prezintă similar cu o pictură. Imaginile par picturi digitale.
 • Se descurcă decent cu descrieri simple, produce rezultate aproximativ foto realiste, însă generice. Nu arată original, ar putea fi poze luate de pe pinterest.
 • Nu se descurcă bine la descrieri amănunțite, dă rateuri în procesul de generare, distorsionând obiectele descrise sau combinând imagini care nu au legătură între ele.
 • Nu oferă o imagine de ansamblu asupra spațiului descris, ci de detaliu.
 • Potrivit însă pentru zona de grafica 2d

 

Dream studio

Concluzii

 • La prima vedere imaginile par foarte reușite
 • În detaliu există neclarități. Se combină între ele zonele mai detaliate, cum ar fi la texturi (parchetul din imagini) și la umbre, lumini.
 • Overall, o variantă bună pentru a genera idei de moodboard.

 

Deși este puțin probabil ca inteligența artificială să înlocuiască complet designerii de interior, este posibil ca anumite etape ale procesului de design să fie automatizate. În ciuda acestor potențiale provocări, se pare că AI va continua să joace un rol din ce în ce mai important în toate industriile în următorii ani. 

La fel ca orice progres tehnologic, va fi important ca designerii de interior să se adapteze și să evolueze pentru a profita la maximum de oportunitățile pe care le oferă AI.

 

Articol scris de Bechir Oana.
Citește ultimul articol: In defense of ornaments