Amenajări Interioare Pet Friendly
Sosirea unui animal de companie în locuința noastră este un prilej minunat de bucurie și prietenie, fie că are 4, 2 sau 0 picioare. Este de la sine înțeles însă că acest eveniment presupune o schimbare majoră a stilului de viață, care trebuie tratată cu asumare și responsabilitate. Aceste schimbări se reflectă și asupra modului în care trăim, mai exact asupra casei noastre.
A crea un mediu care răspunde atât nevoilor tale, cât și ale animalului de companie, astfel încât să evidențieze estetica și funcționalitatea locuinței tale, este un deziderat esențial pentru o casă pet-friendly.
În acest articol, vom explora metode de a combina stilul și practicalitatea, astfel încât să obținem spații ce servesc atât animalelor, cât și stăpânilor lor. De la alegerea materialelor durabile și până la integrarea cu măiestrie a adaptărilor specifice animalului, scopul nostru este să vă fim alături în procesul de transformare a casei într-un refugiu sigur atât pentru voi, cât și pentru prietenii cu blăniță.
Nu trebuie să ne imaginăm că a aduce un animal în casă presupune să facem șantier și să schimbăm totul. Putem adapta orice locuință, într-o proporție mulțumitoare, cu un minimum de efort.
Totuși, pentru aceia dintre noi care urmează să se mute într-o casă nouă și intenționează să adopte sau au deja un animal, este un prilej potrivit pentru o mai bună proiectare a spațiului.
A trata cu superficialitate acest pas va rezulta, de cele mai multe ori, în nemulțumiri din partea proprietarilor, care nu de puține ori aleg să returneze animalul ca pe un obiect ieșit din termenul de valabilitate, pentru că le-a ros pantofii, le-a zgâriat canapeaua sau le-a agățat perdelele.
Elementele esențiale pe care trebuie să le avem în vedere, indiferent dacă discutăm despre proiectarea de la zero sau de adaptarea unui spațiu existent, sunt următoarele:
- Confort și siguranță pentru animal – de la sine înțeles – nu-i pune viața în pericol.
- Îmbunătățirea calității vieții – micile lucruri care-i fac viața mai bună.
- Îmbunătățirea relației dintre proprietar și animal – arată și simte că-ți pasă.
- Beneficii practice pentru proprietarii de animale.
Interioarele pet-friendly asigură un mediu confortabil și sigur în care prietenul tău blănos poate prospera. Ne referim la colțuri confortabile, așternuturi moi și zone de joacă specifice. Acestea le oferă animalelor oportunități pentru relaxare, joacă și retragere, atunci când este necesar.
Incorporând elemente precum mobilierul și suprafețele de pardoseală pet-friendly, diminuăm stresul și disconfortul pentru animale. Le permitem să se miște liber și să-și manifeste comportamentul natural fără să ne temem de stricăciuni sau accidente.
- Confort și siguranță
Aici ne putem referi în primul rând la protecții majore, precum plasele sau gărdulețele de siguranță montate la ferestre, dar și la accesorii mărunte, precum covoarele de sisal pentru pisici, protecții pentru canapele și gărdulețe care împiedică accesul câinilor în anumite spații și protejarea cablurilor electrice.
Imagine 2 – Pinterest
Dacă ai o pisică de casă și locuiești la curte, asigură-te că nu are acces în afara acesteia; pisicile de interior nu sunt foarte bine pregătite pentru a explora lumea exterioară; dacă iese din curte, ai șanse să nu o mai recuperezi.
O soluție excelentă, însă nu la îndemâna tuturor, este instalarea unui “Catio” pe terasa casei. Un “Catio” este o adaptare a unui patio (terasă) la nevoile pisicii tale, sau amplasarea unei cuști glorificate într-un spațiu exterior pe care îl ai la dispoziție. Astfel, spațiul respectiv va avea laturile exterioare brodate cu plase de siguranță.
Poți adăuga suprafețe orizontale pe pereți, construcții din lemn și diverse materiale interactive, care vor face din terasa ta un Disneyland veritabil pentru felina ta.
Dacă nu ai o curte, dar îți dorești să oferi un spațiu exterior sigur pisicii tale, optează pentru cuști metalice sau din lemn, amplasate pe exteriorul ferestrelor.
Imagini Pinterest
- Îmbunătățirea calității vieții
Aceste elemente se referă la îndeplinirea nevoilor de bază ale animalului. Asigură-te că în locuința ta încape adecvat un pat pentru pisica sau câinele tău, fie expus, fie integrat într-un corp de mobilier.
Imagine 1 – Pinterest
Este ideal ca zona sa de relaxare să fie într-o parte protejată a casei, cu mai puțin trafic și departe de electrocasnice zgomotoase.
Vasele pentru mâncare nu e necesar să fie dintr-un plastic ieftin. Poți opta pentru vase metalice sau din ceramică, ce arată bine în majoritatea decorurilor.
Deoarece nici câinii și nici pisicile nu dau o deosebită dovadă de maniere la masă, ar fi ideal dacă poți amplasa zona lor de masă pe o pardoseală ceramică, pentru o întreținere mai ușoară, sau măcar deasupra unui preș care să protejeze parțial zona.
Imagini – Pinterest
Litiera pisicii este principalul element problematic ce necesită un loc în casă. Dacă bugetul și situația permit, este ideală incorporarea acesteia într-un corp de mobilier. În acest fel, nu o vezi, este discretă și nu ocupă spațiu în casă.
Dacă însă această variantă nu intră în discuție, optează pentru litiere cu capac; nu doar că ascund privirii ceea ce nu trebuie văzut, însă vin cu filtre pentru mirosuri, împiedică nisipul să iasă peste tot și oferă intimitate animalului.
În mod ideal, litiera ar trebui să stea în baie; dacă însă baia e pur și simplu neîncăpătoare, o litieră cu capac se poate infiltra discret și în alte colțuri ale casei, preferabil lângă o fereastră ce se poate deschide, măcar ocazional.
Imagine 1 – Pinterest
Pisicile au nevoia fiziologică de a-și ascuți ghearele, spre neplăcerea stăpânilor. Dorim să descurajăm procedeele barbare de „declawing” și să atragem atenția asupra unor aspecte esențiale:
- Un simplu copăcel pentru zgâriat poate rezolva problema eficient – pune-i un ciucur și un clopoțel și va distra pisica de fiecare dată când îl va folosi.
- Există o gamă largă de materiale rezistente la zgârieturi. Catifeaua este un bun exemplu, deoarece, deși se zgârie, nu se agață, iar aspectul ei se reîmprospătează de fiecare dată când treci cu peria sau aspiratorul peste țesătură.
- Ghearele pisicii pot fi tăiate cu ușurință acasă; o simplă tratație este suficient cât să atragă atenția pisicii în cele câteva zeci de secunde cât e nevoie ca să scurtezi, cu o unghieră specială, gheruțele pisicii tale.
Imagine 2,3 – Pinterest
Câinii au nevoia fiziologică de a roade. Astfel, dacă nu vrei ca papucii tăi să devină prietenul lor nr. 1, asigură-te că obiectele tale personale au depozitări adecvate și că prietenul tău blănos are câteva opțiuni valabile pentru a roade (oase de cauciuc, jucării etc.).
Imagini – Pinterest
- Îmbunătățirea relației dintre animal și proprietar
Acest paragraf privește acele dotări nu absolut esențiale, însă pe care, dacă le avem, asigură o conviețuire de calitate pentru ambele părți. Vom discuta mai întâi despre pisici.
Maximizarea spațiului vertical. Pisicile sunt cățărătoare înnăscute. Se simt mai fericite cu cât cota lor de călcare este mai ridicată; în special mai ridicată decât restul membrilor familiei.
Dacă bugetul permite, te poți gândi să adaugi rafturi la diferite înălțimi, care pot înconjura perimetrul unei camere sau pot fi dispuse individual, dar într-un mod care să-i permită pisicii tale să sară pe rafturi din aproape în aproape, pentru a urca de la podea până la tavan.
Imagine 2 – Pinterest
Dacă ai un perete gol in casa ta, ia în considerare amplasarea unor platforme – simple rafturi – pe care pisica ta să se poată cățăra; nu e nevoie de foarte multă planificare, o simplă poliță și două prinderi în perete și Voila! Pisica ta are o nouă zonă explorabilă.
Dacă configurația spațiului permite, ia în considerare ca nu toată mobile sa meargă până în tavan- o bibliotecă ,o unitate media, sau o banală poliță neocupată poate fi un bun punct de observare pentru felina ta.
- Ascunzători
Pisicile sunt un animal particular deoarece, în sălbăticie, ele sunt atât prădători, cât și pradă. De aceea, este important pentru confortul lor psihologic să aibă în casă locuri în care să se poată face nevăzute.
Există în comerț o multitudine de soluții pentru cutii speciale pentru pisici, de mai mici sau mai mari dimensiuni. Dacă bugetul permite, poți integra astfel de cutii in mobilierul custom, deghizând spațiul pisicii printre rafturile personale.
Imagine 2 – Pinterest
Alte câteva elemente pe care le poți avea în vedere sunt:
- Canapele și paturi cu picioare- pisicile adoră să doarmă sub mobilier;
- Rafturi adânci- orice oportunitate de a explora spații înguste- la cote variate, va fi apreciată;
- Mobilier cat friendly- aici ne referim la lucruri ce stau la îndemâna pisicii în mod constant, precum canapeaua, fotoliile, scaunele;
Alege, pe cat posibil, obiecte dehusabile, din materiale greu de agățat, așa cum am menționat anterior, sau, varianta optimă, ia tot ce se poate lua netapițat- lemn, plastic, etc.
Dacă ai deja aceste obiecte și sunt expuse riscului, optează pentru protecții din comerț ce se montează pe colțurile canapelei/patului/fotoliului, și care asigură o zonă în care animalul are voie să zgârie, fără să strice materialul.
Dacă tot nu este suficient, aruncă o păturică decorativă peste zona afectată si ai rezolvat problema.
Un câine în casă presupune puțin mai multă atenție, prin simplul fapt că este mai mare și ocupă mai mult spațiu (de cele mai multe ori). Astfel încât e nevoie să te aștepți ca, în funcție de gabaritul său, patrupedul să lase urme mai mici sau mai mari în casă.
Ia în considerare să reduci numărul covorului din casă; câinii iubesc să doarmă pe covoare; Problema este că acestea prind miros cu ușurință. Dacă nu poți opta pentru îndepărtarea covorului, alege unul rezistent, preferabil potrivit și la exterior, precum cele din iută.
Încearcă să asortezi covorul cu blănița lui; nu glumim, face întreținerea mult mai ușoară, pe principiul, ce nu vezi, nu te poate deranja.
Imagine – Pinterest
- Optează pentru mobilier dehusabil – mai mult decât în cazul pisicilor, acest element este foarte important pentru a preveni apariția mirosului de “câine ud” pe care îl știm și îl iubim.
- Câinii apreciază ocazia de a se freca de pereți. Dacă acest lucru este posibil, este ideal să plachezi pereții cu ceramică sau lemn. Dacă nu, ia în considerare aplicarea unei vopsele ultralavabile, pentru a putea curăța urmele cu ușurință.
- Depozitările adecvate sunt un alt aspect important la care să ne gândim. Asigură-te că ai în casă suficient loc pentru hrana sa și pentru o gamă variată de jucării și accesorii
- Igiena patrupedului tău – dacă la o pisică poți rezolva problema cu un lighenan mai mare, sau în cadă, nu orice câine se pretează la a fi îmbăiat în cadă cu ușurință. Un duș walk-in ar fi preferabil, sau măcar un duș cu cadă puțin înaltă, pentru a-l convinge mai ușor să intre.
Imagini – Pinterest
- Beneficii pentru proprietarii de animale
Această categorie se referă la mici (sau mari) dotări de care beneficiază în primul rând animalul tău, dar care îți pot face ție viața mai ușoară.
Astfel, pentru proprietarii de pisici, nimic nu poate depăși beneficiile unei litiere cu auto-curățare – fără miros, fără praf, fără implicare emoțională; Costul însă poate fi descurajator, dar dacă bugetul permite, cu siguranță va face o diferență în viața ta.
Imagine – Pinterest
Pătuțuri suspendate – pisicile în mod particular adoră să se odihnească la înălțime; Ia în considerare un astfel de patut care se fixează ușor pe calorifer
Aspiratorul robot – necesar în aproape orice situație, poate cu excepția celei în care optezi pentru un animal fără păr. Altminteri, curățenia, fie ea și sumară, este necesară măcar o dată la 2 zile.
Plante pet-safe – ne referim la două categorii de plante: cele ce pot fi ronțăite fără să facă rău animalului, caz în care sugerăm plantarea ierburilor speciale pentru animale, respectiv la plante ce nu prezintă interes pentru animale. Documentează-te întotdeauna dacă planta pe care o aduci în casă este otrăvitoare pentru animalul tău. În orice caz, este bine să amplasezi plantele astfel încât să nu fie accesibile animalului.
Imagine – Pinterest
Hrănitoare automate – de neprețuit pentru acele situații când nu ai cu cine să lași animalul și nu vrei să-l sperii ducându-l în locuri străine sau pet hoteluri. Hrănitorul ocupă cam același spațiu ca un robot aspirator, are și baterie și se poate conecta și la o priză, funcționează în corelare cu o aplicație și are nevoie de internet, și permite stăpânului să hrănească, să vadă și să vorbească cu animalul său în deplasare. Modelele mai inteligente permit și animalului să vadă stăpânul pe un ecran.
Cutiile de transport – esențiale pentru pisici în special, asigură că animalul tău nu va trepida în mașină în timp ce încerci să ajungi la veterinar. O opțiune potrivită pentru câini de talie mică și pisici, deopotrivă, este rucsacul de călătorie, ce poate fi depozitat cu ușurință în orice dulap și ocupă mai puțin spațiu.
Depozitări eficiente și eficientizate – fie că este vorba despre un câine sau o pisică, aceștia au nevoie de spații de depozitare. Nu te panica, nu este vorba despre un dressing walk-in, însă e bine să poți separa și organiza obiectele animalului, astfel:
- Saci grei cu mâncare sau nisip– amplasați cât mai aproape de podea, într-un dulap închis
- Obiecte de transport– cutii sau rucsacuri – pot sta pe orice poliță într-un dulap cu un minim de 40 cm înălțime ( pentru cutia de transport)
- Jucării și accesorii– aici depinde de tine și de modul în care ți-ai educat animalul, mai minimalist sau mai maximalist; de la un sertar la câteva cutii cu chestiuțe.
- Plimbări– zgărzi, lese, accesorii de ieșit afară, e bine să le găsețși acestora un loc convenabil, lângă ușa de acces.
Finisaje /intervenții speciale– această categorie de elemente se referă doar la acele cazuri în care te muți într-o casă nouă și vrei să-ți îmbunătățești și ție, și animalului tău existența, învățând din greșelile trecutului.
Astfel, optează pe cât posibil pentru ceramică sau alte materiale rezistente la apă în loc de parchet- pentru curățare mai eficientă;
Alege culori cat mai apropiate de culoarea blăniței animalului- out of sight is out of mind.
Alege plinte mai înalte, ca să ferească pereții de lăbuțele tolănite pe la colțurile camerelor.
Daca ai curte și îți dorești să-ți supraviețuiască plantele, alege să delimitezi perimetrele în care cresc flori cu gărdulețe; nu asigură eficiență completă, însă descurajază în special cățeii să intre și să se trântească în tufele tale abia inflorite.
Pro tip: poți găsi inspirație în surse neașteptate. Inclusiv în imaginea prietenului tău. Un animăluț colorat va adăuga vibrație unui spațiu vesel, plin de culoare, în timp ce un animăluț în culori neutre va constitui acea piesă timeless care încoronează spațiul tău minimalist.
Concluzie
Designul pet-friendly nu numai că îmbunătățește calitatea vieții animalelor de companie, ci și consolidează legătura dintre stăpâni și animalele lor. Crearea unui mediu de locuit adaptat și estetic nu trebuie să fie o sarcină descurajatoare. Prin încorporarea unor soluții inovatoare și funcționale, poți transforma locuința ta într-un spațiu primitor și prietenos pentru toți membrii familiei, indiferent de numărul de picioare.
Articol scris de Ella Solon.
Citește și articol: 10 mituri despre a lucra cu un designer de interior.