a

Sed ut perspiciatis unde omnis iste natus error sit voluptatem accusantium natus error sit omnis iste natus error sit voluptatem accusantium.

@2018. Select Theme All Rights Reserved.

top

MiSo Architects

  /  Blog   /  Spice Townhouse – Before and After

Spice Townhouse – Before and After

Proiectul intitulat “Spice Townhouse” este o locuință de tip triplex, parter și două etaje, amplasată într-un ansamblu rezidențial din nordul capitalei. 

Proiectul a vizat fiecare spațiu al casei, având o suprafață generoasă de 135 mp utili, alături de o terasă mare amplasată la etajul 1. 

Clientul nu a avut cerințe complicate în mod particular, obiectivul fiind realizarea unei case funcționale, frumoase și adecvate personalității utilizatorului. 

Putem spune că am avut parte de situația ideală, adică am avut mână liberă să facem ce știm noi mai bine – să transformăm o casă în “acasă” .

Proiectul a început, după rețeta deja discutată în articolele anterioare, cu un releveu. Am mers la fața locului, am măsurat cu atenție, am înțeles spațiul și gabaritele cu care vom lucra, am descoperit zona și ne-am lăsat inspirate de trăsăturile arhitecturii de bună calitate din jur. 

Am dat startul proiectului cu o casa finisată complet. 

Etapa inițială a oricărei amenajări interioare din segmentul rezidențial, cel puțin în biroul nostru de proiectare, constă în transmiterea unui chestionar detaliat către client pe care acesta trebuie să îl parcurgă și să ne ofere răspunsuri la întrebări cheie pentru conturarea proiectului. Această listă de întrebări este rezultatul celor 10 ani de experiență, care ne-au învățat la ce să fim atente, ce să luam în calcul și cum să pornim un concept nou de design interior.

Următorul pas al proiectului a fost astfel rezultatul extras din chestionarul completat de beneficiar, si anume elaborarea unui moodboard. Această etapă este foarte importantă, deoarece cu ajutorul unei “simple” imagini, ne putem asigura că am înțeles cerințele și preferințele clientului. 

În mod particular, în proiectul “Spice”, moodboardul a fost complet inadecvat. 

Așa cum puteți observa, imaginea și atmosfera propusă nu au nimic în comun cu rezultatul final. Moodboardul a fost produsul unei înțelegeri trunchiate cauzate de diferiți factori. Am ales în mod special acest proiect ca exemplu, tocmai pentru a sublinia esența acestei etape de proiectare ce pune bazele unui spațiu ce va deveni “acasă”.

Timpul petrecut discutând cu clientul pe baza acestui moodboard a fost neprețuit. Desigur, acesta nu s-a regăsit în imaginile propuse, au fost discutate toate inadecvările, s-au găsit punctele neînțelese și, per total, am salvat o mulțime de timp lucrând la o propunere 3d nepotrivită. 

Din acest punct de vedere, moodboardul este esențial, chiar și când nu seamănă deloc cu rezultatul final – pentru că ne dă șansa să reconfirmăm cu clienții dacă ne îndreptăm sau nu în direcția potrivită, înainte să investim zeci de ore pe calea greșită. 

Următoarea etapă a fost cea mai distractivă. Plină de creație și de imaginație, aceasta presupune elaborarea conceptului, concretizat printr-o propunere 3d, fotorealistă. 

Imaginile de mai sus reprezintă câteva cadre din prima variantă. Deja se pot observa o mare parte din elementele principale ale amenajarii, acelea care au trecut cu brio “testul reviziei”. Paleta cromatică a fost confirmată din prima – un mix elegant și capricios de roșu și verde, cu accente metalice și minerale prețioase, care să evidențieze personalitatea autentică a clientului. 

Principalele observații ale acestor imagini se pot rezuma, în mare, la nevoia de simplificare a ambianțelor propuse. Nu degeaba auzim deseori expresia “Less is more” pentru că exact așa este. În afară de această observație generală, s-au mai dorit schimbări punctuale ale anumitor elemente: corpuri de iluminat, fotoliu, noptiere, etc. 

Varianta învingătoare a arătat, pe calculator, cam așa:

 

Odată stabilită imaginea finală, ne-am putut ocupa cu multă atenție de etapa de bugetare, în care am ofertat fiecare obiect, serviciu și manoperă ce au intrat în amenajare, ajutând la a aduce casa din punctul de start – o pânză albă, în punctul de finish – o locuință rafinată și sofisticată. 

Această etapă se desfășoară, într-o oarecare măsură, în paralel cu etapa de detaliere tehnică a soluției propuse. Desigur, pentru a afla cât costă o anumită lucrare, trebuie să știm exact ce facem în spațiul respectiv. 

Bugetul rezultat trece și el prin etapa de aprobare a clientului și revizuiri influențate nu doar de bani, dar și de termene de livrare, disponibilitate echipe etc. Odată aprobat în proporție de 90% începem etapa de plasare comenzi în funcție de priorități. Coordonăm 100% acest proces și tot experiența ne-a dovedit că această formulă este cea care funcționează cel mai bine. Noi avem viziunea de ansamblu a spațiului și conceptului propus, etapele implementării, putem coordona termenele de livrare să se alinieze conform dorințelor și etapelor din șantier s.a.m.d.

Planurile tehnice de instalații, precum și intervențiile constructive din zona placărilor de gips-carton au fost, în mare, elaborate în această etapă de bugetare. Ulterior, înainte de momentul începerii șantierului, planșele tehnice au mai suferit anumite modificări minore. De exemplu: șinele cu spoturi au devenit spoturi încastrate, au mai apărut racorduri de banda led, s-a renunțat sau s-a înlocuit o anumită soluție tehnică. 

Șantierul a început efectiv în luna noiembrie, cu modificările propuse pe instalația electrică și cu montajul unităților interne de aer conditionat, ce vor fi ulterior încastrate în tavane suspendate de gips carton.  

Modificările electrice au vizat atât iluminatul, cât și prizele. În mod uzual, locuințele noi sunt iluminate sumar, strict funcțional. Din acest motiv, am adăugat mai multe surse de lumină și am creat o serie de scenarii luminoase. Acestea sunt esențiale pentru crearea unei atmosfere intime și confortabile. 

Prizele au suferit modificări mai mult sau mai puțin majore, în mare fiind mutate astfel încât să urmeze scenariile de mobilare propuse, fără a avea utilitatea obturată de diverse obiecte de mobilier. 

Odată finalizate modificările aduse instalației electrice, am putut trece la retușurile pereților, respectiv la construirea structurii metalice de susținere a tavanelor de gips carton.

Retușurile la pereți au presupus și ranforsări locale – pentru zonele în care se va dispune mobilier suspendat. 

Ranforsările au presupus desfacerea unor porțiuni din placările existente de gips carton, înlocuirea acestora cu plăci de OSB și dublarea lor cu încă o placă de gips carton. Astfel, peretele devine mult mai rezistent la încărcarea obiectelor suspendate. 

După ce am închis toate structurile nou apărute, s-au gletuit zonele afectate și s-au reparat găurile rezultate în pereți în urma modificărilor electrice. 

Între timp, am intervenit pe terasă, unde am acoperit pereții laterali cu un placaj tip lemn, adecvat pentru exterior, am adăugat jardiniere, plante și ghivece. 

După uscarea gletului, am putut interveni la interior la partea de finisaje. Am aplicat vopseaua lavabilă colorată, tapetul, vopseaua decorativă și alte placări locale. 

Acestea fiind spuse, mare parte din lucrările șantierului, “the heavy lifting”, au fost finalizate. Astfel, a venit momentul să evacuăm schelele din casă, însă nu înainte de a monta corpurile de iluminat decorative, amplasate la mare înălțime, care ar fi fost imposibil de montat doar cu o scară. 

O primă curățenie de după șantier a fost următorul pas important, în urma căreia am putut să ne bucurăm de frumusețea spațiului gol, fără praf, moloz și cartoane de protecție. 

Ceea ce a urmat apoi este probabil cea mai delicată, complicată, dar și satisfăcătoare etapă, și anume montajul mobilierului custom. În funcție de anvergura proiectului, durata de timp poate varia. 

Fiind un proiect cu un grad mare de customizare, “Spice” a avut mai multe camioane de mobilier si nenumarate pachete, creând o primă imagine înfricoșătoare, dar provocătoare. În mare, întrebarea de pe buzele oricărui privitor poate fi: “Cum oare poți face ca toate aceste bucăți de lemn să formeze vreodată ceva frumos? “

Cu răbdare, nenumărate vizite pe șantier, clarificări, reconfigurări și soluții locale, am finalizat cu brio montajul mobilierului custom. 

Următoarea intervenție majoră a fost reprezentată de implementarea placărilor ceramice de mari dimensiuni. Întrucât mare parte din ele au fost aplicate pe mobilier, a fost mai eficient din punct de vedere organizațional, să programăm echipa de specialiști după finalizarea mobilierului. 

Aceste două etape, montajul mobilierului și al placărilor ceramice, presupun însă și un grad mare de deranj. Piesele componente de mari dimensiuni produc diverse lovituri, zgârieturi și defecte pereților, tavanelor, sau chiar pardoselii. 

Aceste evenimente sunt de așteptat și sunt normale, datorită gabaritelor mari ale elementelor de transportat. Au fost necesare intervenții locale din partea echipei de șantier, pentru retușuri. 

Cu o doză de calm și seninătate, toate aceste defecte au fost soluționate. Ulterior, am putut considera șantierul încheiat, așa că am programat curățenia secundară, pentru a elimina tot molozul, praful și rumegușul rezultat în urma celor multe, interminabile lucrări precedente. 

După finalizarea curățeniei, urmatorul pas (Nu, încă nu am ajuns la final) a fost montajul draperiilor și perdelelor. Este foarte important ca această etapă să fie făcută după curățenie, desigur, pentru că nu vrem să umplem de praf, să atingem sau să murdărim noile textile. 

Ultimul pas (Da, am ajuns și aici) a fost stylingul și decorarea casei rezultate. Am ajuns în sfârșit de la moloz, la lumânări parfumate. 

Imaginile finale sunt rezultatul unui proces ce a durat aproape zece luni, care a implicat 6 echipe diferite de specialisti, exceptându-ne pe noi, și la care au participat zeci de oameni.

Deși proiectul în sine nu a prezentat un grad mare de complexitate, în ceea ce privește soluțiile de arhitectură, provocarea principală a constat în coordonarea și organizarea unui număr mare de oameni, deseori simultan în același spațiu. 

O bună parte din rezultatul final este datorat comunicării dintre persoanele implicate. Pe șantier întotdeauna vor exista disensiuni, plângeri și nemulțumiri, însă priceperea noastră iese la iveală în aceste momente, când dezamorsăm situațiile conflictuale și găsim soluții la fața locului, pentru diverse probleme pe care nu le poți prevedea încă din stadiul de proiect. 

Este important să avem în vedere, ca și concluzie a acestui proces, că lucrurile bune, frumoase și trainice se întâmplă în timp. Cu răbdare și flexibilitate, șantierul încetează să mai fie șantier, și devine în sfârșit casa, căminul, și locul nostru. 


 

Articol scris de Mihaela Solon.

Citește ultimul articol: Zodiile și designul interior. Ce au în comun?