a

Sed ut perspiciatis unde omnis iste natus error sit voluptatem accusantium natus error sit omnis iste natus error sit voluptatem accusantium.

@2018. Select Theme All Rights Reserved.

top

MiSo Architects

  /  Blog   /  Oaza de liniște la tine acasă
Amenajare moderna cu accente rosii in Bucuresti

Oaza de liniște la tine acasă

Sfaturi practice pentru a-ți transforma modul în care-ți trăiești locuința

Auzim asta în fiecare zi. Trăim într-o lume agitată. O lume poluată. O lume obositoare. 

Pentru fiecare dintre noi, la finalul fiecărei zile, casa devine un refugiu fizic, emoțional și spiritual. Locul nostru fericit, unde putem fi noi înșine și ne putem încărca bateriile, ca s-o putem lua de la capăt, cu zâmbetul pe buze, în fiecare zi. 

Totuși, viața de zi cu zi ne poate seca de energie, astfel încât devine foarte ușor să-ți lași locuința pradă dezordinii, dezorganizării sau chiar să o neglijezi (nu aruncăm niciun fel de vină, e un sentiment cu care ne confruntăm cu toții), caz în care numai un refugiu de liniște nu este. 

În acest articol, ne propunem să deslușim care sunt acele aspecte care oferă senzația de bine, “well being-ul” unei case, și să-ți oferim câteva metode prin care poți implementa aceste aspecte în locuința ta. 

Dining Bucuresti

Proiect Nomad Apartment – MiSo Architects Bucuresti

 

Starea de bine sau “well being-ul” într-o casă presupune crearea unui mediu în care este promovată sănătatea fizică și emoțională a locuitorilor săi. Există câteva aspect cheie ce definesc această trăsătură într-o locuință: 

  1. Confortul fizic
  2. Lumina
  3. Confortul emoțional
  4. Natura

 

  • Confortul fizic se referă, la rândul său, la mai multe aspecte ce ne mențin sănătoși în propria casă: 

Calitatea aerului nicio surpriză aici, aerul pe care-l respirăm este esențial pentru sănătatea noastră fizică. 

Nu putem neapărat schimba zona în care locuim, astfel încât calitatea aerului exterior nu prea ține de noi, însă la interior, un purificator de aer poate fi o unealtă indispensabilă, în special dacă trăim în zone poluate, alături de oameni alergici sau cu diverse probleme legate de calitatea aerului. 

Alte metode ce pot ajuta în mică măsură țin de igiena locuinței. Aspirarea frecvență și îndepărtarea prafului de pe suprafețe poate ajuta într-o oarecare măsură. 

Dacă te muți într-o casă nouă și bugetul permite, merită să știi că există sisteme inteligente de aspirare a prafului prin pereți, ce se dovedesc a fi un real ajutor în zonele urbane, pentru că adună toate smocurile de praf formate pe pardoseală.

 

Temperaturi confortabile din nou, nicio surpriză aici, ne simțim bine atunci când nu murim de cald și nu înghețăm de frig. Actualmente, aproape orice apartament este dotat cu aer condiționat, iar în ceea ce privește încălzirea, orice locuință este fie racordată la sistemul local, fie are o centrală proprie. 

Dacă plănuiești să te muți într-un apartament în care nu există centrală proprie, merită să întrebi vecinii cât de frecvent se întâmplă iarna să existe întreruperi de căldură. Dacă planuiești să cumperi, acest mic research te poate lămuri dacă este sau nu necesar să investești într-o centrală termică de apartament. 

Dacă ești în postura de a te muta într-o casă nouă, cu sau fără chirie, este esențial să iei în considerare orientarea casei tale. 

Datorită realității climatice actuale, este un real MIT că orientarea pe sud sau pe vest este preferabilă, sau că cea pe nord este de evitat. 

Proiect Reverie Apartment – MiSo Architects București

 

Este deja dovedit faptul că este mult mai costisitor să răcești o casă decât să încălzești una. Ca să nu mai vorbim despre impactul asupra mediului. În condițiile în care încep să se înregistreze temperaturi de 30 de grade încă din aprilie, ce pot persista până spre mijloc de octombrie, orientarea pe sud/ sud-vest sau vest, unde soarele bate toată după amiaza, te obligă să folosești constant aerul condiționat.

O casă orientată pe nord/nord-est sau nord-vest primește mai puțină lumină, însă locuințele și orientarea lor sunt REGLEMENTATE de autorități competente, astfel încât chiar și în cel mai defavorabil scenariu, orientare NORD, locuința trebuie să primească cel puțin o ora și jumătate de lumină directă în cea mai scurtă zi a anului.

 

Astfel, casa ta va fi luminată dimineața sau spre apus și te va proteja împotriva încălzirii excesive.

  1. Izolări termice și hidroizolații corespunzătoare: dacă te muți într-o casă nouă, asigură-te că este izolată corespunzător. Acest aspect este nenegociabil când discutăm despre sănătatea clădirii și a ocupanților săi. Există miriade de studii ce corelează proasta anvelopare a clădirilor cu o serie de afecțiuni respiratorii, provocate de umiditate, mucegai sau alte microorganisme purtate de aer. 
  2. Ergonomia mobilierului și ergonomia stilului de viață: Când discutăm despre mobilier, este important să corespundă nevoilor, capacităților și limitărilor noastre fizice. 

dormitor cu pat plutitor, pat suspendat

Proiect Nomad Apartment – MiSo Architects Bucuresti

 

Alege paturi și canapele suficient de joase sau de înalte astfel încât să le poți accesa fără disconfort, cu alte cuvinte, să nu te doară șalele încercând să te așezi sau să te ridici dintr-un fotoliu. 

În general, canapelele și fotoliile mai ferme sunt mai ușor de întreținut, pentru că nu se șifonează la fel de ușor, își păstrează forma si după ce te ridici, și sunt mai potrivite pentru susținerea unei posturi corecte, în timp ce saltelele sunt o chestiune foarte personalizată, pe care trebuie să le testezi înainte de a le achiziționa.

Evită achiziționarea obiectelor inconfortabile, însă design-ish, DACĂ plănuiești să le folosești tu personal, în fiecare zi. Spre exemplu, alege un scaun de birou mai comun, însă potrivit pentru nevoile spatelui tău, și alege un fotoliu sau un scaun fistichiu pe care se pot așeza, doar ocazional, oaspeți, eventual ne-doriți. 

În ceea ce privește ergonomia stilului de viață, e important să analizezi și să înțelegi care sunt gesturile tale naturale, de zi cu zi. Când intri pe ușă, dacă ai sau nu geantă, unde te încalți, cum te încalți, în picioare sau în șezut, cum îți e natural să accesezi anumite corpuri de mobilier, etc. 

Dacă te cunoști bine ergonomia vieții, rezultatul colaborării cu un arhitect poate fi o locuință cu adevărat croită pe nevoile tale, și nu neapărat o casă design-ish în care ar putea cu ușurință locui și vecinul. 

  • Lumina

Când discutăm despre iluminatul unei locuințe, avem în vedere 2 aspecte: 

Lumina naturală – aici ține foarte mult de orientarea deja discutată, însă și de dimensionarea corespunzătoare a ferestrelor. Dacă simți nevoia să introduci mai multă lumină naturală într-o cameră întunecoasă, un truc simplu pe care îl poți implementa este amplasarea unei oglinzi, cu cât mai mare, cu atât mai bună, pe peretele paralel cu fereastra. 

Optează pentru perdele transparente, cât mai diafane, pentru a permite maximul de lumină să intre în încăperea ta.

Proiect Sahara Noir Apartment – MiSo Architects Brașov

 

Lumina artificială – așa cum am mai discutat și în alte articole, iluminatul artificial este foarte important pentru obținerea unei atmosfere în casă. Ideal este ca iluminatul să poată fi împărțit pe diverse scenario, însă chiar și dacă tot ce ai în camera este un bec amărât în mijlocul încăperii, nu înseamnă că nu poți crea alte scenarii ambientale.

Proiect Reverie Apartment – MiSo Architects București

 

Lămpi, veioze, aplice care se bagă în priză – toate acestea sunt elemente de efect și de regulă prietenoase cu bugetul, cu un impact major asupra modului în care se simte casa ta. 

  • Confortul emoțional: se referă la o gamă variată de aspecte ce ne ajuta să ne simțim într-un anume fel într-o încăpere. Principalele elemente pe care merită să le avem în vedere pentru a ne simți confortabil din punct de vedere emoțional și/sau psihologic, sunt: 

Depozitarea eficientă: o chestiune de natură practică, însă nu lipsită de importanță, pentru a ne simți bine în casă este nevoie să avem unde să ne punem lucrurile. 

Nimic nu este mai deranjant și mai obositor decât o casă dezordonată, cu diverse obiecte înghesuite în cotloane, pentru că nu au un spațiu al lor. Astfel, masa de călcat nu are ce să caute în fereastră, aspiratorul vertical nu trebuie înghesuit între perete și dulap, iar electrocasnicelor mici de blat nu le stă bine pe blat, ci în compartimentele lor proprii. 

Atitudine minimalistă: aceasta merge mână-n mână cu depozitarea eficientă și se referă nu neapărat la estetica minimalistă de pe Pinterest, cât despre atitudinea asumată de a consuma mai puțin, de a ocupa mai puțin spațiu. 

bucatarie cu mobila pe comanda in Bucuresti

Proiect Spice TownHouse – MiSo Architects București

 

Nu trebuie să ai o casă minimalistă în sens literal, ca să te bucuri de confortul vizual pe care acest curent îl oferă. 

Este suficient să fii mai intenționat în legătură cu lucrurile pe care alegi să le expui și, respectiv, cărora le permiți să ocupe spațiu în casa ta. Fă curățenie, triază din mărunțișuri și păstrează doar acele obiecte care îți sunt utile și-ți aduc fericire. 

Materiale naturale: Fie că este vorba despre finisaje sau mobilier, în cazul unei locuințe noi, sau mici update-uri pe care le poți face în locuința actuală, materialele naturale contribuie semnificativ la well-being-ul unei locuințe, creând un mediu sănătos, confortabil și plăcut dpdv estetic. 

Lemnul: Cel mai la îndemână material natural, lemnul contribuie la senzația de căldură și este plăcut vizual. Beneficiile sale sunt și de natură practică, întrucât este un material durabil și, în plus, contribuie la reglarea naturală a umidității dintr-un spațiu. 

Zona de bucatarie cu nuante inchise la culoare

Proiect Nomad Apartment – MiSo Architects București

 

Piatra naturală: Utilizată pentru placari la pereți, pentru blaturi de bucătărie sau pentru anumite detalii decorative, piatra naturală este un material ce depășește noțiunea de trend, find placută, durabilă și luxoasă.

Textile naturale precum in și bumbac: Sunt materiale ușoare, respirabile, ce se pretează atât ție cât și casei tale; alege perdele din aceste materiale și privește cum lumina din cameră se schimbă și imaginea se texturează dintr-o dată. Alege așternuturi de pat, haine și accesorii din materiale naturale, însă asigură-te ca produsul este așa cum pretinde pe etichetă, pentru a te bucura de un consum sustenabil și responsabil. 

dormitor cu pat plutitor, pat suspendat

Proiect Nomad Apartment – MiSo Architects București

 

Lâna: Ideală pentru pături și covoare, piesele de lână sunt rezistente la pete și murdărie, și, mai mult decât orice, sunt moi și confortabile. 

Culorile: Așa cum am mai dezbătut și în alte articole, culorile au un rol palpabil în reglarea temperaturii emoționale în raport cu o încăpere. Nu te teme să adaugi un perete colorat într-o încăpere, dacă urmărești să te simți într-un anume fel. 

Proiect Blue Amber Apartment – MiSo Architects Brașov

 

Lumânări și aromaterapie: Discrete, dar nu lipsite de importanță, lumânările emit o lumină caldă și suavă. Privitul flăcării lumânării poate avea un efect meditativ, în timp ce parfumurile date de uleiuri esențiale lumânărilor din ceară naturală au efecte calmante și revigorante. 

Colțuri de relaxare: Este indicat să avem în casa noastră colțuri care să ne inducă starea de relaxare. Fie că este vorba despre un fotoliu pe care facem meditația de dimineață, sau poate  balconul unde luăm micul dejun vara, obiectele cărora le atribuim aceste mici ritualuri ne vor ajuta, prin simpla lor prezență, să ne mai descretim puțin frunțile. 

Dormitor modern si elegant

Proiect The White Peony Apartment – MiSo Architects București

  • Natura: 

Importanța naturii în percepția emoționale/psihologică a unui spațiu a fost explicată și detaliată în multiple studii de specialitate. A introduce natura în casă nu trebuie să se limiteze doar la a umple spațiul cu ghivece. Putem introduce trimiteri naturale prin materiale, culori, sau chiar prin relația directă cu exteriorul. Uneori, tot ce e nevoie ca să ne simțim în conexiune cu natura este sa dăm perdeaua la o parte și să ne bucurăm de priveliște. 

Proiect Sahara Noir Apartment – MiSo Architects Brașov

 

În ceea ce privește plantele, cele naturale sunt, bine-nțeles, preferable, însă studiile arată că percepția psihică nu este semnificativ diferită atunci când vedem plante artificiale, și, surprinzător, este comparabilă chiar cu simpla imagine a naturii, pe care o putem implementa chiar și printr-un tapet sau un tablou. 

Amenajare zona de living in Bucuresti

Proiect Nomad Apartment – MiSo Architects București

cada intr-o baie moderna cu oglinzi si lavoar standing

Proiect Emerald Elegance Apartment – MiSo Architects București

 

Fie că este vorba despre alegerea culorilor calmante, adăugarea plantelor de interior sau crearea unor colțuri de relaxare, fiecare detaliu contează. Aceste elemente contribuie la un mediu de viață care reduce stresul, îmbunătățește starea de spirit și promovează sănătatea generală.

Investește în bunăstarea ta și a celor dragi prin amenajarea unui spațiu care să reflecte liniștea și armonia pe care le dorești. Casa ta poate deveni o adevărată oază de well-being, un loc unde te poți relaxa, reîncărca și bucura de momente de liniște și fericire.

 

Articol scris de Ella Solon.

Citește și articol: Nightfall Duplex – Before and After